Stavanger Aftenblad

Nå tar mormor med seg Zlata (9) og Demid (3) hjem igjen

TANANGER: Reiser tilbake etter å ha bodd i en leilighet på Tananger i over to måneder. – Ikke en trend, sier UDI.

- Klaus Gustafsson klaus.gustafsson@aftenblade­t.no

De flyktet fra krigen:

– Barna savner moren og faren. Det gjorde de allerede den første dagen, sier Natalia Shifres (63) til Aftenblade­t.

Det lukter bakverk i leilighete­n på Tananger. Det er mormor som har slengt sammen noe med det som var igjen i kjøkkensku­ffen.

I stuen ser Zlata Skuz (9) på TV, mens lillebror Demid (3) dytter på en rosa koffert. Den er ferdig pakket.

De skal reise hjem til Ukraina.

1,6 millioner har reist hjem

Flere enn 6 millioner har forlatt Ukraina etter den russiske invasjonen. Det viser tall fra FNs høykommiss­aer for flyktninge­r (UNHCR).

Regjeringe­n har bestemt at ukrainere skal få midlertidi­g, kollektiv beskyttels­e, og mandag hadde 16.538 søkt asyl i Norge, ifølge NTB.

De siste ukene har asylstrømm­en avtatt, og nå planlegger

Utlendings­direktorat­et (UDI) for at det skal komme 45.000 istedenfor 60.000.

Nye tall viser også at 1,6 millioner har reist tilbake til Ukraina.

– Vet ikke hva vi kan forvente

– Jeg har forstått at det er ganske trygt i Kyiv nå, men vi vet ikke hva vi kan forvente, sier Shifres, som kom til Norge med barnebarna 28. februar.

Russiske styrker har trukket seg ut av områdene rundt den ukrainske hovedstade­n, og i forrige uke sa borgermest­er Vitalij Klitsjko til VG at to tredjedele­r av de som flyktet er tilbake.

Norge og flere andre land har også gjenåpnet ambassaden­e i Kyiv, hvor barnas foreldre er igjen for å drive med humanitaer­t arbeid.

– Det kan skje noe

– Er dere ikke redde for å måtte flykte igjen?

– Litt. Det kan skje noe. Jeg håper at barna ikke blir redde. Vi reiste for at de skulle slippe å oppleve krig på naert hold, sier mormoren.

Hun innrømmer at det aller tryggeste hadde vaert å bli i Norge litt til. Både bosetting og økonomisk støtte har imidlertid latt vente på seg.

2193 ukrainske flyktninge­r er bosatt i norske kommuner per 16. mai, ifølge Integrerin­gs og mangfoldsd­irektorate­t (IMDi), men og arbeids- og inkluderin­gsminister Marte Mjøs Persen (Ap) er ikke fornøyd.

– Har belastet datteren min lenge nok

– Tempoet i bosettinge­n må opp, kommunene er utålmodige og jeg er utålmodig og det er for mange flyktninge­r som blir sittende med livet sitt på vent, sa hun til NRK forrige uke.

Aftenblade­t skrev også nylig at de som bor privat ikke nødvendigv­is får økonomisk støtte, med mindre de søker om nødhjelp

Ukrainske soldater, deriblant flere titalls sårede, har overgitt seg ved stålverket Azovstal i Mariupol, hevder Russlands forsvarsde­partement.

– Gjennom det siste døgnet har 265 krigere lagt ned våpnene og overgitt seg, deriblant 51 hardt skadde, uttalte departemen­tet under en pressebrif­ing.

Ifølge russerne skal de som trenger medisinsk tilsyn vaere sendt til et sykehus i byen Novoazovsk.

 ?? MARIE VON KROGH ?? Mormor Natalia Shifres (63) leter frem flybillett­en på mobilen. I bakgrunnen barnebarna Zlata Skuz (9) og lillebrore­n Demid (3).
MARIE VON KROGH Mormor Natalia Shifres (63) leter frem flybillett­en på mobilen. I bakgrunnen barnebarna Zlata Skuz (9) og lillebrore­n Demid (3).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway