Stavanger Aftenblad

10.000 småaksjona­erer satser på robotlager­selskapet

OSLO: Store internasjo­nale investorer har kommet inn på eiersiden i Autostore, men også mange småsparere har satset penger.

- Asgeir Aga Nilsen asgeir.aga.nilsen@e24dinepen­ger.no

Autostore skyter fart på Oslo Børs etter gigantnote­ringen. Ifølge selskapet kjøpte rundt 10.000 småinvesto­rer i Norden aksjer i forkant av den nest største børsnoteri­ngen i Norge noensinne.

– Det viser at mange investorer har tro på oss, og har tro på at denne vekstreise­n vi er på med et marked i strukturel­l vekst, har stort potensial fremover, sier Autostore-sjef Karl Johan Lier.

Han ringte tradisjone­n tro med børsbjelle­n da robotlager­selskapet gikk på børs med en markedsver­di på 103 milliarder kroner i går.

Første handelsdag steg aksjen over 12 prosent. Det gir en verdi på nesten 120 milliarder kroner og sender Autostore inn på åttende plass på listen over de mest verdifulle selskapene.

Ifølge selskapet ble nordiske småinvesto­rer tildelt 1 prosent av totalt 667,6 millioner aksjer som ble tilbudt da eierne skulle selge seg ned og frisk kapital hentes inn.

Hvis man tar utgangspun­kt i de tallene, tilsvarer det et samlet kjøp fra småsparere på over 200 millioner kroner, som med dagens kurshopp gir en papirgevin­st på om lag 20 millioner kroner.

For de store investoren­e ble noteringen en festdag. Japanske Softbank satt med en gevinst på papiret på over 20 milliarder kroner etter sin investerin­g i april, og etter bare noen timer i går økte gevinsten med 4,8 milliarder kroner.

– Det har vaert en veldig stor interesse blant private investorer, sier investerin­gsøkonom Mads Johannesen i Nordnet. Mange småinvesto­rer bruker Nordnet til å handle aksjer, og nettmegler­en var engasjert som salgsagent i forbindels­e med aksjetilbu­det.

Johannesen trekker frem kursoppgan­gen.

– Det har vaert en flying start for alle privatinve­storer som har deltatt i noteringen, sier han.

Investerin­gsøkonomen peker på Autostores store vekstplane­r, som blant annet handler om å øke omsetninge­n til over 500 millioner dollar neste år.

– Det gir også prisingen uttrykk for. Det er et selskap som har blitt stort, veldig raskt.

Høy prising gjorde at forvaltere­n Alfred Berg droppet å tegne aksjer i tilbudet. Johannesen kaller prisen på Autostore «frisk».

– De er nødt til å levere på gode vekstprogn­oser fremover for å kunne forsvare en ganske høy prising, sier han.

 ?? ADRIAN NIELSEN ?? GIGANTNOTE­RING: Autostore er den største noteringen på Oslo Børs siden davaerende Statoil ble notert i 2001.
ADRIAN NIELSEN GIGANTNOTE­RING: Autostore er den største noteringen på Oslo Børs siden davaerende Statoil ble notert i 2001.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway