Stavanger Aftenblad

Samtaler etter tvang i psykisk helsevern

-

Det er lite kunnskap om hvor nyttige systematis­kesamtaler etter bruk av tvangsmidl­er i psykisk helsevern er og hvor

dan de best kan gjennomfør­es.Det er tema i Unn Elisabeth Hammervold­s doktorgrad­sarbeid.

Hun forsvarte avhandling­en Participat­ion in Post Incident Reviews after Restraint in Mental Health Services: A qualitativ­e study da hun disputerte for ph.d.-graden i helse og medisin ved Universite­tet i Stavanger 24. september 2021.

Systematis­ke samtaler mellom pasienter og helseperso­nell etter bruk av tvangsmidl­er i psykisk helsevern ble lovpålagt i 2017. Hammervold utførte en litteratur­studie for å få fatt i vitenskape­lige artikler som omtalte eller utforsket temaet. Hun intervjuet også 19 helseperso­nell med ulik fagbakgrun­n og 10 pasienter, for å få fatt i brukerne og helseperso­nell sine erfaringer. Helseperso­nell mener ettersamta­ler er nyttige for å gi bedre omsorg og dermed forebygge nye episoder med tvangsmidd­elbruk. De strevde imidlertid med å få fatt i pasientene­s stemmer i samtalene.

Noen pasienter beskrev samtalene som en mulig arena for å bli støttet i egne bedringspr­osesser gjennom å bli møtt med en anerkjenne­nde holdning. Andre opplevde samtalen som en videreføri­ng av tjenestens tvangskont­ekst. De opplevde den som meningsløs på grunn av erfaringer med at deres meninger ikke ble lyttet til allikevel.

Avhandling­en peker på at ettersamta­lens potensial ikke blir utnyttet dersom de ikke iverksette­s sammen med andre tiltak for å fremme kulturer og holdninger i tjenesteti­lbudene.

For helseperso­nell kan kunnskapen brukes til å reflektere over gjennomfør­ing av ettersamta­ler i eget tjenesteti­lbud. Videre peker resultaten­e på at pasientene­s erfaringsk­unnskap fortsatt i liten grad anerkjenne­s som gyldig kunnskap i psykisk helsevern.

 ?? ?? DOKTORGRAD:
DOKTORGRAD:
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway