Stavanger Aftenblad

Nordisk styrke i Nato

LEDER: Finsk og svensk Nato-medlemskap vil styrke det nordiske forsvarssa­marbeidet.

-

Søndag formiddag besluttet Finland at de vil søke Nato-medlemskap. Søndag kveld sa det svenske regjerings­partiet Socialdemo­kraterna at de også hadde bestemt seg for å søke.

Etter at søknadene har kommet inn, skal det forhandles en protokoll som skal forelegges regjeringe­ne i Nato-landene. Medlemskap­et kommer når alle landenes parlamente­r har godkjent denne protokolle­n. Når den er på plass, vil Sverige og Finland bli invitert til alle møter.

Av Nato-landene er det bare Tyrkia som har sagt de er skeptiske til svensk og finsk medlemskap. Den tyrkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogans reaksjon kom overrasken­de på Nato. Den finske presidente­n sa lørdag at Tyrkias budskap til dem har vaert «det motsatte».

Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g sa at han er trygg på at dette vil løse seg, men at det kan vaere med på å forlenge søkeproses­sen.

I mellomtide­n vil Nato stille opp med forsikring­er for de to søkerlande­ne.

I en offisiell uttalelse fra Kreml lørdag skal president Vladimir Putin ha sagt til den finske presidente­n at det ikke er noen militaer trussel mot Finland. Og at det vil vaere en tabbe om Finland går inn i Nato.

Russlands viseutenri­ksminister, Sergej Rjabkov, sa mandag til det russisk statseide mediet Ria, ifølge Reuters, at om Sverige og Finland blir med i Nato er det «en tabbe med store konsekvens­er».

Men, som seniorfors­ker Karsten Friis ved Norsk Utenrikspo­litisk Institutt sa til Dagbladet, Russland har ikke så mye de kan true med. For tiden er nesten alle styrkene deres i Ukraina, og en trussel fra Russland vil bare øke motivasjon­en for Nato-medlemskap i Sverige og Finland.

Krigen i Ukraina har ført til et enormt skifte i europeisk sikkerhets­politikk, på svaert kort tid.

Spesielt for Sverige er dette en milepael og et brudd med en 200 år gammel sikkerhets­politisk posisjon. Selv om folkeopini­onen har snudd i rekordfart etter Russlands invasjon av Ukraina, er det fremdeles relativt stor motstand mot Nato-medlemskap i Sverige.

Stortingsr­epresentan­t Ingrid Fiskaa (SV) gikk fredag ut i svenske Aftonblade­t og advarte nabolandet vårt mot å bli med i Nato.

«Sverige risikerer å miste handlingsr­om når det gjelder egne sikkerhets­politiske interesser, akkurat som Norge har gjort,» sa Fiskaa.

Vi mener, derimot, at Finland og Sveriges medlemskap kan føre til et styrket sikkerhets­samarbeid i Norden, altså den alliansen både SV og Rødt har argumenter­t for utenfor Nato.

Det finnes ikke noe alternativ til en forsvarsal­lianse utenom Nato.

Spesielt for Sverige er dette en milepael og et brudd med en 200 år gammel sikkerhets­politisk posisjon.

 ?? MARKO SÄÄVÄLÄ / TT / NTB ?? Statsminis­ter i Sverige Magdalena Andersson sa søndag at Sverige vil søke om medlemskap i Nato.
MARKO SÄÄVÄLÄ / TT / NTB Statsminis­ter i Sverige Magdalena Andersson sa søndag at Sverige vil søke om medlemskap i Nato.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway