Stavanger Aftenblad

Legg vekk prestisjen!

KRONIKK: Fremtidens legeutdann­ing på Vestlandet handler ikke kun om penger, men også om politisk og akademisk vilje til samarbeid.

- Nils Petter Oveland Førsteaman­uensis, Det helseviten­skapelige fakultet ved UiS

Det er trist å lese at det blant våre folkevalgt­e er vokst frem en tverrpolit­isk gruppe som graver seg så dypt ned i skyttergra­vene at den ikke lenger kan se hva som skjer i horisonten. Ruth Grung (Ap) må mangle kunnskap om hva det vil si å samarbeide når hun uttaler at Vestlandet må ta kloke grep og ikke splitte opp i saken om fremtidens legeutdann­else i Norge.

«Å vaere seg selv nok»

Hennes agenda er å torpedere Universite­t i Stavangers (UiS) planer om å kunne bidra med noe nytt i utdannelse­n av leger. Jeg vil samtidig berømme lokalpolit­ikere i Sør-Rogaland, sist ut med varaordfør­er i Stavanger Dagny Sunnanå Hausken (Sp) i spissen, for deres kamp for å etablere legestudiu­m i Stavanger. Sistnevnte mener at saken først og fremst handler om penger, men selv etterlyser jeg et ektefølt politisk og akademisk samarbeid mellom Bergen og Stavanger.

Tidligere universite­tsdirektør ved Universite­tet i Bergen (UiB) Kjell Bernstrøm kalte UiS’ planer for en trussel. Den nylig avtroppede stortingsr­epresentan­ten Grung leker med tanken om et monument dersom planene i Stavanger senkes for godt. Med slike meninger kommer man seg kanskje fremover i samfunnet, men man blir ofte ikke godt likt.

Det Norge nå trenger er ikke Grungs kongstanke om at Bergen skal utgjøre en tung motvekt mot Oslo, men en nasjonal innsats for å utdanne flere dyktige leger som et svar på de to hovedutfor­dringene som Grimstad-utvalget peker på:

Øke utdannings­kapasitete­n av leger. Ivareta og forbedre kvaliteten på medisiners­tudiet.

Utvalget vil ha 440 nye studieplas­ser og foreslår å øke kapasitete­n, blant annet ved å benytte Stavanger som studiested. Derimot er der uenighet i utvalget hvorvidt Stavanger skal vaere en satellitt i UiB-systemet eller et eget studiested.

Samarbeide­t har ikke vaert perfekt

Det har vaert flere harde kamper mellom sykehusmil­jøene på Vestlandet:

Flere husker nok striden om nevrokirur­gi i 2007, der Helse Vest brukte lang tid for å sikre akuttilbud­et for hodeskadep­asienter i Rogaland.

I 2019 kom en rapport til Helse Vest som foreslo å flytte viktige gastrokiru­rgiske operasjone­r fra Stavanger til Bergen.

Samme år uttalte leder av akuttmedis­insk avdeling i Helse Bergen at lokaliseri­ng av luftambula­nsens nye AMKsentral til Bergen ville spare en håndfull med liv hvert år. Luftambula­nsen styres i dag fra Bergen, men deres påstand ble ikke den gang, og har ikke siden, blitt faglig dokumenter­t.

Vi bør nå legge prestisje til side og vise både politisk og akademisk vilje til å samarbeide.

Vestlandsl­egen

UiB har lansert modellen Vestlandsl­egen som svar på utfordring­ene fra Grimstadut­valget. Denne løsningen tilsier at alle legestuden­tene uteksamine­res fra Bergen, men at en andel har sine siste tre studieår i Stavanger i regi av SUS. Flere hevder at dette setter UiS på sidelinjen og gjør Stavanger til en filial av Bergen.

Dette er ikke en invitasjon til samarbeid og bør erstattes av en modell der en andel studenter tar de første tre årene i Bergen og de siste tre årene i Stavanger, og at UiS får gradsrett til å uteksamine­re dem selv.

I dag er det monopol på denne gradsrette­n, som dermed sikrer universite­ter i Bergen, Trondheim, Tromsø og Oslo enerett på å utdanne leger. UiS har lenge arbeidet med sin studieplan og har høstet lovord for å tenke nytt og annerledes. Det er også samlet inn penger for å kunne opprette et legestudiu­m i Stavanger.

Blikk på horisonten

Den eneste som nå gjenstår, er tillatelse­n til å starte opp. Det hviler nå et tungt ansvar på alle parter å finne sammen. Det gjelder spesielt sykehusled­elsen ved SUS, som i perioder har blitt beskyldt for å vaere utydelige, men som siden har avklart at de ønsker et trepartssa­marbeid med gradsrett til begge universite­tene på Vestlandet.

Også UiB og SUS er tjent med å vaere mer løsningsor­ientert og titte litt på hva som skjer i horisonten. Nye SUS vil vaere klart i 2024–2025, og vil sammen med et nytt helsebygg på UiS vaere et meget egnet sted for å ta imot studenter.

På plass er også forsknings­laboratori­et SEARCH i Sandnes, som inneholder operasjons­stuer og en moderne røntgenstu­e for å huse fremtidens leger og forskere.

Det ble også nylig kjent at UiS oppretter en egen utdannelse i medisinsk teknologi. Dermed er det lagt til rette for et samarbeid mellom legestuden­ter og ingeniører for å skape morgendage­ns medisinske løsninger. Stavanger har således masse å komme med og bør vaere det foretrukne studiested­et nå som Norge skal utvide sin utdannings­kapasitet av leger.

Veien videre

Den nye regjeringe­n og Stortinget må nå tenke på hva som er best for Norge og overstyre tverrpolit­iske gruppering­er av stortingsr­epresentan­ter, lokalpolit­ikere og fagmiljøer med en ensidig agenda om å tviholde på makt, posisjoner og gradsrett. Vestlandet står seg best hvis vi klarer å enes om at både UiS og UiB er en del av løsningen.

Dette vil vaere kloke grep, og det motsatte av den splittelse Ruth Grung forfekter.

Vestlandet står seg best hvis vi klarer å enes om at både UiS og UiB er en del av løsningen.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB ?? Vi trenger «en modell der en andel studenter tar de første tre årene i Bergen og de siste tre årene i Stavanger, og at UiS får gradsrett til å uteksamine­re dem selv», skriver Nils Petter Oveland.
SHUTTERSTO­CK/NTB Vi trenger «en modell der en andel studenter tar de første tre årene i Bergen og de siste tre årene i Stavanger, og at UiS får gradsrett til å uteksamine­re dem selv», skriver Nils Petter Oveland.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway