Stavanger Aftenblad

Klimarappo­rten til IPCC er troverdig

KLIMA: Beskrivels­en av global oppvarming i innledning­en til den nye klimarappo­rten IPCC AR6: «Climate Change 2021 – The Physical Science Basis» er konsistent og troverdig.

- Knut Kristian Meisingset Fysiker, Sola

Den globale gjennomsni­tts-temperatur­en er nå ca. 1.1O grader celsius høyere enn i 1850-1900, i hovedsak forårsaket av et høyere innhold av drivhusgas­sene CO₂ og metan i atmosfaere­n. Størrelsen av isbreer på den nordlige halvkule avtar; økningen i vannvolum i verdenshav­ene tilsvarer ca. 20 cm havnivå-stigning (noe vi ikke ser i Norge og Sverige, fordi landheving­en etter istiden fortsatt pågår).

En sannsynlig sammenheng med ekstremvae­r er påvist: Både tropiske orkaner og perioder med ekstremt mye nedbør og ekstrem tørke blir det mer av når temperatur­en øker globalt.

Flom-problemer

Mer dramatisk er den langsiktig­e havnivå-stigningen som klimamodel­lene predikerer (fram til 2300: 2–7 m hvis CO₂innholdet i atmosfaere­n fortsetter å øke like raskt som til nå; 0.5-3 m med konstant CO₂-innhold på samme nivå som i dag). Dermed blir det ekstremt viktig å følge med på havnivået i årene som kommer. Allerede i dag har mange storbyer flom-problemer.

I klimarappo­rten legger IPCC stor vekt på å skille mellom effekter som er sikkert påvist og sammenheng­er som er påvist på en statistisk sett mindre sikker måte. En vitenskaps­mann skal alltid vaere spørrende og skeptisk, ellers kan man ikke stole på at forsknings­rapporter er pålitelige. Når det gjelder klima er det spesielt viktig å etablere en forståelse som er så godt dokumenter­t at den kan vaere felles for alle politiske aktører.

Plass til planter og dyr

Men vi må gjøre mye mer enn å redusere utslippet av klimagasse­r for å sikre et baerekraft­ig globalt samfunn. Vi må gi plass til planter og dyr, vi må ikke bli for mange mennesker, og vi må redusere mengden av søppel til et minimum. Et krav til fremtidig produksjon og salg må vaere at det er lagt til rette for resirkuler­ing og gjenbruk.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Vi må gi plass til planter og dyr, vi må ikke bli for mange mennesker, og vi må redusere mengden av søppel til et minimum», skriver Knut Kristian Meisingset.
SHUTTERSTO­CK «Vi må gi plass til planter og dyr, vi må ikke bli for mange mennesker, og vi må redusere mengden av søppel til et minimum», skriver Knut Kristian Meisingset.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway