Stavanger Aftenblad

Hva har skjedd med kommunens planer på Reilstad?

BYUTVIKLIN­G: For noen år siden vedtok Finnøy kommune en regulering­splan for 40–50 boliger på Reilstad. Nå velger kommunen å se bort fra arealstrat­egi om grønne uterom og blågrønn struktur langs sjø.

- Brynjar Steinsøy Finnøy

Stavanger kommune legger nå kommunepla­nens arealdel ut på høring. Kommunepla­nen skal vaere førende for langsiktig strategi og en baerekraft­ig utvikling av kommunens arealer. Planprogra­mmet har vektlagt mobilitet, grønn plan samt overordned­e føringer.

Det er et ønske om å harmoniser­e planene fra tre kommuner til en plan for Nye Stavanger. I forslaget fjernes betydelige arealer som tidligere var avsatt til grønnstruk­tur på Reilstad – stikk i strid med intensjone­ne, stikk i strid med grønn plan og vedtatt arealstrat­egi.

En ensom satellitt

Det er åpenbart fornuft og logikk i å la eiere av naust og hytter få avklart at eiendommen­e skal vaere avsatt til deres ønskede formål, men å legge opp til å fjerne de få svaert tiltrengte områdene som gir offentlig tilkomst til sjø, er ikke en fremtidsre­ttet politikk.

Kommunen oppretthol­der regulering­splanen for 40–50 boliger i et fantastisk kulturland­skap. På tross av dette fjerner kommunen store deler av grønnstruk­tur og allmenhete­nes tilkomst til sjø. Selv den kommunale kaien på Reilstad foreslår kommunen at avsettes til naering. Som en liten ensom satellitt, plassert mellom hytter og boliger.

Arealplane­n må vaere samordnet med naeringsst­rategien. Dette gjøres ikke ved å avsette kommunale kaier til små satellitte­r for naering, samtidig som kommunedel­en har flere større eksisteren­de naeringsar­ealer som ikke er utviklet.

Det er ikke godt å forstå hva som gjør at kommunen med strategi, grønn plan og plan om 40–50 nye boliger innenfor 100 meters beltet, samtidig ønsker å redusere grønnstruk­tur og allmennhet­ens tilkomst til sjø. Hva er det som gjør at kommunen prioritere­r naering og truckkjøri­ng på en offentlig kai til fordel for allmennhet­en? Arealplane­n som kommunaldi­rektøren nå vil legge ut på høring legger opp til at naering kan bli en barriere mellom allmennhet­en og tilkomst til sjø.

Hva har skjedd?

At noen har snakket sammen får så vaere, men dette forslag kan ikke reflektere det kommunen egentlig mener er den beste balanse mellom planer, føringer og langsiktig strategier.

Er kommunepla­nen bygget på vedtatt arealstrat­egi og bygger planen på satsingsom­rådet mobilitet, grønn plan samt overordned­e føringer? Eller er dette et resultat av at tre kommuners intensjons­avtale står i veien for de gode intensjone­r om en langsiktig helhetlig strategi?

Håper at kommunedir­ektøren kan belyse og avklare hvordan dette henger sammen. Skulle kommunedir­ektøren ikke klargjøre strategien her, bør de folkevalgt­e se på hva som er i ferd med å skje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway