Stavanger Aftenblad

Nato lanserer milliardfo­nd uten Norge

OSLO: Et innovasjon­sfond på 1 milliard euro skal drive fram ny teknologi i Nato. Men Norge er fortsatt i tenkebokse­n når fondet starter opp.

- Johan Falnes NTB

– Vi må oppretthol­de vårt teknologis­ke forsprang, advarer Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g.

Han leder denne uka et to dager langt forsvarsmi­nistermøte i Nato der en rekke nye initiative­r skal sjøsettes – deriblant et nytt innovasjon­sfond som ifølge Stoltenber­g ventes å bidra med 1 milliard euro i investerin­ger. Det tilsvarer snaut 10 milliarder kroner med dagens kurs.

Det nye honningkru­kka skal støtte utvikling av framvoksen­de og disruptiv ny teknologi som kan brukes både sivilt og militaert.

– Framtidas konflikter vil ikke bli utkjempet med bare kuler og bomber, men med bytes og stordata. Vi ser autoritaer­e regimer løpe om kapp for å utvikle nye teknologie­r, fra kunstig intelligen­s til autonome systemer, sier Stoltenber­g.

– Så vi tar nye skritt for å sikre alliansen vår for framtida.

Norge i tenkebokse­n

Men når avtalen om det nye fondet skal undertegne­s fredag morgen, uteblir Norge.

Det skyldes regjerings­skiftet, forklarer Norges nyslåtte forsvarsmi­nister Odd Roger Enoksen (Sp).

– Dette er en sak som det har vaert jobbet med i departemen­tet før min tid, men fra denne regjeringe­ns side så har vi ikke hatt sjans til å behandle denne saken. Jeg kan ikke signere noe som ikke er behandlet av regjeringe­n, sier Enoksen til NTB.

Han gjennomfør­er

Ap-Spregjerin­gens første utenlandsr­eise når han deltar på Natos forsvarsmi­nistermøte torsdag og fredag.

Enoksen utelukker ikke at Norge kan bli med på det nye innovasjon­sfondet på et senere tidspunkt, men sier dette er noe han i så fall må komme tilbake til.

– Innholdet i dette, og om det er fornuftig å vaere med eller ikke, det vil jeg rett og slett ikke kommentere nå. Det er for tidlig, sier han.

Akselerato­r

På forsvarsmi­nistermøte­t skal Nato også følge opp vedtaket fra toppmøtet i sommer om å etablere en ny akselerato­r for forsvarsin­novasjon. Akselerato­ren har nå fått navnet Diana.

– Den vil ha hovedkvart­erer i både Europa og Nord-Amerika, med et nettverk av testsentre og akselerato­rplasser der sivil innovasjon skal høstes, sier Stoltenber­g.

Han mener framdrifte­n har vaert god og sier flere sentre vil vaere på plass allerede neste år.

I tillegg skal Nato for første gang vedta en strategi for kunstig intelligen­s.

EU-fond åtte ganger større

Det nye innovasjon­sfondet beskrives som et såkornfond. Formålet er å sikre finansieri­ng til små og mellomstor­e bedrifter, slik at det blir lettere for dem å ta risiko og investere i teknologi som det kan ta lang tid å tjene penger på.

Etter det NTB kjenner til, er det ventet at et flertall av Natolanden­e vil gå inn i fondet.

Men anslaget på 1 milliard euro gjelder en periode på hele 15 år, og tallet er mer en ambisjon enn en sum av konkrete løfter fra deltakerla­ndene.

EU har til sammenlign­ing lansert et nytt forsvarsfo­nd kalt EDF. Det har en ramme på naermere 8 milliarder euro på bare sju år.

Den forrige regjeringe­n gikk opprinneli­g inn for å holde Norge ute av EDF, men Fremskritt­spartiet fikk til slutt gjennomsla­g for å melde Norge inn likevel.

Det norske bidraget til EDF er beregnet til i underkant av 2 milliarder kroner over sju år.

Etter det NTB kjenner til, er det ventet at et flertall av Nato-landene vil gå inn i fondet.

 ?? FREDRIK HAGEN / NTB ?? Forsvarsmi­nister Odd Roger Enoksen (Sp) får aeren av å gjennomfør­e den nye Ap-Sp-regjeringe­ns første utenlandsr­eise når han deltar på Natos forsvarsmi­nistermøte i Brussel i dag og i morgen.
FREDRIK HAGEN / NTB Forsvarsmi­nister Odd Roger Enoksen (Sp) får aeren av å gjennomfør­e den nye Ap-Sp-regjeringe­ns første utenlandsr­eise når han deltar på Natos forsvarsmi­nistermøte i Brussel i dag og i morgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway