Stavanger Aftenblad

Gubber, potetgull og hnevatavl – vikingskat­ten vender hjem

STAVANGER: For første gang siden et knippe bergensere stakk av med dem på slutten av 1800-tallet, er gullskatte­ne fra tidlig vikingtid igjen samlet hjemme i Rogaland. Om enn bare på lån.

- Einar Torkelsen einar.torkelsen@aftenblade­t.no

Det er høytidsste­mning på Arkeologis­k museum i Stavanger. Mandag kom en kurer fra Universite­tet i Bergen for å overlevere gullskatte­r fra tidlig vikingtid i Rogaland, som museet får låne i forbindels­e med Rikssamlin­gsjubileet i Hafrsfjord.

– Det er veldig stas å få gullet hjem til Rogaland. Det har jo egentlig tilhold i Bergen, fordi loven som sier at gamle gjenstande­r funnet i Rogaland skal til Stavanger, ikke kom før 1905, sier arkeolog og førsteaman­uensis ved Arkeologis­k museum i Stavanger, Håkon Reiersen.

Gjenstande­ne er del av en utstilling som skal gå det neste halvåret. Den åpnes for publikum 1. juni.

– Utstilling­en handler naturlig nok om slaget ved Hafrsfjord og rikssamlin­gen, men også tiden før og etter slaget. Det var jo egentlig bare Vest-Norge som ble samlet etter slaget, og det var ikke før ut på 1200-tallet at Norge ble en ordentlig stat slik vi kjenner den i dag, sier Reiersen.

Potetgull fra Karmøy

Flere av skattene stammer fra gravhaugen Storhaug, som ligger nord på Karmøy. Den unike fyrstegrav­en fra år 779 ble undersøkt av arkeologer i 1886, og er den eldste skipsgrave­n vi kjenner til i Skandinavi­a; over 50 år eldre enn Oseberggra­ven i Tønsberg.

Blant funnene fra gravhaugen er en 1300 år gammel gullring.

– Det er en ganske spektakula­er gjenstand. Gullringen var et typisk herskersym­bol, sier arkeolog og førsteaman­uensis ved Arkeologis­k museum i Stavanger, Håkon Reiersen.

Ringen ble riktignok ikke funnet før etter at arkeologen­e hadde dratt.

– Vaeret var nemlig ikke av det gjestmilde slaget, så arkeologen­e gjorde rask prosess av utgravinge­n, og fikk ikke plukket med seg alt, sier Reiersen.

Etter at de sa seg ferdig og dro, ble jorden brukt til å dyrke poteter. Senere var det omsider kona på gården som fant gullringen i potetåkere­n. – Ringen er veldig unik. Det er den eneste ringen vi har funnet som er i gull, som i motsetning til sølv var veldig sjeldent og verdifullt, sier Reiersen.

Hnevatavl – et slags sjakkspill

Blant gjenstande­ne som ble funnet på Storhauggr­aven var også en samling spillebrik­ker. Ett sett i glass, og ett sett i rav.

– Dette er nok de fineste spillebrik­kene fra vikingtide­n i Norge. Glass ble høyt verdsatt på denne tiden, da det var krevende å produsere. Dette glasset kommer nok fra England, sier Reiersen.

Også rav var verdifullt.

– Det blir gjerne kalt «Nordens gull», og var vanlig å handle med, saerlig i sørlige trakter. Ravet ble importert fra Østersjøom­rådet, sier Reiersen.

Ordretting­sprogramme­t til Aftenblade­t kjenner ikke igjen «hnevatavl», som kanskje ikke er så rart; det er en stund siden brettspill­et var på moten. Det var dette sjakkligne­nde spillet brikkene ble brukt til å spille med.

– Det kan sammenlign­es med sjakk i den forstand at det er et angreps- og forsvarssp­ill. Det skiller seg derimot fra sjakk ved at den ene spilleren begynner med faerre brikker. I midten av brettet står en konge, som brikkene på flankene skal angripe. Per i dag er ingen helt kloke på spilleregl­ene, sier prosjektle­der for utstilling­en, Heidi Wevle.

Gullgubber fra Klepp

Enda eldre enn funnene på Karmøy er samlingen av små gullplater fra Hauge i Klepp. Disse er rundt 1500 år gamle, og stammer dermed fra tiden før vikingtide­n. Disse ble funnet i 1897.

Slike gullplater er funnet på ulike steder i Skandinavi­a. De første ble funnet av svenskene på 1700-tallet, som døpte dem «gullgubber».

– Selv om de ikke bare avbilder menn, sier Reiersen.

På Klepp ble det funnet 16 gullgubber, som de eneste på Vestlandet. Disse avbildet Frøy, guden for fruktbarhe­t, og jotunkvinn­en Gerd, som represente­rte kreftene i fjellene rundt. Motivet kalles «hellig ekteskap».

– Dette er sjeldne gjenstande­r som strekker seg tilbake til opptakten før rikssamlin­gen og herskerne som rådde den gang. Disse gullgubben­e tilhørte en hersker på Klepp, mens gullringen på Karmøy tilhørte en hersker på Haugalande­t. Det var disse herskerne og deres familie som ble tvunget til å innordne seg Harald Hårfagres samlede Norge, sier Reiersen.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Å flytte skattene mellom museer er en omstendeli­g prosess. Konservato­rer gjør tilstandsv­urderinger, og sjekker at gjenstande­ne som lånes ut er de samme som kommer tilbake. Fra venstre: Hannah Young fra UiB og Cora Oschmann fra UiS.
JAN INGE HAGA Å flytte skattene mellom museer er en omstendeli­g prosess. Konservato­rer gjør tilstandsv­urderinger, og sjekker at gjenstande­ne som lånes ut er de samme som kommer tilbake. Fra venstre: Hannah Young fra UiB og Cora Oschmann fra UiS.
 ?? JAN INGE HAGA ?? Spillebrik­ker i rav, som ble brukt til å spille «hnevatavl».
JAN INGE HAGA Spillebrik­ker i rav, som ble brukt til å spille «hnevatavl».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway