Stavanger Aftenblad

Wirak har sagt sitt om fremtiden

SANDNES: Han skal ikke bli en sjuende far i huset, og han skal aldri henge i hornet. Når kommuneval­get er over i 2023, skal Stanley Wirak (71) sove frampå. Og kanskje dyrke noen gulrøtter på Virak.

- Julie Teresa Rege Olsen julie.teresa.olsen@ aftenblade­t.no Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@ aftenblade­t.no Fredrik Refvem (foto) fredrik.refvem@ aftenblade­t.no

Fremtidspl­anene til ordfører Stanley Wirak har vaert vårens store, politiske snakkis. Når har han endelig bestemt seg.

– Det er en tid for alt. Jeg har hatt 11 kjekke år og har fortsatt litt igjen, men nå er det på tide å bli pensjonist. Det er mange gode folk som kan ta dette videre.

Wirak ser fornøyd, og en smule lettet, ut av vinduet fra hjørnekont­oret sitt i rådhuset. Kanskje minnes han gårsdagen da festplasse­n utenfor og byparken på Ruten var fylt opp med festkledde og stolte sandnesgau­ker.

– Det har vaert kjekt hver dag og det er fortsatt kjekt hver dag.

– Hvorfor har du ventet så lenge med å avsløre planen din?

– Det har hellet denne veien lenge, men jeg har vaert i tvil. Når jeg først sier at jeg gir meg, er det ingen retur. Jeg hadde hatt energi til å fortsette, understrek­er han med et lurt smil.

– Hva skal du gjøre etter valget i 2023?

– Sove litt frampå, kommer det raskt.

Wirak ler godt før han begynner på listen over det han har brukt for lite tid på de siste 11 årene: Barn og barnebarn. Gården på Virak, som skal som skal få egenprodus­erte gulrøtter. Kona Solfrid skal også få se mer til mannen sin.

– Jeg skal ikke bli noen sjuende far i huset. Når jeg blir pensjonist, så blir jeg pensjonist.

Ny retning?

Fylkesordf­ører Marianne Chesak (Ap) har – etter litt fram og tilbake – meldt seg på ordførerka­mpen i Sandnes. Hun tilhører fløyen som mener det er på tide med en ny retning for Ap i Sandnes. Uten Frp.

Det vil ikke Wirak høre snakk om.

– Jeg håper og tror at Arbeiderpa­rtiet, Fremskritt­spartiet og Senterpart­iet vil samarbeide også etter neste valg. Vi er alle opptatt av å utvikle byen, enige om ikke å konkurrans­eutsette og om å droppe eiendomssk­att.

– Er du virkelig imot eiendomssk­att, innerst inne, Wirak?

– Det er mindre og mindre fristende. Noen mener dette er gode penger å ha, jeg mener det er en sovepute. Husk at Ap i Sandnes har programfes­tet nei til eiendomssk­att. Mange sliter med økonomien og trenger ikke denne utgiften i tillegg.

Sandnesmod­ellen

Han viser at til at sandnesmod­ellen – samarbeid mellom Ap og Frp – har spredd seg til andre kommuner, deriblant Sola og Karmøy.

– Men sentralt er et slikt samarbeid utenkelig?

– Ja, og det viser hvor stor forskjell det er mellom nasjonal og lokal politikk.

– Har du hatt mange vanskelige diskusjone­r med Frp?

– Ja, selvfølgel­ig, men vi vet hvor vi har hverandre, og at vi har et overordnet mål om å bygge en god by. Da er det enklere å bli enige.

Taus om arvtaker

– Det høres nesten ut som dere kunne vaert i samme parti?

– Haha, nei, det kunne vi ikke. Vi røyner hverandre med gode diskusjone­r. Da finner vi sammen fram til de gode løsningene.

– Hvor avgjørende er den gode kjemien mellom deg og Borgli?

– Det trengs et flertall for å få til god politikk. To kan ikke kjøre showet alene. Det er ikke Borgli og jeg som kommer på alt det lure, det er våre politikere. Men det er viktig at vi to har en viss gjennomfør­ingskraft. Husk at det er resultaten­e som teller.

– Hvem håper du skal overta etter deg?

– Jeg vet hva jeg mener, men det blir feil tidspunkt å komme med det nå. Valgkomite­en må få fred til å gjøre sitt arbeid. Jeg skal ikke henge i hornet.

– Det har kommet signaler om at noen i partiet ønsker et skifte. Hva tenker du om det?

– Jeg har ikke hørt den lyden verken på A-kafeen (red.anm.: Aps lørdagskaf­e på partikonto­ret), på medlemsmøt­er eller på gruppemøte­r. Tvert imot hører jeg at de som var skeptiske til Frp, nå synes at dette fungerer bra. Men vi er et stort parti med om lag 400 medlemmer. Det hadde jo vaert underlig om alle gikk i takt.

– Hva er du aller mest fornøyd med å ha utrettet de siste 11 årene?

– Vi har levert på hovedløfte om full sykehjemsd­ekning. Det var det ikke mange som trodde vi skulle få til.

Wirak har mer han vil trekke fram fra sine 11 år med byutviklin­g.

Ett mål igjen

– Vi har bygget skoler og idrettshal­ler. Jeg er utrolig godt fornøyd med at vi har klart å skape en slik driv i byen. Naeringsli­vet planlegger 1000 nye arbeidspla­sser i

sentrum. Det viser at Sandnes har blitt en attraktiv by. I all beskjedenh­et, tror jeg at jeg har vaert en pådriver for å få det til.

– Hva vil du utrette det siste året som ordfører?

– Vi jobber målrettet for storhall med is eller egen ishall. Nå er økonomien god, så dette kan vi få til. Vi skal også få til en god sentrumssk­ole litt lenger frem i tid, og vi skal planlegge for nye sykehjem. Og vi må få til noen gode fester på Ruten.

Wirak vil snakke mer om økonomi og et av sine favorittsi­tater: «Vi gir gass når vi kan – og bremser hvis vi må».

– God økonomi kommer ikke av seg selv. Vi har holdt igjen når det har vaert nødvendig.

– Hva kunne du helst vaert foruten når du ser tilbake på de 11 årene?

– Jeg vil ikke vaere foruten Forsand, men jeg kunne godt vaert uten diskusjone­n og spillet om Forsand. Det har ikke vaert kjekt.

Kampen om rushtidsav­giften, der Wirak snudde i siste sving, var også en tøff periode.

– Først jobbet også vi for rushtidsav­gift, men da vi så hvor galt dette vil slå ut for enkelte familier, snudde vi. Det var en tøff beslutning. Vi følte at vi dolket de andre partiene i ryggen. Selv om ikke alle trodde på mine regnestykk­er, var jeg veldig sikker i min sak,

Tøffe kuttrunder i kommuneøko­nomien kunne han også gjerne vaert uten.

– Vi har det så gøy

– Det er ikke så kjekt å høre at han ikke tar gjenvalg, men jeg har stor forståelse for det han gjør. Dette er en 24-timers jobb som krever mye, og det er en tid for alt, sier varaordfør­er Pål Morten Borgli (Frp). Han har nesten hatt daglig kontakt med Stanley Wirak i 11 år.

Han synes samarbeide­t mellom Ap og Frp har vaert håndterbar­t hele veien.

– Det har vaert uenigheter, men vi har klart å ta det med et smil. Jeg forstår at Wirak har hatt en vanskelig beslutning nå, for vi har det så gøy – og byen har hatt en fin utvikling, sier Borgli, som tekker fram at Wirak er en tilgjengel­ig leder.

– Han kan ringes, selv om det er 1. juledag. Er det noe som må klareres, er han til stede. Han har også en respekt i regionen som er viktig for en by som Sandnes, sier Borgli.

– Hvem er din favoritt overta etter Wirak?

– Det går jeg ikke rundt og tenker på.

– Hva betyr det for et framtidig samarbeid at Wirak gir seg?

– Det er velgerne som setter sammen kommunesty­ret. Men

til å det er folk både i eget parti og i Ap som ønsker et videre samarbeid, dette hørte vi også godt da vi gikk i tog på 17. mai. Mange ser at samarbeide­t har vaert fornuftig. Dette kan fort gå godt også i fortsettel­sen, sier Borgli.

Forventer stort oppmøte på nominasjon­smøte

Leder av valgkomite­en i Ap, Ragnvald Erga, sier Wiraks beslutning­en om å gi seg var ventet.

– Flere i partiet ville at han skulle fortsette i nye fire år, men vi får vaere takknemlig­e for de til sammen 12 årene han sitter. Jeg tenker det hadde gått bra med Wirak som ordfører i en ny periode også, men unner han et godt liv med kona Solfrid nå. Vi har fått til mye med han som ordfører, sier Erga, og sier han kjente til Wiraks gode egenskaper før han gikk inn i politikken:

– Men jeg må si jeg har blitt overrasket over hans evne til å holde koalisjone­n samlet. Jeg trodde ikke han var så tålmodig som han har vist seg, jeg kjente han som ganske barsk og bestemt. Jeg vet det var store utfordring­er i begynnelse­n, da fem partier skulle samarbeide.

Jeg har blitt imponert over Wiraks evne til å lede samarbeide­t, sier Erga.

– Er Frp-samarbeide­t et tema når valgkomite­en intervjuer ordførerka­ndidater?

– Vi spør om det er partier kandidaten­e absolutt ikke vil samarbeide­t med. Men hovedoppga­ven er å finne de beste folkene. Vi skal ikke legge oss for mye borti koalisjone­r.

Valgkomite­en jobber med flere kandidater til både ordførerog varaordfør­ervervet. Som kjent har både Arne Buchholdt Espedal og Marianne Chesak uttalt at de stiller seg til disposisjo­n.

15. juni legger komiteen fram sin innstillin­g til de to vervene. De foregående nominasjon­smøtene har det møtt 40–50 medlemmer. I år er det ventet større oppmøte – ettersom spenningen denne gang er langt større.

– Vi har booket begge salene på Folkets Hus. Sist jeg sjekket hadde partiet 372 medlemmer med stemmerett, sier Erga.

Medlemmene kan komme med benkeforsl­ag på andre kandidater på møtet 15. juni.

– Det har vaert kampvoteri­nger på slike møter før, sier Erga.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Kommuneval­get 2011: De faerreste hadde sett for seg at dette radarparet – Pål Morten Borgli (Frp) og Stanley Wirak (Ap) – skulle finnes sammen. Fram til valget i 2011 hadde Høyre styrt byen.
PÅL CHRISTENSE­N Kommuneval­get 2011: De faerreste hadde sett for seg at dette radarparet – Pål Morten Borgli (Frp) og Stanley Wirak (Ap) – skulle finnes sammen. Fram til valget i 2011 hadde Høyre styrt byen.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway