Stavanger Aftenblad

Utsiden har vaert heftig diskutert. Nå er det omsider mulig å se museet fra innsiden

OSLO: For 13 år siden det ble bestemt at museet skulle flytte fra Tøyen. Nå åpner det omsider i Bjørvika. – En gledens dag for Norge, sier byrådslede­r i Oslo Raymond Johansen (Ap).

-

Munch-museet:

Byggets fasade endret hovedstade­ns bybilde og har skapt nasjonal debatt. Onsdag fikk pressen for første gang bli med inn i Munch i Bjørvika.

Det åpner for publikum førstkomme­nde fredag.

– Det er blandede følelser i dag. Jeg er veldig stolt over endelig å slippe folk inn. Samtidig er jeg veldig spent. Vi har forberedt oss i mange år, sier Munchs direktør Stein Olav Henrichsen til Aftenposte­n.

Denne høstmorgen­en kan han endelig vise frem hva som skjuler seg på innsiden av den ruvende 60 meter høye, grå museumsbyg­ningen. Her skal det tilbys kunst og kultur i 13 etasjer fordelt på 11 utstilling­ssaler og 4500 kvadratmet­er med utstilling­sareal.

De resirkuler­te og gjennomski­nnelige aluminiums­platene som dekker utsiden av bygget, er godt synlige også fra innsiden. I hvert fall det ytterste partiet, hvor kjøpesente­raktige rulletrapp­er tar den besøkende med fra etasje til etasje, og dermed også fra utstilling til utstilling.

– Jeg er spent på hvordan publikum kommer til å bruke huset. Vil de trives her, kommer de tilbake igjen? Vi har et fantastisk kunstprogr­am og en fantastisk beliggenhe­t, sier Henrichsen.

Smått og stort

Museet besitter over 2600 Munch-verker. I første omgang stilles ca. 400 ut. Blant annet Skrik, Madonna og Pubertet finnes i utstilling­en Edvard Munch uendelig i 4. etasje.

En annen utstilling som skiller seg ut, finnes to etasjer over. Edvard Munch monumental finner sted i en spesialbyg­get sal over to etasjer. Her kan man se Munchs største verker, som er versjoner av motiver Munch utviklet til Universite­tet i Oslos nye aula i forbindels­e med 100årsjubi­leet i 1911.

Det største verket her, Forskerne, måler rundt 50 kvadratmet­er.

– En gledens dag for Norge

Det nye museet har som mål å vaere en møteplass for alle. Bygget huser også restaurant, kafé, bar og butikk, samt konsertsal­er, kino og utleieloka­ler.

Byrådslede­r Raymond Johansen

(Ap) var også til stede under pressevisn­ingen. Han sier til Aftenposte­n at han er glad for at Munch ønsker å tiltrekke seg folk fra alle bakgrunner.

– Det er en gledens dag for Oslo. Og også for Norge. Fordi muligheten til å iaktta og føle og kjenne på Munchs kunst vil vaere noe helt annet enn det har vaert tidligere.

– Ikke kjaerlighe­t ved første blikk

Da museet ble reist, ble det heftig debattert. Mange syntes hverken høyden eller den grå aluminiums­fargen passet i bybildet.

Johansen forteller Aftenposte­n at han var blant skeptikern­e, men at bygget har vokst på ham.

– Det var ikke kjaerlighe­t ved første blikk. Så sakte, men sikkert begynner man å venne seg til det. Og begynne å like det og finne det spennende. Det gjør dessuten noe med inntrykket å se det innenfra, sier han.

Når Aftenposte­n spør direktør Henrichsen om han synes museet er pent, svarer han:

– Jeg synes ikke det med pent og stygt er så viktig. Jeg synes arkitektur­en kler den samlingen Edvard Munch etterlot seg. Det er et monumental­t, nesten brutalt bygg, som jeg synes kler kunstneren.

Arkitekten selv, Juan Herreros, er også til stede under pressevisn­ingen. Han forteller at han mener debatten er spennende. Han håper at kritikerne likevel gir museet en sjanse.

– Alle som har debattert fasaden, må se museet fra innsiden. De vil kanskje få seg en overraskel­se.

Lang vei til åpning

Veien til åpningen av Munch har vaert lang og kronglete. Museet har vaert inn og ut av diverse planer siden 2008, da bystyret første gang sa ja til å flytte museet fra Tøyen til Bjørvika.

I 2011 raknet flertallet for Munch i Bjørvika, før fem alternativ­e løsninger for Tøyen og Tullinløkk­a ble utredet.

To år senere snudde SV og dannet flertall for Lambda i Bjørvika. I bytte fikk partiet betydelige oppgraderi­nger av Tøyenområd­et.

Endelig vedtak i bystyret kom i 2014. I 2016 ble grunnstein­en lagt ned. Museet skulle åpnet sommeren 2020, men ble først utsatt til høsten samme år, blant annet på grunn av forsinkels­er i leveranser av sikkerhets­dører. Høsten 2020 ble det kjent at åpningen var utsatt til i 2021.

Fredag er dagen omsider kommet.

 ?? DAN P. NEEGAARD ?? Det ytterste partiet i det nye museet gir god utsikt over byen.
DAN P. NEEGAARD Det ytterste partiet i det nye museet gir god utsikt over byen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway