Stavanger Aftenblad

– Jeg står i fare for å bli drept

KABUL: Et sted i Kabul har en ung kvinne gått i skjul med mann og barn. Før jobbet hun med å styrke afghanske kvinners rettighete­r. Nå gjemmer hun seg for Taliban.

- Jacob Svendsen Aftenblade­t/Politiken

Hun er 27 år gammel – datter av det nye Afghanista­n som dukket opp etter Talibans fall i 2001. På bildene hun har sendt meg, ser den unge kvinnen med det lange svarte håret ut som hun er – eller rettere sagt – den hun var: En sterk representa­nt for den nye generasjon­en fryktløse afghanske unge kvinner.

Fram til Talibans siste seier var hun en av dem som skulle føre landet videre. Fremover mot noe bedre enn det krigsherje­de og kvinnefien­dtlige samfunnet som Afghanista­n har vaert, og er blitt på ny. I dag gjemmer hun seg sammen med ektemannen og deres to måneder gamle baby i et rom et sted i millionbye­n.

Utenfor styrer Taliban. Inne er det ikke bare plassen som er sparsom, men også forsyninge­ne. – Så langt har vi klart oss. Vi begynte å samle mat og den slags da vi så hvilken vei det gikk. Men nå begynner det å bli vrient. Jeg går nedover gaten så sjelden som mulig – og alltid i burkaen – helt tildekket, sier hun på telefonen.

For Taliban represente­rer den unge kvinnen fortiden, alt som skal forsvinne i den dypt konservati­ve bevegelsen­s islamske kalifat. Derfor, ifølge den unge kvinnen, leter Taliban etter henne. De har oppsøkt familien, og mystiske menn har tatt bolig i parets gamle leilighet på en annen kant av byen.

Mot alle odds

Vi kan ikke skrive hennes virkelige navn og må vaere forsiktige med å gi for detaljert informasjo­n om Fatima. Hennes tidligere sjef i en internasjo­nal hjelpeorga­nisasjon bekrefter historien hennes i detalj.

– Jeg jobbet med likestilli­ng og med å styrke kvinnenes posisjon i landsbyene. Allerede før Taliban kom til makten, truet de meg. Derfor ønsket en del av familien min – brødrene mine og en av mine onkler at jeg skulle slutte å jobbe. Men han var imot at jeg tok utdannelse. Han sa at jeg burde slutte, legger Fatima til.

Foreldrene hennes – spesielt moren – støttet hennes videre vei i skolesyste­met. Problemer med å skaffe penger til skoleunifo­rmer løste hun og storesøste­ren ved å dele én uniform. Søsteren ble undervist om morgenen. Fatima gikk på ettermidda­gskullet, og de byttet klaer da de møttes på vei til skolen.

Under de hektiske dagene i august, da Taliban tok makten, var ikke Fatima blant dem som ble evakuert.

– På den tiden prøvde jeg å kontakte forskjelli­ge organisasj­oner, inkludert skandinavi­ske som jeg har jobbet for. Men jeg hørte ingenting fra dem, sier Fatima.

Da det ble klart at overtakels­en til Taliban kom raskere enn noen hadde ventet, kom advarselen:

– Tanten min ringte. Hun sa: «Skjul dere, Taliban leter etter dere». Derfor er vi her på dette rommet hjemme hos en venn nå.

– Hun bør få hjelp

Hennes tidligere sjef i Kabul synes hun bør få hjelp til å komme seg ut av landet. Egyptiske

Radwa Rabie forlot stillingen sin i Afghanista­n for noen år siden. I dag er hun basert i Genève for en annen hjelpeorga­nisasjon. Da Taliban sto utenfor Kabul, prøvde hun å hjelpe Fatima.

– Jeg var i kontakt med henne i løpet av disse dramatiske dagene, og jeg prøvde å sette henne i kontakt med diplomatie­t. Men det var mitt inntrykk at mennesker som hadde arbeidet med humanitaer innsats ikke ble prioritert saerlig høyt.

– Hun falt rett og slett utenfor kategorien­e ambassadea­nsatte jobbet med den gangen, forklarer hun. Fatima er en ung kvinne. Hun har vaert veldig aktiv og veldig engasjert. Du kunne se det i øynene hennes, de lyste av engasjemen­t. Fatima imponerte meg veldig. Til tross for sin unge alder, var hun ikke redd for å ta ordet og engasjere seg på en veldig direkte og kontant måte. Hun ville virkelig gjøre en innsats for de afghanske kvinnene, forklarer Fatimas tidligere sjef.

– Hele profilen hennes, alt det engasjemen­tet, viljen og motet til å snakke åpent og direkte mot religiøs ekstremism­e – det er alt som nå gjør henne spesielt sårbar etter min mening og med min kunnskap om situasjone­n. Hvis jeg var henne, ville jeg absolutt ikke føle meg trygg, sier Radwa Rabie.

Fatimas tidligere sjef har jobbet med humanitaer innsats i over 20 år. Hun innser at vi ikke kan redde alle.

– Men å gjøre en innsats for en kvinne som Fatima sender også et signal til verden. Innsatsen til disse menneskene betyr noe, sier Rabie.

En mur av håpløshet omgir nå Fatima og familien hennes i Kabul.

– Situasjone­n vår er veldig vanskelig. Og veldig stressende. Det er stress å vite at jeg står i fare for å bli drept. Jeg opplever at frivillige organisasj­oner og Vesten har forlatt meg og familien min. Men jeg er glad du ringte, sier Fatima til farvel.

For Taliban represente­rer den unge kvinnen fortiden, alt som skal forsvinne i den dypt konservati­ve bevegelsen­s islamske kalifat.

 ?? ZOHRA BENSEMRA, REUTERS/NTB ?? Det er nye tider i Kabul. Akkurat som før.
ZOHRA BENSEMRA, REUTERS/NTB Det er nye tider i Kabul. Akkurat som før.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway