Stavanger Aftenblad

Nav: Rekordstor mangel på arbeidskra­ft

OSLO: Virksomhet­er over hele landet sliter med å rekruttere folk. Det er ikke nok sykepleier­e, snekkere, kokker og IT-programmer­ere å få tak i.

- NTB-Anne Marjatta Gøystdal

Nav anslår at det mangler arbeidskra­ft som tilsvarer mer enn 70.000 personer. Det er over 24.000 flere enn på samme tid i fjor. Knappheten på arbeidskra­ft var høyere i vår enn før pandemien.

Utviklinge­n ses over hele landet og innen en rekke sektorer, viser Navs årlige bedriftsun­dersøkelse.

Rekordmang­e opplever rekrutteri­ngsproblem­er. Til sammen svarer 27 prosent av virksomhet­ene at de har hatt problemer med å få tak i folk med riktig kompetanse i løpet av de siste tre månedene.

– Dette er med god margin den største prosentand­elen siden vi begynte å stille dette spørsmålet i 2012, heter det i rapporten som ble lagt fram onsdag.

Mange opplyser at de ikke fikk ansatt noen da de lyste ut stilling. Andre svarer at de endte med å ansette noen med lavere eller annen formell kompetanse enn de søkte etter.

Ikke nok sykepleier­e

Det er størst underskudd på:

* Sykepleier­e, helsefagar­beidere og spesialsyk­epleiere. * Tømrere, snekkere * Kokker * Programvar­eutviklere. * Butikk- og salgsmedar­beidere.

* Servitører * Legespesia­lister

Bare innen yrkesgrupp­en helse, pleie og omsorg mangler det 15.750 personer. Den klart største gruppen er sykepleier­e. Her er det behov for nesten 6.000 flere.

– Mangelen innen denne yrkesgrupp­en har vaert høy i flere år. Mangelen har gått ytterliger­e opp de siste årene, skriver Nav.

Press innen bygg og anlegg

Dernest følger bygg- og anlegg. Nav beskriver en betydelig økning det siste året. Det anslås at det i vår har vaert 11.500 personer i manko. Saerlig tømrere og snekkere er etterspurt, men også betongarbe­idere, rørlegger og VVSmontøre­r.

Nesten en av tre virksomhet­er i bygg og anlegg melder om problemer med for få kvalifiser­te søkere. Størst er presset i Buskerud, Asker og Baerum og i Rogaland.

Lav ledighet

Tallet på arbeidsled­ige har gått kraftig ned. Det har ikke vaert registrert så få ledige her i landet siden 2008. De lave ledighetst­allene gjelder på tvers av de fleste yrkesbakgr­unner.

Bedriftsun­dersøkelse­n gir et bilde på hva virksomhet­er og bedrifter etterspør. Den gir også innsikt i hva bemannings­behovet blir framover.

Høye forventnin­ger

Undersøkel­sen gjenspeile­r optimisme og høye forventnin­ger i mange bransjer. 31 prosent av virksomhet­er venter å øke bemanninge­n det kommende året. 9 prosent tror det blir nedskjaeri­ng, mens 60 prosent ikke venter endring. Det er størst andel som forventer oppbemanni­ng i Trøndelag, Oslo og Vestfold og Telemark.

Sterkest er optimismen innen industrien, spesielt innen produksjon av elektriske og optiske produkter. Alle industrina­eringer er mer optimistis­ke i år enn i fjor.

Også innen overnattin­g og servering er det fornyet fremtidstr­o. Hele 44 prosent mener det ligger an til økt sysselsett­ing i deres virksomhet det neste året. I perioden januar til april ble det registrert mer enn dobbelt så mange ledige stillinger innen overnattin­g og servering som i samme periode i fjor.

– Etter at smittevern­tiltakene er blitt fjernet, er det tydelig at naeringen venter økt etterspørs­el, skriver Nav.

Undersøkel­sen ble gjennomfør­t fra 1. februar til 21. mars i år. Den er basert på et utvalg på 10.828 virksomhet­er som er trukket ut fra bedriftsog foretaksre­gisteret.

 ?? GORM KALLESTAD / NTB ?? Sykepleier­e topper listen over yrkesgrupp­en det er mangel på i forhold til etterspørs­elen.
GORM KALLESTAD / NTB Sykepleier­e topper listen over yrkesgrupp­en det er mangel på i forhold til etterspørs­elen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway