Stavanger Aftenblad

Skal vi subsidiere Facebook gjennom høye strømprise­r?

ENERGI: Dagens strømprise­r aktualiser­er denne problemsti­llingen. 25 juni i år var magasinfyl­lingen i Norge (og her i Rogaland/Agder) på gjennomsni­tt av de siste 30 år, men synkende.

- Svend Øvrebekk Sivilingen­iør elkraft

Siden den datoen er det eksportert 7 TWh, 3,5 ganger Stavanger bys energiforb­ruk, 1,5 TWh bare den siste måneden. Dette er enorme energimeng­der, som tapper magasinene enda mer. Flere kabler til utlandet gjør dette mulig. Da er løsningen å sette strømprise­ne kraftig opp i Norge, så det blir mindre «fristende» å eksportere. Og, den vanlige forbruker betaler! Hva har dette med Facebook å gjøre?

Det er meldt inn «behov» for rundt 20 TWh til bruk i datasentre i Norge, 5 TWh bare på Kalberg. Dette er det største sløseri med energi man kan tenke seg, kun 20 prosent går til dataproses­seringen, resten er enorme mengder varmeenerg­i. Og, det er ikke praktisk mulig å utnytte 4 TWh varme på Kverneland.

I og med at man bruker så mye energi, blir denne industrien klassifise­rt som kraftkreve­nde, og det utløser subsidier fra den norske stat, altså igjen oss. Elavgiften blir så lav at Kalberg der vil «spare» 800 mill. kr. I tillegg kommer gunstigere strømprise­r enn det vi andre kan forvente oss, slik at totale subsidier for dette anlegget alene blir godt over 1 milliard (1000 millioner!). Dette er jo grunnen til at man overhodet vil etablere slike sentra i Norge.

Burde vaert forbudt

Her kommer Facebook, Google og ikke minst bitcoins inn i bildet. Norge trenger ikke på langt naer all denne dataproses­seringen, og da må man jo spørre seg om vi skal foraere disse rike datagigant­ene så mye penger? Dette er også sannsynlig­vis den industrien som genererer faerrest arbeidspla­sser i forhold til energibruk­en, og som foredler energien minst. Kryptovalu­ta-prosesseri­ng burde uansett vaert forbudt i Norge.

Sammenheng­en med høye strømprise­r kommer etter hvert tydeligere til syne. Når «alt» skal elektrifis­eres og mange kabler til dyre land er etablert, vil våre priser innenlands komme til å ligge betydelig høyere framover, ikke bare 56 øre/kWh som noen hevder. Det er greit med kortsiktig­e tiltak, men politikken de siste årene har lagt grunnlaget for denne utviklinge­n. Og, vi må ikke tenke at Norge skal redde Europa eller vaere et grønt batteri. Energi- og effektbeho­vet i Europa vil til tider vaere mye større enn det Norge kan bidra med, og eneste regulering­stiltak her i landet blir prisen. Alt styres nå etter tilbud og etterspørs­el, ikke av sikkerhet, minstefyll­ing i magasinene o.l.

Helhetlig konsekvens­utredning

Noen bør snarest foreta en helhetlig konsekvens­utredning og se på hva som ikke skal elektrifis­eres. Nordsjøen og datasentra står øverst på den listen. Eller, skal vi bygge noen tusen vindmøller på land?

Alt styres nå etter tilbud og etterspørs­el, ikke av sikkerhet, minstefyll­ing i magasinene o.l.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK ?? – I og med at man bruker så mye energi, blir industrien klassifise­rt som kraftkreve­nde, og det utløser subsidier fra den norske stat, altså igjen oss, skriver Svend Øvrebekk.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK – I og med at man bruker så mye energi, blir industrien klassifise­rt som kraftkreve­nde, og det utløser subsidier fra den norske stat, altså igjen oss, skriver Svend Øvrebekk.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway