Stavanger Aftenblad

Lytt til oss gamle og grønne. Husk hvordan det gikk med oljesanden!

- Knut Jonas Espedal Besteforel­drenes klimaaksjo­n Sør-Rogaland

KLIMA: Først vil jeg gå litt tilbake i ti’ til generalfor­samlingen 2009. Da fikk vi alle et forslag på bordet da Greenpeace’s leder ville ha ordet: «Kutt ut prosjektet med tjaeresand. Det er dumt å satse i Canadas land!» Men vi ble kun halvannen promille som stemte slik som Greenpeace ville. «Et viktig prosjekt!» sa sjef Helge Lund, og styret nikket i samme stund, og var enig i det direktøren ville, mens statens mann satt så stille, så stille!

I år etter år var forslaget fremme, men styret svarte med samme stemme: «Primaert tenker Statoil på økonomi, Dessverre får baerekraft mindre å si!»

Men flere år etter ble lyden en annen: «Det var nok en tabbe med oljesanden! Nå er det slutt, vi trekker oss ut, det var en dyrekjøpt prøveklut som kostet oss tusener av millioner samt goodwill og protestaks­joner».

Det fortsatte dog på den samme måten. Med statens mann helt «rolig i båten» blir grønne forslag stadig forkastet, mens him’len og jorda blir mere belastet. Da hjelper det lite å skifte navnet. En endring i gagnet er det som er savnet!

Nå er det på tide å komme til vettet! Er det ikke lurt å gjøre det rette?

For nå er vi framme i tjue-tju’to, og framtida – hvordan blir den, mon tro? Lytt nå til oss som er gamle, men grønne. Vi vet hva alle også bør skjønne. At olje- og gasstida snart er forbi Nå må det satses på grønn energi i et langt større omfang enn styret vil. Høyere ambisjoner er det som må til! Fornybar kraft vil bli god butikk. Vi foreslår ikke naiv romantikk, men tvert imot lønnsom realpoliti­kk! – og husk oljesanden og hvordan det gikk.

Og husk – vi har oss ikke stygt forsømt om noen felt ei helt blir tømt og det fortsatt finnes en liten rest av olje, ute i havet der vest. For ikke å snakke om havet i nord hvor fisker og fugler og isbjørner bor. Olje som våre oldebarn kan glede, men som vi i dag bør frede. Generalfor­samling i Equinor: Lytt til våre ord!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway