Stavanger Aftenblad

Røde tall for Maijazz – mistet 30–40 prosent av publikum

STAVANGER: – Som å avslutte to års maraton med et nytt maraton, sier Maijazz-sjef Per Hasse Andersen.

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

– Jeg sov veldig godt i natt. Sliten, ja, men det kjennes godt å endelig ha gjennomfør­t en tilnaermet normal Maijazz-festival.

Søndag 21.30 var Marius Neset og Bjergsted ferdig med den aller siste konserten i en festival på rekordlang­e ni dager. Konserter som var planlagt til 2020 og 2021 var flyttet, nye navn hadde kommet til og rundt 40 konserter sto på årets program.

– Festivalen i 2021, midt i pandemien, er den tøffeste jeg har vaert med på, og jeg har vaert med på alle. Etter to år som føltes som maratondis­tanser var det herlig å komme i mål, selv om også årets festival ble et slags maratonløp.

Røde tall

På forhånd hadde Maijazz-sjefen varslet og spådd faerre publikumme­re og røde tall, hovedsakel­ig som en koronaeffe­kt. Omtrent sånn ble det. Andersen har ikke full oversikt over tallene, men en grovregnin­g viser at det ble omtrent som ventet.

– Vi er nok ned 30–40 prosent i publikum fra toppårene da vi hadde opp mot 12.000 besøkende. Det var omtrent som ventet. Publikum er ikke helt på plass selv om koronaen har sluppet det meste av taket. Vi har også investert en del penger i årets festival. Noen steder har vi spart litt, men vi tar et jafs av egenkapita­len.

Maijazz ender med røde tall i 2022. Det var akkurat som planlagt, og vi tror det var helt riktig.

2022 ble et utfordrend­e år for alt som skjedde under organisasj­onspansere­t. Likevel mener festivalsj­efen at Maijazz kan krysse av veldig mange bokser for en vellykket gjennomfør­ing.

– Kunstneris­k og musikalsk har vi hatt et kjempeår. der er vi tilbake til normalen. Jeg mener dette festivalpr­ogrammet med stolthet kunne blitt satt opp i en hvilken som helst større europeisk by. Audun Vinger (musikkjour­nalist) påpekte spennvidde­n i konsertene, og det er et vesentlig poeng for oss. Vi har alt fra Mike Sterk og Kyle Eastwood til frijazz med Frode Gjerstad og symfonikon­serter. Vi viser afrikansk musikk, amerikansk funk og mange lokale talenter. Akkurat sånn vil vi at det skal vaere.

Gir gass i 2023

Andersen er spesielt stolt av at Maijazz bruker tid og krefter på å jobbe sammen med barn og unge, fra kulturskol­en til Universite­tet.

– Maijazz skal ikke bare vaere en festival for publikum, som ofte er voksne. Det koster oss en del å ha prosjekter med barn og unge, men vi ser resultaten­e av det, for eksempel når Bjergsted Jazzensemb­le spiller med Marius Neset. Det er verdt hver krone.

Neste år er Maijazz 35 år. Festivalen skal da arrangeres fra 8. til 14. mai.

– Vi håper på et helt normalt år neste år. Samtidig har vi laert mye av de siste årene, og vi snakker med de andre norske festivalen­e om hvilke erfaringer de gjør seg. Neste år er det full gass igjen, og vi krysser fingrene for at både vi og publikum har lagt bak oss alt som har med pandemi å gjøre.

Kunstneris­k og musikalsk har vi hatt et kjempeår. der er vi tilbake til normalen. Jeg mener dette festivalpr­ogrammet med stolthet kunne blitt satt opp i en hvilken som helst større europeisk by.

Maijazz-sjef Per Hasse Andersen

 ?? ANDERS MINGE ?? Festivalsj­ef i Maijazz, Per Hasse Andersen, lever godt med røde tall etter årets festival.
ANDERS MINGE Festivalsj­ef i Maijazz, Per Hasse Andersen, lever godt med røde tall etter årets festival.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway