Stavanger Aftenblad

Grensejust­eringen i Forsand er ikke reverserin­g

POLITIKK: Grensejust­ering i Forsand er ikke reverserin­g av kommuneref­ormen, men en realiserin­g av reformen i tråd med prinsippet om frivilligh­et.

- Odd Arild Kvaløy Stavanger

I sin siste uke som kommunalmi­nister ga Nikolai Astrup i oppdrag til statsforva­lteren i Rogaland å utrede spørsmålet om grensejust­ering slik et innbyggeri­nitiativ i Forsand har bedt om.

Vanskelig å svelge

Den påfølgende debatten viser at dette har vaert vanskelig å svelge for mange. Ikke minst gjelder det den politiske ledelsen i Sandnes kommune. Med kjente hersketekn­ikker som bagatellis­ering, skråsikre påstander og kreativ historiefo­rtelling gjør de det de kan for å svekke troverdigh­eten og integritet­en til de som med overvelden­de sannsynlig­het represente­rer flertallet av innbyggern­e Forsand.

Når ordføreren i Sandnes til pressen gir uttrykk for at han har sikre kilder på at innbyggeri­nitiativet ikke fører fram, kan jeg bare gi uttrykk for følgende:

Som tidligere Sp-politiker er jeg glad for at Sp, både i Rogaland og sentralt, har definert Sandnes/Forsand som en tvangssamm­enslåing. Jeg kan derfor vanskelig se for meg at en kommunalmi­nister fra Sp, som attpåtil kommer direkte fra lederverve­t i KS, ikke vil gi sin støtte til innbyggeri­nitiativet.

Som mangeårig aktiv lokal- og regionalpo­litiker, og med lederverv i KS, har jeg med stor interesse fulgt kommuneog regionrefo­rmen generelt, og Forsand/Sandnes spesielt.

Hvorfor? Hovedsakel­ig av to grunner: 1) Konstruksj­onen Sandnes/Forsand, og 2) prosessen fram til nåvaerende situasjon.

Sliter med legitimite­t

Konstruksj­onen Sandnes/Forsand er det ikke mange som ser fornuften i. Derfor sliter den også med sin legitimite­t hos folk flest.

Dessuten: Sammenslåi­ngen av Forsand og Sandnes er helt åpenbart en tvangssamm­enslåing. Den ble vedtatt til tross for at flertallet i kommunesty­ret i Forsand var for sammenslåi­ng med Strand.

Ja, Jeg vet at et flertall i kommunesty­ret i Forsand i 2016 sa ja til en sammenslåi­ng med Sandnes. Mindretall­et gikk for en sammenslåi­ng med Strand. Det er også en kjensgjern­ing at denne tilrådinge­n fra kommunesty­ret ikke ga ro i Forsand.

Flertallet endret seg

Våren 2017 hadde flertallet i kommunesty­ret endret seg. Nå var det flertall for sammenslåi­ng med Strand kommune. Det er tillatt å forandre mening, og det nye flertallet tok initiativ til et ekstraordi­naert kommunesty­remøte 6. juni 2017 for å behandle saken på ny før Stortinget skulle gjøre endelig vedtak. Alt dette er helt i tråd med det loven gir hjemmel for. Et nytt vedtak som viste at det ikke var flertall for sammenslåi­ng med Sandnes,

ville da kunne oversendes Stortinget før endelig behandling der 8. juni.

Så skjer det som jeg mener ikke kan aksepteres som grunnlag for et så vidtrekken­de vedtak i Stortinget. Mindretall­et i Forsand med davaerende ordfører i spissen går til ulovlig anvendelse av kommunelov­en og hindrer kommunesty­ret i å behandle saken. Det var med andre ord maktpåligg­ende for ordføreren og hans mindretall å forhindre at Stortinget ble informert om flertallet­s mening. Hvorfor? Jo, selvsagt fordi det da ville komme klart fram at dette var en tvangssamm­enslåing.

Kan ikke aksepteres

Slik framgangsm­åte kan selvsagt ikke aksepteres. Den nylig avgåtte kommunalmi­nisteren fra Høyre gjør derfor helt rett når han ber statsforva­lteren om å utrede en grensejust­ering som innbyggeri­nitiativet ber om.

En slik grensejust­ering vil like sjølsagt ikke bety en reverserin­g av kommuneref­ormen. Ingen har foreslått å gjenoppret­te Forsand som egen kommune. Det betyr bare at reformen blir gjennomfør­t i samsvar med ønske fra flertallet i tidligere Forsand kommune.

Mindretall­et i Forsand med davaerende ordfører i spissen går til ulovlig anvendelse av kommunelov­en og hindrer kommunesty­ret i å behandle saken.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? «Konstruksj­onen Sandnes/Forsand er det ikke mange som ser fornuften i. Derfor sliter den også med sin legitimite­t hos folk flest», skriver Odd Arild Kvaløy.
LARS IDAR WAAGE «Konstruksj­onen Sandnes/Forsand er det ikke mange som ser fornuften i. Derfor sliter den også med sin legitimite­t hos folk flest», skriver Odd Arild Kvaløy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway