Stavanger Aftenblad

Stillferdi­g vakkert om den eldste Egersund-cowboyen

«John - den siste norske cowboy» er ikke en film som roper høyt. I stedet gir den et stille og fint portrett av en gammel manns kjaerlighe­t til hjemmet sitt og naturen som omgir det.

- Kine Hult

John – den siste norske cowboy

Regi: Frode Fimland. Skuespille­re: John Hoiland. Sjanger: Dokumentar. Regi: Frode Fimland. Nasjonalit­et: Norge. Språk: Engelsk. Produksjon­sår: 2021

Skulle dette vaert en spillefilm, er det store sjanser for at den hadde blitt et tåredryppe­nde drama om en enslig bondes kamp mot kapitalkre­ftene. For hovedperso­nen i Frode Fimlands dokumentar­film er i aller høyeste grad en type som går mot den strie strømmen. Barnløse, ugifte John Hoiland er 92 år gammel, og driver en stor kvegfarm i vakre og øde omgivelser i Montana i USA. Han forteller at han kunne solgt farmen og blitt millionaer. Noe han ikke ser

noe poeng i, selv om det ikke har vaert noen manko på tilbud.

Han forteller aldri rett ut hva det er som holder ham tilbake, som gjør at han til tross for sin ganske voksne alder fortsetter å slå gress om sommeren og sørge for at dyrene får høy om vinteren. I stedet prater han om de daglige gjøremål i enkle, korthugde setninger.

Han baker potetkaker etter morens oppskrift, prøver å rydde litt i et i overkant rotete hus, henter fram gjenstande­r som minner ham om foreldrene, som døde for flere tiår siden og ligger begravet på et lite inngjerdet område på ranchen. Han forteller om faren, som kom fra Egersund og utvandret helt i begynnelse­n av 1900tallet. Han hadde ikke penger til båtbillett­en, men kom seg over til Amerika ved å spiller trekkspill om bord. Nå er det John som spiller, ofte sammen med sin jevnaldren­de bestevenn.

Med kombinasjo­n av disse skildringe­ne av Johns hverdag, hans hverdagsli­ge monologer og storslåtte bilder av vill og vakker natur, tegner regissør Fimland et nyansert og fint bilde av et menneskeli­v. Det er noe vemodig ved det hele, kanskje fordi Johns levesett og yrke er på vei inn i historien, sammen med ham selv. Men det er også en oppløftend­e film, mye takket vaere hovedperso­nens ujålete vesen og avlappede syn på livet.

Barnløse, ugifte John Hoiland er 92 år gammel, og driver en stor kvegfarm i vakre og øde omgivelser i Montana i USA.

Flukt

Kinopremie­re: 22.10.2021. Originalti­ttel: Flee. Sjanger: Dokumentar. Regi: Jonas Poher Rasmussen. Nasjonalit­et: Norge / Danmark, 2020. Aldersgren­se: 12 år. Språk: dansk/engelsk/dari. Lengde: 1 time, 29 minutt.

Parallelt med Taliban igjen har teke makta i Afghanista­n kjem den prisløna, danske – og animerte! – dokumentar­en «Flukt» på kino. «Flukt» handlar om 36 år gamle Amin, som hadde ein lukkeleg barndom i Kabul på 1980talet. Men så tok Taliban makta, og Amirs familie måtte flykta.

 ?? ?? Dokumentar­filmen om den norsk-aettede cowboyen John Hoiland byr på mange flotte bilder fra farmen hans og den omliggende naturen.
Dokumentar­filmen om den norsk-aettede cowboyen John Hoiland byr på mange flotte bilder fra farmen hans og den omliggende naturen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway