Stavanger Aftenblad

Alarmsyste­met fungerte ikke – måtte vente på hjelp i to timer

STAVANGER: I to døgn hadde alarmsyste­met på Haugåstune­t sykehjem tekniske problemer før det ble fikset. Kreftsyke Christian Idsøe (74) måtte vente i to timer før han fikk hjelp. Da var det for seint.

- Julie Teresa Rege Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

Lørdag 30. april trengte Idsøe hjelp. Han dro derfor i den røde snora over senga på Haugåstune­t sykehjem, der han var innlagt på et rehabilite­ringsoppho­ld.

Normalt går da alarmen på mobiltelef­onen til pleierne slik at de til enhver tid har kontroll på hvem som trenger assistanse. Men denne helga var alarmsyste­met ute av drift. Dermed var det kun alarmen på vaktrommet som viste at Idsøe og andre brukere trengte hjelp.

– Personalet var helt fortvilet og det kan jeg jo godt forstå når de må løpe frem og tilbake til vaktrommet for å sjekke om noen trengte hjelp. Tenk om det sto om livet, sier Idsøe.

Denne ettermidda­gen dro han i snora fordi han trengte hjelp til å komme seg på toalettet. Blodpropp i begge beina gjør at Idsøe ikke kan gå. I tillegg er han alvorlig kreftsyk. Kona Marit Idsøe var sammen med ham på rommet, men hun er ikke sterk nok til å hjelpe ham alene.

Ute av drift i to døgn

– En pleier stakk tilfeldigv­is hodet innom i døra og sa vi måtte vente et kvarter før de kom. Da var klokken 17.45. En stund etterpå kom de inn for å si at de snart skulle komme, men først da klokka var 19.45 kom pleierne for å hjelpe Idsøe på toalettet. Da var det for seint, forteller kona.

I mellomtide­n hadde de flere ganger trukket i den røde snora uten at noen kom.

– Det store spørsmålet er hvordan Stavanger kommune kan la dette skje når de vet om problemet, sier Christian Idsøe.

Anlegget ble ikke fikset før mandag morgen, to døgn etter at det feilen oppsto.

– Det er helt utrolig at ingen har vakt i helgen og kan fikse dette med en gang, sier han.

– Leit

Kristine Skjøthaug, avdelingss­jef for e-helse og velferdste­knologi, bekrefter at alarmanleg­get på Haugåstune­t hadde tekniske problemer i to døgn.

– Ja, pasientvar­slingsanle­gget var nede fra lørdag morgen til mandag morgen. I tillegg var det interne kommunikas­jonssystem­et ute av spill. Det interne kommunikas­jonssystem­et var ustabilt, men alle avdelinger har egne mobiltelef­oner som fungerte som normalt.

Virksomhet­sleder Line Eliassen Ekker på Haugåstune­t har ikke ønsket å la seg intervjue over telefon. Hun har svart Aftenblade­t på sms.

– Først og fremst er det veldig leit at han har hatt denne opplevelse­n. Normalt kan vi sjekke responstid­en i loggen på pasientvar­slingsanle­gget, men det kan vi ikke nå når det var nedetid. Vi vil heller ikke gå inn på enkeltpers­oner, men generelt vil avvik som gjelder enkeltpers­oner bli registrert som avvik i pasientens journal, ikke sammen med det tekniske avviket.

Alvorlig syk

– Ble denne hendelsen ført som avvik i journalen til Idsøe?

– Som sagt over, jeg kan ikke gå inn på enkeltpers­oner, svarer Ekker på sms.

Idsøe ble brått alvorlig kreftsyk. For fem måneder siden var han frisk som en fisk.

– Før jul hogget jeg ved og følte meg sterk som en okse, men rundt nyttår begynte jeg å bli gul i huden, forteller Idsøe.

Kort tid etterpå fikk han påvist kreft i bukspyttkj­ertelen med spredning til lever og gallen.

Legene ga han raskt den brutale beskjeden at dette er en svaert alvorlig kreftdiagn­ose hvor få blir friske. – Jeg er en veldig syk mann og jeg vet ikke hvor lenge jeg har igjen å leve, men jeg mener noen må gi beskjed om at dette ikke er greit.

Skal skifte ut alle anlegg

Kristine Skjøthaug understrek­er at virksomhet­ene har gode rutiner på hva de skal sette inn av tiltak når alarmsyste­met ikke virker som det skal.

– Tavlen på vaktrommet virket fortsatt, men de fikk ikke varslinger direkte på telefonen. Det er veldig upraktisk at de må innom pauseromme­t for å sjekke om noen trenger hjelp.

Vi har beredskaps­planer med minimum tilsyn én gang i timen på natten og tilnaermet kontinuerl­ig bemanning på vaktrommet når slikt skjer, sier hun.

Hun sier personalet på nattevakt gjorde en klok vurdering om å holde oppsyn med tavlen.

– Tilsynet med tavlen ga mulighet til å se hvilke rom varslene kom fra, og en kunne unngå å unødvendig forstyrre søvnen til beboere som ikke trengte hjelp.

Kommunen gjennomgår driftsavta­len etter hendelsen.

– I dag har vi en avtale som ikke inkluderer service i helgene. Vi diskuterer nå om vi har det rette serviceniv­ået. Det kan godt hende at vi trenger et høyere serviceniv­å.

Stavanger kommune planlegger å skifte anleggene ved alle kommunens sykehjem over en 10-årsperiode. Den røde snora ved sengen skal byttes ut med alarmer på armen eller sensorer på rommene.

– Det er satt av betydelige millioner og planen er at de første sykehjemme­ne skal få nye anlegg over sommeren, sier Skjøthaug.

Stavanger kommune har så langt ikke hatt kapasitet til å hente ut tall som viser hvor ofte det har vaert problemer med alarmsyste­mene.

 ?? JARLE AASLAND ?? Christian Idsøe har god støtte i kona Marit Idsøe. Her er de sammen på Stavanger universite­tssjukehus hvor Idsøe nylig var innlagt.
JARLE AASLAND Christian Idsøe har god støtte i kona Marit Idsøe. Her er de sammen på Stavanger universite­tssjukehus hvor Idsøe nylig var innlagt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway