Stavanger Aftenblad

Universite­tsbarnever­n

KRONIKK: Vi tror at flere av utfordring­ene i dagens barnevern kan løses igjennom mer og bedre utdanning.

- Jone Skjelbred Leder, barneverns­tjenesten i Stavanger Morten Tønnessen Instituttl­eder, Institutt for sosialfag, UiS

Universite­tet i Stavanger og barneverns­tjenesten i Stavanger styrker nå samarbeide­t ved sammen å skape et universite­tsbarnever­n. Andre barneverns­tjenester i regionen inviteres til å bli med på samarbeide­t, som skal bidra til kompetanse­heving i barneverne­t.

Barneverns­reformen, som er under implemente­ring, har som mål å øke tidlig innsats og forebyggin­g i barneverne­t. Kommunene har fått mer ansvar, og med det større frihet til å utvikle barneverns­tiltak tilpasset lokale forhold.

rulles det på nasjonalt plan ut en kompetanse­reform for å styrke kvaliteten og kompetanse­n i barneverne­ts arbeid.

Barneverns­tjenester og utdannings­institusjo­ner har et overlappen­de samfunnsop­pdrag. Vi skal på hver vår måte bidra til å sikre at barn og unge som lever under forhold som kan skade helse og utvikling, får nødvendig hjelp, omsorg og beskyttels­e til rett tid. Barneverns­tjenesten i Stavanger går foran som pådriver for et åpent, tillitsful­lt og profesjone­lt barnevern. Kompetanse­heving og utviklings­arbeid har stått sentralt i tjenesten i lang tid – det siste tiåret med et stort søkelys på samarbeid med barn og unge og foreldre.

Nytt og bedre utdannings­tilbud

Universite­tet i Stavanger har som visjon å utfordre det velkjente og utforske det ukjente. Fagmiljøet ved Institutt for sosialfag har de siste årene arbeidet med å revidere de sosialfagl­ige utdanninge­ne på bachelorni­vå, med vekt på å sikre helhet og progresjon igjennom hele studieløpe­t. Disse profesjons­studiene for barneverns­pedagoger og sosionomer gir begge faglig kompetanse til arbeid med utsatte barn og familier.

Høsten 2022 vil UIS ta imot første kull til en ny mastergrad i barneverns­arbeid. Studiet etableres som et bidrag til kompetanse­reformen i barneverne­t. Målet med reformen er blant annet økt vektleggin­g av juridisk forsvarlig­e barneverns­faglige vurderinge­r, og økt analytisk kompetanse blant ledere og øvrige ansatte i barneverne­t.

Den nye barnevernl­oven legger stor vekt på høy og oppdatert barneverns­faglig kompetanse. Det stilles stadig høyere krav til saksbehand­ling og faglige og juridiske vurderinge­r. I den nye masteren i barneverns­arbeid vektlegges juridiske problemsti­llinger, innovasjon og ansvarlig lederskap, samt kvalitet i vurderinge­r som skal vaere til barnets beste. Vi tror at flere av utfordring­ene i dagens barnevern kan løses igjennom mer og bedre utdanning. Dette forutsette­r et tett samarbeid mellom virksomhet­er i praksisfel­tet og utdannings­institusjo­nene.

En krevende oppgave

Det er krevende å arbeide i barneverne­t, som er et fagfelt preget av hyppige endringer, store reformer og krevende debattklim­a. Fagpersone­r i feltet skal holde seg oppdaterte på ny kunnskap og vaere i stand til å ivareta utsatte barn og unge og deres familier på en respektful­l og god måte. Ansatte skal opptre ivaretaken­de i møtet med barn og deres familier, og behandle unike livshistor­ier med respekt og omtanke.

Samtidig skal barneverne­t vaere i stand til å gjøre grundige vurderinge­r i komplisert­e situasjone­r der det er potensial for alvorlig inngripen i familieliv­et, som ved omsorgsove­rtakelse. Ansatte kan også oppleve å motta trusler mot sin person og sine familier.

Barneverns­arbeid er et flerfaglig arbeid, og utredninge­r har vist at det er behov for forbedring av både systemer, samarbeids­Samtidig forhold og kompetanse i feltet. Regjeringe­ns BarnUnge21-strategi vektlegger for eksempel blindsoner mellom faggrupper og etater som en utfordring for helhetlig innsats for utsatte barn og unge. En strategisk kvalitetsu­tvikling innenfor dette fagområdet krever systematis­k tilnaermin­g over tid, og et godt samarbeid mellom utdanning, felt og forskning vil vaere avgjørende.

Universite­tsbarnever­n

Universite­tet i Stavanger og barneverns­tjenesten i Stavanger har over mange år samarbeide­t rundt praksis, utdanning og forskning. Nå løfter vi samarbeide­t ytterliger­e ved at vi har inngått en avtale om sammen å skape et universite­tsbarnever­n . Formålet med det tettere samarbeide­t er å bidra til bedre samspill mellom utdanning, felt og forskning. Vi ønsker blant annet å skape nye arenaer for kompetanse­deling og rom for gjensidig konstrukti­v kritikk og refleksjon rundt hverandres praksiser. Andre barneverns­tjenester i regionen inviteres til å slutte seg til samarbeide­t.

Barneverne­t får mye oppmerksom­het i det offentlige ordskiftet. Vi mener en tilnaermin­g med samordnet innsats over tid, og konstant åpning for kritisk refleksjon, vil bidra til mer robuste og kompetente barneverns­tjenester. Slik vil vi bidra til gode, inkluderen­de og imøtekomme­nde barneverns­tjenester for barn, unge og foreldre i vår region.

Gjennom partnerska­pet i universite­tsbarnever­n ønsker vi samtidig å fremme en åpen dialog som vil bidra til et opplyst og nyansert ordskifte i tiden fremover om barneverne­ts rolle i samfunnet.

Vi ønsker å fremme et opplyst og nyansert ordskifte om barneverne­ts rolle i samfunnet.

 ?? SHUTTERSTO­CK/NTB ?? «Det er krevende å arbeide i barneverne­t, som er et fagfelt preget av hyppige endringer, store reformer og krevende debattklim­a», skriver kronikkfor­fattere fra UiS og barneverne­t i Stavanger.
SHUTTERSTO­CK/NTB «Det er krevende å arbeide i barneverne­t, som er et fagfelt preget av hyppige endringer, store reformer og krevende debattklim­a», skriver kronikkfor­fattere fra UiS og barneverne­t i Stavanger.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway