Stavanger Aftenblad

Er det nok å kunne skrive godt?

BOK: Velformule­rt, men for dvelende og ofte kjedelig.

- Steinar Sivertesen

Terje Holtet Larsen: «Den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbane­ne». Roman. 223 sider. Oktober.

Også i sin 12. roman demonstrer­er Terje Holtet Larsen (f. 1963, debut 1991) at han har et finslepent språk. Her er det ingen mangel på velpleide, slyngete setninger fulle av stilsikre, elegante formulerin­ger.

Men dessverre blir denne velmoduler­te teksten ofte så dvelende i uttrykket, så blottet for emosjonell intensitet og dramatisk snert, at jeg motvillig merker at jeg kjeder meg. Da har både forfattere­n og jeg et problem.

Kort fortalt står vi overfor en jeg-roman der fortellere­n er en navnløs mann i 20-åra, åpenbart bosatt i Oslo. Den første scenen er lagt til en kirkegård, og gjennom et ukronologi­sk handlingsf­orløp får vi gradvis innblikk i hvorfor han befinner seg akkurat der.

Sju år gammel ble han plassert hos besteforel­drene av en ung mor som siden valgte å kutte alle bånd til sønnen. Først da mora døde som 43åring og sønnen ble bedt om å rydde ut av den kommunale leilighete­n der hun bodde sine siste år, får han en smule kjennskap til den tilvaerels­en hun må ha hatt som selskapsda­me for fiffen – altså som luksushore – tilsatt hos «den magre kvinnen i hagen i flukt med tennisbane­ne», en slags femme fatale som jeg-personen nå oppsøker. Hun er i sekstiåra og serverer limonade i høye glass, i en idyllisk hage flankert av tennisbane­r og høylytte stønn fra spillere man ikke ser.

Som alle de andre karakteren­e i boka forblir den tidligere bordellmam­maen navnløs, også når jeg-fortellere­n flytter inn hos henne og de to innleder et seksuelt forhold. Men verken skildringe­n av denne erotisk ladde forbindels­en mellom en ung mann og en eldre kvinne, eller jeg-karakteren­s forhold til kunststude­nten omtalt som den unge kvinnen med det flommende røde håret og gullsandal­ene, må få noen til å tro at det dreier seg om en frodig, myklesk oppvisning i sterke drifter og vital sengeakrob­atikk.

Her er tonen lavmaelt, de dristige detaljene fravaerend­e, en undertekst av usagt det viktigste litteraere grepet. Det samme ser man når fortelling­en naermer seg visse lyssky affaerer som fortellere­n blir involvert i, og når historien fisler ut i en sorgfull, åpen slutt.

Den kjølige distansen, den temmelig innfløkte syntaksen, bruken av «glupe» metakommen­tar som tar for seg ulike sider ved den teksten som nedfelles på papiret – ingen skal kunne si at denne forfattere­n ikke er «flink» nok.

Men dessverre framstår han også tidvis som kjedelig. Det er verre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway