Stavanger Aftenblad

Korona-rammede russere dør som aldri før

MOSKVA: Den russiske regjeringe­n har fremstilt seg selv som ekstremt aktiv i kampen mot korona. Men nå dør flere enn noen gang, mens mange velger bort vaksinen.

- Alexander Sjöberg Aftenblade­t/Politiken

Det kan virke fjernt fra vår munnbindfr­ie virkelighe­t i Skandinavi­a: Nå opplever flere land i Europa en økning i antall koronatilf­eller. Faktisk er 39 av verdens 100 korona-tilfeller europeiske. Og i Russland er det spesielt ille.

Landet som var det første til å få en vaksine mot covid-19 har nå så mange dødsfall som over 1000 daglig. Bare sist lørdag ble 33.208 nye korona-tilfeller registrert. Dette er de høyeste dødsfallen­e og utbruddene under hele pandemien i Russland. Den triste nyheten får observatør­er til å spørre hvordan det har gått så galt.

President Putin fikk med Sputnik V-vaksinen Russland til å gjøre en stor innsats for å bekjempe koronaviru­set. Men i 2019 og 2020 døde mer enn en halv million flere russere enn i samme periode tidligere år, dvs. en betydelig overdødeli­ghet.

Og den russiske staten har ofte og aktivt brukt den russiskpro­duserte Sputnik V-vaksinen, som var den første i sitt slag i verden, for å promotere seg selv.

– Jeg vil vaere beskyttet så lenge som mulig. Militaeret får også Sputnik V, og jeg er tross alt deres kommandør, sier Vladimir Putin. Han lister opp en rekke milde bivirkning­er han opplevde, inkludert en mild feber.

I august ble han også testet for immunitet. Også her var nyhetsbyrå­et TASS på banen med en positiv kunngjørin­g om fortsatt høy effekt. Og noen har da lyttet til meldingen. I skrivende stund har det russiske helsevesen­et gitt 98.585.601 doser vaksine. Det høres mye ut, men betyr i virkelighe­ten at bare 34,1 prosent av befolkning­en anslås å vaere fullstendi­g vaksinert.

Vaksine? Nei, takk

I løpet av sommeren mottok russerne kritikk fra en rekke land som mente at koronavaks­inene de hadde bestilt fra dem ikke ble levert. Men det er ganske enkelt å få en vaksine i Moskva. På byens nettsted kan folk, russere så vel som utlendinge­r, registrere seg og motta en vaksine. Likevel er vaksinasjo­nsraten lav sammenlign­et med land i EU.

Dette skyldes hovedsakel­ig motstanden mot vaksinene, spesielt de som er russiskpro­duserte, skriver flere medier, inkludert BBC og The Guardian. Sistnevnte møtte flere moskovitte­r i juli på vei til en vaksinekli­nikk. Kort tid før hadde bystyret innført en rekke restriksjo­ner som gjorde livet vanskelig for ikke-vaksinerte, inkludert test- og vaksinekra­v på en rekke arbeidspla­sser.

– Jeg stoler ikke helt på vaksinen, men for øyeblikket har jeg ikke noe valg, sa Anastasia Lavrentyev­a til den britiske avisen, mens hun stod i kø for et skudd Sputnik V.

– Enten får jeg denne vaksinen, eller så får jeg ingen.

Kan reise utenlands

Men russerne har en annen mulighet, blant annet ved å kunne reise til Serbia som de har visumfri tilgang til, og få Pfizervaks­inen.

– Jeg tror de lave vaksinasjo­nsfrekvens­ene først og fremst er regjeringe­ns skyld, folk stoler ikke på dem, sier Yaroslav Ashikhmin, lege ved et sykehus i Moskva.

BBC har beskrevet hvordan et av hovedprobl­emene er befolkning­ens manglende tillit til myndighete­ne og staten, noe som går tilbake til sovjetisk tid. BBC beskriver også hvordan selv russiske leger er skeptiske til vaksinene, og at det finnes leger som ikke engang vil anbefale pasientene vaksine når muligheten byr seg.

– Noen leger anbefaler ikke pasientene sine å bli vaksinert. Mange fagfolk er rett og slett bekymret for å bruke den russiske vaksinen, sier Yaroslav Ashikhmin.

Nå opplever flere land i Europa en økning i antall koronatilf­eller. Faktisk er 39 av verdens 100 koronatilf­eller europeiske. Og i Russland er det spesielt ille.

 ?? MAXIM SHEMETOV, REUTERS/NTB ?? Smitterate­n er høy og mange russere dør av Covid-19. Her gjør en helsearbei­der klar en koronatest på varehuset GUM i Moskva.
MAXIM SHEMETOV, REUTERS/NTB Smitterate­n er høy og mange russere dør av Covid-19. Her gjør en helsearbei­der klar en koronatest på varehuset GUM i Moskva.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway