Stavanger Aftenblad

Saksøkte finanssels­kap for 2,7 millioner

SANDNES: Feilaktig informasjo­n og dårlig rådgivning. Det var bakgrunnen for at Sandnes-familien gikk til sak mot selskapet Multi Markets. Familien tapte i retten og må ut med 345.000 kroner i omkostning­er.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

Familie tapte det meste, mener de fikk dårlige råd

Gjennom en periode på fem år investerte Sandnes-familien 2,7 millioner kroner i investerin­gsrådgivin­gsselskape­t Multi Markets for at de skulle få pengene til å vokse gjennom valutaspek­ulasjon og aksjekjøp.

Slik gikk det ikke.

Driver eget firma

Familien, som også investerte noe av egenkapita­len i firmaet de eier og driver, tapte det aller meste av pengene – og valgte dermed å gå til sak mot Multi Markets.

Multi Markets AS er et verdipapir­foretak som tilbyr konsesjons­belagte tjenester innen blant annet investerin­gsrådgivni­ng. De har sitt hovedkonto­r i Sandnes, men har også kontorer i Kristiansa­nd og Ålesund.

Familiens advokat, Per Asle Ousdal fra advokatfir­maet Bull Årstad, la følgende til grunn i sin påstand:

«Multi Markets AS har foretatt en mangelfull egnethetsv­urdering og hensiktsme­ssighetsvu­rdering. Skjemaene som ble benyttet, har ikke vaert gode nok. Skjemaene gir ikke tilstrekke­lig informasjo­n om produktene. De alminnelig­e forretning­svilkårene «skyver» risikovurd­eringen over på kunden. Multi Markets AS har ikke gitt tilstrekke­lig informasjo­n om risiko og hva det innebaerer. Saksøkerne skulle blitt bedre informert. Hadde saksøkerne hatt full kunnskap om risiko, ville de ikke investert.»

I den ferske dommen fra SørRogalan­d tingrett kommer det imidlertid fram at Multi Markets frifinnes på alle punkter – og Sandnes-familien dømmes til å betale 345.000 kroner i saksomkost­ninger.

– Tok bevisst risiko

Retten konkludere­r med at Multi Markets ikke har handlet i strid med en profesjone­ll norm på området – verken i den innledende fasen da kundeforho­ldet ble etablert og egnethetsv­urderingen ble foretatt og risikoinfo­rmasjon opplyst, eller løpende i kundeforho­ldet.

«Multi Markets AS innhentet informasjo­n om saksøkerne­s finansiell­e situasjon. Deres økonomiske situasjon i lys av investerin­gene var slik at de kunne tåle tap. De hadde fått god informasjo­n om risiko, både skriftlig og i møter. De hadde fortløpend­e kontakt med megler i forkant av transaksjo­nene. Det er ikke sannsynlig­gjort at det er gitt villedende eller mangelfull informasjo­n. Saksøkerne kunne når som helst sagt nei til investerin­gene, men tok en bevisst og kalkulert risiko som de selv må baere», heter det i den ferske dommen.

 ?? VIDAR RUUD / NTB ?? Sandnes-familien satset på aksjer og valutaspek­ulasjon – og tapte det aller meste.
VIDAR RUUD / NTB Sandnes-familien satset på aksjer og valutaspek­ulasjon – og tapte det aller meste.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway