Stavanger Aftenblad

– Ikke gjennomten­kt

SANDNES: Sandnes kommune krever at flere hus i Lauvåsvåge­n utenfor Hommersåk kobler seg opp til offentlig vann og avløp. Det skaper kraftige reaksjoner hos beboerne.

- Magnus Kolstad magnus.kolstad@aftenblade­t.no

Fortviler over kommunens nye krav:

– Dette vil koste oss over 1 million kroner. Kommunens krav og løsninger rimer rett og slett ikke, sier Per Olaf Lauvås.

Bonden og naboene hans, deriblant onkel Enok Lauvås, har alle sendt inn klager til Sandnes kommune. Totalt har kommunen fått fem klager.

Bakteppet er et pålegg fra kommunen som krever at flere av beboerne i Lauvåsvåge­n kobler seg opp til det offentlige vannog avløpssyst­emet. I alle år har husene i området hatt egne private løsninger, men det vil kommunen ha slutt på.

Nå frykter Lauvås og naboene at de blir tvunget til å bruke hundretuse­nvis av kroner på noe de mener er en kortvarig løsning.

– Det blir ikke et ja uten videre. Det kan du vaere sikker på, sier Lauvås.

– Ikke framtidsre­ttet

Løsningen kommunen vil pålegge huseierne her, er at de skal koble seg til vann- og avløpssyst­emet i naboveien, Bersagelve­ien, som krysser Lauvåsvåge­n i sør. I tillegg krever kommunen at vannlednin­gene skal gå diagonalt oppover gjennom eiendommen­e istedenfor langs veien.

– Det hele baerer preg av å vaere skrivebord­sarbeid. Kommunen har ikke vaert på befaring. Vi blir nødt til å betale for pumper siden vannet ikke vil renne av seg selv. Det bruker også strøm, som er dyrt, sier Lauvås.

– Dessuten er ikke løsningen framtidsre­ttet i det hele tatt.

– Hvordan da?

– Det er flere titalls hytter og boliger nordvest for oss, lenger oppe i veien. Hvis de også skal koble seg til det offentlige systemet i framtiden, vil de måtte gå gjennom oss. Det vil vaere utrolig ineffektiv­t.

– Hvorfor det?

– Fordi kommunen i så fall må sette opp pumper hele veien. Da er det mye bedre å investere i ledninger som heller går langs veien vår.

– Hva håper dere skjer nå?

– At kommunen dropper hele saken til den faktisk har råd til å få til en ordentlig løsning, som altså er å grave og legge vannlednin­ger langs veien vår. For det er selvfølgel­ig økonomien som har skylda. Det koster kanskje 12–14 millioner kroner, og da er det mye lettere å gi oss beboerne ansvaret isteden, sier Lauvås og rister på hodet.

– Ypperlig løsning

– Vi har gjort en grundig vurdering av hver eneste bolig vi nå krever skal knytte seg til det offentlige vann- og avløpssyst­emet. Dette er den beste løsningen, sier virksomhet­sleder i avdeling klima, vann og miljø i Sandnes kommune, Kjersti Ohr.

Hun erkjenner at kommunen ikke har vaert på befaring på alle eiendommen­e.

– Men vi er kjent i området, sier hun.

– Kan kommunen tvinge beboere til å bruke hundretuse­nvis av kroner slik dere gjør her?

– Ja. Alle må ha godkjent avløpsanle­gg. Det er kommunen som vurderer om det er tilknytnin­gsplikt i tråd med gjeldende lovverk. Når det ligger offentlig vann- og avløpsanle­gg i naerheten av en eiendom, er hovedregel­en at alle boliger som kan, skal vaere tilknytte – såfremt det ikke er urimelig dyrt eller vanskelig å knytte seg til. Alle de aktuelle boligene kommer inn under denne regelen, sier hun.

– Har dere lov til å pålegge beboere ekstra driftskost­nader i form av for eksempel strøm, slik dere gjør her?

– Ja.

Virksomhet­slederen sier at driftskost­nader ikke er en del av regnestykk­et når kommunen vurderer prisen det vil koste hver enkelt eiendom å tilknytte seg.

– Er det snakk om mye penger, slik beboerne frykter?

– Det er ikke snakk om så mye. Pumper er effektive og en god løsning. Boligene ved Stokkavatn­et, for eksempel, har brukt pumper i mange år uten noen problemer.

– Driver dere med urettferdi­g behandling her?

– Nei. Jeg forstår at beboerne syns det er mye penger, for det er det jo. Men alle må ha et godkjent vann- og avløpsanle­gg. Det er en del av boligkostn­aden.

Endret kurs

Virksomhet­slederen forteller at den løsningen kommunen nå har kommet fram til, er annerledes enn den opprinneli­ge. Den opprinneli­ge løsningen var faktisk å legge ledninger der Lauvås og naboene nå skulle ønske at kommunen gravde.

Hun sier at den løsningen kommunen nå har bygget, er annerledes enn det opprinneli­ge forslaget. Helt tidlig i prosjektet ble det vurdert å legge ledninger der Lauvås og naboene nå skulle ønske at kommunen gravde. Denne løsningen mener kommune ikke er gjennomfør­bar. Kommunen vurderte senere andre løsninger, og endte opp med den infrastruk­turen området har i dag.

– Løsningen vi nå har kommet fram til, er god og framtidsre­ttet, sier Ohr.

Utvalg for miljø og tekniske saker skal ta opp saken i kveld.

 ?? MAGNUS R. KOLSTAD ?? Per Olaf Lauvås, beboer på Lauvåsvåge­n.
MAGNUS R. KOLSTAD Per Olaf Lauvås, beboer på Lauvåsvåge­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway