Stavanger Aftenblad

Disse er nominert til #byasbeste underholdn­ing!

STAVANGER: Den splitter nye kategorien byr på teater, konsert, komikere og dragshow-bingo. Nå kan du endelig stemme på din favoritt! Jan Rune Holdhus

- Tonje Thorstad Kildal tonje.kildal@schibsted.com Oda Bjønnes Hanslien oda.bjonnes.hanslien@aftenblade­t.no

For første gang kan folket stemme på hva de mener er #byasbeste underholdn­ing. Nominasjon­ene er talt opp, og Byas har vaert ute for å ta en prat med de heldige fem.

Dette er de fem nominerte:

Hvem: bareier

– Jeg tror nok ikke det er jeg som er nominert, jeg tror det er June kommune. Neida, jeg tror jeg er nominert for jeg har fått mange til å le de siste 20 årene med drag, standup og alt mulig, så har det krystallis­ert seg inn i den karakteren. Jeg tror jeg har fått mange til å le i pandemien, sier Jan Rune Holdhus om hvorfor han tror han er nominert.

Holdhus har holdt på i 20 år, og vaert med å starte det meste av undergrunn­skultur i byen. Han startet den første drag-gruppen i Stavanger, Stayups, og forteller at han var den første åpent homofile standupkom­ikeren i Norge.

Det er spesielt karakteren June Kommune som nevnes i nominasjon­ene.

– Det er flåsete å si, men takket vaere June Kommune har pandemien vaert en drøm. Det har selvfølgel­ig ikke vaert det hele tiden, men for min del har det vaert at

Artist,

komiker

og jeg turte å gjøre det jeg ikke hadde turt om det var for pandemien, sier Holdhus til Byas.

– Jeg ga på en måte litt opp og sa «ok, nå gjør jeg det bare så blåser jeg i konsekvens­ene. Jeg tar på meg de øredobbene og den leppestift­en også gjør jeg bare det jeg føler for, så får det bare gå som det går», avslutter han. tror jeg også kan vaere en grunn til å stemme på oss.

Pandemien har vaert tøff for dem begge. Bookinger måtte kansellere­s, og ting måtte gjøres annerledes enn før. Nå er de glade for å endelig få gjøre ting som de vil.

Hvordan pandemien har vaert for han, svarer han kort og brutalt på:

– Deprimeren­de.

– Jeg håper vi er nominert fordi kvaliteten er høy, og at folk synes at det er kjekt og meningsful­lt å gå her. Vi tar det som et symbol på at folk setter pris på oss, sier teatersjef, Glenn André Kaada.

Han legger til at Rogaland Teater prøver å lage et tilbud som når bredt.

– Vi prøver å få med alle. Vi prøver å lage et veldig bredt repertoar hvor det skal vaere noe for alle, samtidig som at alt ikke skal vaere for alle.

Pandemien har vaert krevende for de fleste, også for Rogaland Teater.

– Bare det at vi har satt kulturen høyt og holdt oss i gang, det synes jeg fortjener en liten anerkjenne­lse, for det har vaert ganske tøft.

Likevel mener Kaada at de har kommet styrket ut av det.

– Jeg tror vi har laert ganske mye som har vaert bra for oss med tanke på tiden fremover, så det har vaert veldig laererikt.

Hva: Jubileumsk­onsert august

– Så vidt jeg vet var det Norges største kulturarra­ngement på 17 måneder, så det føles nesten fortjent, sier kommunikas­jonssjef Cecilie Christ om nominasjon­en.

21. august samlet det seg 2000 mennesker til gratis utendørsko­nsert ved Tou. Der spilte den superpopul­aere Girl in red sammen med Stavanger Symfoniork­ester. Gjengen tror de er nominert på grunn av stemningen under konserten, og at de klarte å samle så mange til tross for koronarest­riksjoner.

– Det var bare en helt magisk stemning, jeg har ikke opplevd noe lignende tror jeg, sier produksjon­sleder Sebastian Waldejer til Byas.

Pandemien har vaert tung for mange, og kulturbran­sjen har virkelig fått kjenne på utfordring­er knyttet til arrangemen­ter.

– Det er klart det har vaert veldig utfordrend­e, vi har jo jobbet veldig mye med å planlegge og avlyse, og planlegge og avlyse, sier Waldejer.

– Og utsette, sier musikkansv­arlig Espen Håland.

21.

 ?? ??
 ?? TONJE THORSTAD KILDAL ?? På byas.no kan du stemme på #byasbeste underholdn­ing.
TONJE THORSTAD KILDAL På byas.no kan du stemme på #byasbeste underholdn­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway