Stavanger Aftenblad

Med få ord

-

DAGENS ORD: Matteus 22,15-22: Da gikk fariseerne bort, og de ble enige om at de ville fange ham i ord. De sendte disiplene sine til ham, sammen med herodianer­ne, og lot dem si: «Mester, vi vet at du alltid holder deg til sannheten og laerer sant om Guds vei. Du bryr deg ikke om hva andre synes, for du ser ikke på person eller rang. Si oss da hva du mener: Er det tillatt å betale skatt til keiseren eller ikke?» Men Jesus merket ondskapen deres og sa: «Dere hyklere, hvorfor setter dere meg på prøve? Vis meg mynten som skatten betales med!» De rakte ham en denar, og han spurte: «Hvem har bildet og navnet sitt her?» «Keiseren», svarte de. Da sa han til dem: «Så gi keiseren det som tilhører keiseren, og Gud det som tilhører Gud.» De ble forundret over dette svaret, og de forlot ham og gikk sin vei.

Med få ord beskriver evangelist­en et møte mellom Jesus og hans motstander­e. De smisker, men har onde hensikter. Flere stridssamt­aler mellom Jesus og det etablerte religiøse lederskape­t ender med seier til Jesus. De kalte ham Mester eller Rabbi. Det var ikke lett å fange ham i ordkløveri.

Spørsmålet om skatt handlet om å anerkjenne okkupasjon­smakten som ledere i landet, og var svaert betent. Jesus dreier spørsmålet opp et hakk. Hvem tilhører du, menneske? Skapelsesf­ortellinge­n i begynnelse­n legger som premiss at alle mennesker baerer Guds bilde. Pengene var preget med bilde av en romersk keiser, men du, menneske, er også preget. Styrk tilknytnin­gen til Gud som skapte deg i sitt bilde.

I dag kan vi bestemme oss for å leve i tråd med vår verdighet. Vi kan se både andres og vår egen verdi.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway