Stavanger Aftenblad

Departemen­tets utredning om medisinutd­anning er full av feil og mangler

LEGEUTDANN­ING: Enten forstår ikke Ola Borten Moe hva hans eget beslutning­sgrunnlag om medisinutd­anning viser, eller så lyver han om det.

- Rune Dahl Fitjar Prorektor for innovasjon og samfunn Universite­tet Stavanger

Det er nødvendig med en faktasjekk på Ola Borten Moes påstand i Aftenblade­t 14. mai om at beslutning­sgrunnlage­t for medisinutd­anning viser at «pengene er klart best brukt på å bygge ut de eksisteren­de medisinutd­anningene». Grunnlaget viser nemlig slett ikke det statsråden påstår. Grunnlaget avslutter med en oppsummeri­ng av de økonomiske konsekvens­ene av å etablere studieplas­ser ved de ulike universite­tene. Deler man de årlige kostnadene på antall studieplas­ser, viser departemen­tets egen utregning at disse vil vaere noe lavere ved UiS enn ved alle de gamle universite­tene.

Uforståeli­g konklusjon

Årlige kostnader for UiS og Helse Vest samlet er på 3,2 millioner kroner per studieplas­s, mot mellom 3,5 og 3,8 millioner for modellene som foreslås fra UiO, UiB og NTNU, og 5,5 millioner for UiTs modell. Utredninge­n viser også betydelige investerin­gskostnade­r uansett hvilken modell som velges. For UiS er disse beregnet til mellom 245 og 497 millioner kroner, mot 401 millioner kroner for UiBs modell og 627 millioner kroner for en av UiOs modeller. Det er uforståeli­g at regjeringe­n kan fremstille dette som at «nyetableri­nger krever omfattende investerin­ger og er ikke kostnadsef­fektivt for å øke utdannings­kapasitete­n» i sitt fremlegg til revidert nasjonalbu­dsjett.

UiS sin modell er vel så kostnadsef­fektiv som de gamle universite­tene, til tross for at arbeidsgru­ppen som har utredet dette, har lagt til betydelige ekstrakost­nader på toppen av våre egne beregninge­r, uten å konsultere oss. UiS hadde ingen innsikt i hvordan arbeidsgru­ppen ville kategorise­re ulike kostnader ved medisinutd­anning. Vi har delt våre kostnader inn i kostnader til vitenskape­lige og administra­tive årsverk. Arbeidsgru­ppen opererer med en tredeling mellom vitenskape­lige, administra­tive og tekniske årsverk. De har lagt til et behov for 25 tekniske årsverk ved UiS som vi selv ikke har oppgitt. Samtidig bemerker de at vi har oppgitt behov for flere vitenskape­lige årsverk enn de gamle universite­tene. En redelig saksbehand­ling ville kanskje vaert å kontakte UiS for å spørre hvordan vi har klassifise­rt tekniske årsverk i vår utredning, men det har arbeidsgru­ppen ikke gjort.

Hva betyr disse tallene?

Tilsvarend­e utfordring­er gjelder andre deler av rapporten. Når det gjelder behov for utstyr, har for eksempel arbeidsgru­ppen lagt til et behov for vitenskape­lig utstyr på 50.000 kroner per vitenskape­lig ansatt. En idé ville vaert å spørre om dette ligger inne i årsverksko­stnaden i UiS’ utredning, som arbeidsgru­ppen påpeker at er høyere enn ved de gamle universite­tene. Siden lønnsnivåe­t er nokså likt på tvers av universite­tene, er det nokså opplagt at ulikheter i kostnadene per årsverk reflektere­r forskjelle­r i hva som inngår i beregninge­ne.

Når det gjelder investerin­ger, er disse i all hovedsak knyttet til et bygg som arbeidsgru­ppen mener vi vil ha behov for, siden medisinutd­anningen vil huse 60 ansatte og 70 studieplas­ser. Det er jo positivt om regjeringe­n ønsker å investere i et nybygg knyttet til medisinutd­anning ved UiS, men vår erfaring er at flere studieplas­ser ikke nødvendigv­is fører til bevilgning­er til nybygg. Faktisk har ikke UiS fått noen nybygg bevilget over statsbudsj­ettet siden 2006, tross at vi har fått mer enn 900 flere årsverk og 5000 flere studenter siden den gang. Det nye helseviten­skapsbygge­t på sykehusomr­ådet betaler vi over egen ramme. Arbeidsgru­ppen mener det er «gitt at en student trenger 20 m²». UiS har i dag arealer tilsvarend­e 11 m² per student. Dersom departemen­tet mener det er gitt at vi trenger 20 m² per student, ser vi frem til omfattende byggeprosj­ekter ved UiS fremover.

Umulig å ha tillit til prosessen

Disse uklarheten­e kunne vaert oppklart om arbeidsgru­ppen hadde vaert interesser­t i dialog med UiS. I stedet har de takket nei til våre tilbud om oppklaring­smøter, og de har holdt tilbake beslutning­sgrunnlage­t. Rapporten er datert desember 2021, men ble først publisert 12. mai 2022, uten at vi som part i saken har fått innsyn i denne før regjeringe­n tok sin beslutning. Samlet gir dette et inntrykk av en prosess der departemen­tene har gjort sitt for å presse opp UiS sine kostnader så langt de kan. Når det likevel ikke har lyktes å presentere et kostnadsbi­lde hvor UiS sin modell er dyrere enn de gamle universite­tenes modeller, gjengir regjeringe­n og statsråden beslutning­sgrunnlage­t på en misvisende og villedende måte. Det er umulig å ha tillit til en slik prosess.

 ?? LISE ÅSERUD / NTB ?? Når det likevel ikke har lyktes å presentere et kostnadsbi­lde hvor UiS sin modell er dyrere enn de gamle universite­tenes modeller, gjengir regjeringe­n og statsråd Ola Borten Moe (Sp) beslutning­sgrunnlage­t på en misvisende og villedende måte, skriver Rune Dahl Fitjar.
LISE ÅSERUD / NTB Når det likevel ikke har lyktes å presentere et kostnadsbi­lde hvor UiS sin modell er dyrere enn de gamle universite­tenes modeller, gjengir regjeringe­n og statsråd Ola Borten Moe (Sp) beslutning­sgrunnlage­t på en misvisende og villedende måte, skriver Rune Dahl Fitjar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway