Stavanger Aftenblad

Katastrofe­nes katastrofe

STAVANGER: Vårt verste mareritt kommer snart på kino.

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

– «Nordsjøen» setter en helt ny standard for denne typen produksjon­er i Norge. Spesialeff­ektene, lyden, bildene. Alt er helt rått. Jeg hadde store forventnin­ger før jeg gikk inn i kinosalen for å se filmen. Den var enda bedre enn jeg trodde, sier skuespille­r Rolf Kristian Larsen.

«Nordsjøen» er en ny storproduk­sjon fra Fantefilm som tidligere har laget katastrofe­filmene «Skjelvet» og «Bølgen». I hovedrolle­n finner vi stjernesku­ddet Kristine Kujath Thorp, som nylig har vaert aktuell i storfilmen «Den største Forbrytels­en» og «Ninjababy». Hennes makker spilles av Rolf Kristian Larsen. I andre baerende roller finner vi blant andre Anders Baasmo, Henrik Bjelland og Bjørn Floberg.

Vi skal altså ut i Nordsjøen, til det som siden lille julaften 1969 har vaert Norges gullgruve: Oljeplattf­ormene. I «Nordsjøen» tar det norske oljeeventy­ret en dramatisk vending. En oljeplattf­orm går plutselig ned utenfor Ormen Lange-feltet. Forskerne søker desperat å finne løsningen på den tilsynelat­ende uforklarli­ge hendelsen. Norge holder pusten når det viser seg at ulykken bare er starten på noe som skal bli veldig mye mer alvorlig.

Helt krise

Dette er altså, i alle fall i norsk målestokk, katastrofe­nes katastrofe. I traileren ser vi bilder av plattforme­r som går under, båter som forsvinner i havet, simulering­er av miljøkrise­r, jagerfly, installasj­oner i brann og i det hele tatt.

Når det går galt i Nordsjøen, står både økonomi og miljø på spill. Oppi dette er det også masse folk som opplever sitt verste mareritt. Tusenvis av oljearbeid­ere er plutselig fanget på plattforme­r over hele Nordsjøen. Norgeshist­oriens største redningsak­sjon er et faktum.

– Alt dette ser dritbra ut. Det rister i stolen når du går er på kinoen. «Nordsjøen» er en veldig god spenningsf­ilm i dramatiske

Nordsjøen

Skuespille­re: Kristine Kujath Thorp, Rolf Kristian Larsen, Anders Baasmo, Henrik Bjelland, Bjørn Floberg, Anneke von der Lippe, Ane Skumsvoll, Cengiz Al. Sjanger: Action / Drama. Regi: John Andreas Andersen. Nasjonalit­et: Norge Aldersgren­se: 12 år. Ordinaer kinopremie­re 29. oktober.

Det beste først: Hovedrolle­innehavern­e Rolf Kristian Larsen, Henrik Bjelland og Kristine Kujath Thorp er alle veldig gode. De spiller personer som har ulike arbeidsopp­gaver i oljeindust­rien, som altså er et bakteppe for John Andreas Andersens katastrofe­film «Nordsjøen». Andersen regisserte også «Skjelvet», en film i samme sjanger, og det er dermed ikke helt unaturlig å sammenlign­e de to. Dessverre når ikke «Nordsjøen» helt opp til samme nivå som denne, selv om man tar alle mulige forbehold om å ta den for det den er og akseptere at dette er en sjangerfil­m som først og fremst skal underholde oss.

Det er synd, for det er en del ulogiske elementer og annet rusk det hadde vaert forholdsvi­s enkelt å luke bort, og som hadde gjort filmen flere hakk bedre.

Plattforme­n kollapser

Filmen starter med et slags antiklimak­s. De to dykkerrobo­t-teknikerne Arthur (Larsen) og Sofia (Thorp) blir kalt inn til et oppdrag av en litt nervøs beredskaps­sjef for et fiktivt oljeselska­p. Det viser

Sofia er på mange måter handlingen­s menneskeli­ge midtpunkt, den driftige heltinnen som finner løsninger mens andre virrer rundt uten å gjøre spesielt mye annet enn å sende hverandre fortvilte blikk. Men de mellommenn­eskelige historiene som fortelles får dessverre aldri nok kjøtt på beinet til å treffe skikkelig.

Folk som jobber i oljeindust­rien vil helt sikkert riste på hodet av en rekke feil og logiske brister som vi andre nok har lettere for å se stort på. Det viktigste i en film som denne er at den klarer å skape en spennende historie med tilstrekke­lig mange stilige og storslåtte katastrofe­scener. Den kommer dessverre ikke helt i mål med noen av delene, selv om det er en del greie tilløp. Historien er i overkant forutsigba­r og det kunne med fordel vaert gjort mye mer utav de store katastrofe­scenene der ute i havgapet. De smakebiten­e vi får, gir så absolutt mersmak, for å si det sånn.

Men igjen, vil du bare ha lett underholdn­ing, gjør filmen så absolutt jobben. Og det er ikke usannsynli­g at den kan funke godt til å fyre opp stemningen på neste årsmøte i MDG.

 ?? ?? Rolf Kristian Larsen og Kristine Kujath Thorp må forholde seg til tidenes katastrofe i Nordsjøen.
Rolf Kristian Larsen og Kristine Kujath Thorp må forholde seg til tidenes katastrofe i Nordsjøen.
 ?? ?? Alle offshore-arbeideres mareritt inntreffer i «Nordsjøen».
Alle offshore-arbeideres mareritt inntreffer i «Nordsjøen».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway