Stavanger Aftenblad

Autostore ble tidenes nest største norske børsnoteri­ng

NEDRE VATS: Da Autostore i går ble notert på Oslo Børs, var verdien 120 milliarder kroner. Gründeren selv, Jakob Hatteland, tar alt oppstyret med stoisk ro.

- Kjell-Ivar Gilje Grøndal kjell.ivar.grondal@aftenblade­t.no

– Er på reise og i møter i hele dag. Jeg tror det meste er sagt når det gjelder Autostore, skriver Jakob Hatteland i en sms til Aftenblade­t/E24.

Det har Hatteland helt rett i. For det er ikke få artikler som er blitt skrevet om 70-åringen fra

Vats og eventyret Autostore – i hvert fall ikke de siste ukene og månedene i forbindels­e med at selskapet skulle gå på børs.

Ringte i børs-bjella

Og i går skjedde det. Konsernsje­f Karl Johan Lier ringte i bjella da børsen åpnet – og det tok ikke lang tid før aksjen ble solgt for 34–35 kroner og verdien på Autostore var på rundt 120 milliarder kroner, den nest største børsnoteri­ngen i Norge noensinne.

– Autostore har mange dyktige folk, og jeg synes det er kjekt alt det de har oppnådd og at det går så bra. Ønsker de lykke til videre, skriver Hatteland videre i smsen til Aftenblade­t/E24.

Robotlager-teknologi

Autostore har utviklet en etterre traktet robotlager-teknologi som brukes av en rekke toppselska­per rundt om i verden.

Det hele startet altså i 1996 i den lille bygda Nedre Vats, en snau time utenfor Haugesund. Ifølge DN oppsto ideen til Autostore da Jakob Hatteland og davaerende finansdire­ktør Karl Johan Lier diskuterte hva de skulle gjøre med lagerprobl­emene.

Hatteland ble milliardae­r da han solgte mesteparte­n av Autostore til det svenske oppkjøpsfo­ndet EQT i 2016 for rundt 4 milliarder kroner. To år senere betalte det amerikansk­e fondet Thomas H. Lee Partners 16 milliarder kroner da de kjøpte store deler av selskapet.

I april i år kom det japanske investerin­gsselskape­t Softbank inn på eiersiden. Da ble AutostoNed­re verdsatt til 66 milliarder kroner. Det betyr at når verdien på Autostore i går var rundt 120 milliarder kroner, har den nesten doblet seg på noen få måneder

Håver inn halv milliard

For Jakob Hatteland betyr det at han håver inn flere hundre millioner kroner – i hvert fall på papiret. Gründeren sitter nemlig fortsatt med 6,2 millioner aksjer i Autostore. Aksjene har steget over 52 millioner kroner til en markedsver­di på rundt 555 millioner kroner.

Ifølge Kapital er Jakob Hatteland god for 5,15 milliarder kroner.

I dag har Hattelands familieeid­e konsern, der Jakob Hatteland selv eier rundt 40 prosent, selskaper i blant annet Haugesund, Stavanger, Bergen, Oslo, samt i Malmö i Sverige og Leeds i England. Hovedkonto­ret ligger selvsagt i Nedre Vats.

Selskapene i Hattelands konsern driver med teknologi knyttet til IT, infrastruk­tur og eiendom, samt utvikling og salg av marin teknologi. Konsernet har rundt 190 ansatte.

Autostore har mange dyktige folk, og jeg synes det er kjekt alt det de har oppnådd og at det går så bra. Ønsker de lykke til videre.

Jakob Hatteland, gründer av Autostore

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Jakob Hatteland ble milliardae­r da han solgte det meste av Autostore i 2016. Aksjene han fortsatt eier, har steget kraftig i seinere år.
JON INGEMUNDSE­N Jakob Hatteland ble milliardae­r da han solgte det meste av Autostore i 2016. Aksjene han fortsatt eier, har steget kraftig i seinere år.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway