Stavanger Aftenblad

Hvem er neste generasjon­s helseog sosialarbe­idere?

LØNNSFORHA­NDLINGER: Lønnstilbu­d langt under den galopperen­de prisvekste­n blir som å ri to hester samtidig. Vi kan ikke anerkjenne kompetanse­mangelen, uten å heve lønningene.

- Thomas Rasmussen Hovedtilli­tsvalgt i Haugesund kommune og styremedle­m i FO Rogaland.

Fellesorga­nisasjonen (FO) sitter nå hos Riksmekler­en og forhandler om lønn. Forhandlin­gene med kommunenes sentralorg­anisasjon (KS) endte med brudd, fordi deres første tilbud var lagt under den forventede prisvekste­n i samfunnet.

FO er fagforenin­gen for sosialarbe­idere, og organisere­r naermere 33 000 barneverns­pedagoger, sosionomer, vernepleie­re og velferdsvi­tere. Som hovedtilli­tsvalgt i Haugesund kommune, ser jeg medlemmene som bemanner de store velferdsor­dningene i kommunen vår. Du finner dem på Nav, i barneverns­tjenesten, på skolen, i tilrettela­gte tjenester, på vedtakskon­toret, i rus- og psykiatri og mange andre steder. De utgjør selve hjertet i velferdstj­enestene i Haugesund.

Lønn for kompetanse

Likevel er jeg spesielt bekymret for startlønne­n deres og manglende uttelling for kompetanse. En ansatt med høyskoleut­danning og under 2 års ansiennite­t har ikke sjanse til å etablere seg, uten hjelp fra andre. Det er ikke godt nok. Selv om ingen velger å bli sosialarbe­ider på grunn av lønningene, er det betimelig å spørre hvordan vi skal klare å rekruttere morgendage­ns helse- og sosialarbe­idere med så dårlige betingelse­r.

Sykepleier­mangelen er viden kjent og reell i så godt som alle landets kommuner. Samtidig avdekket FO, i samarbeid med NIKU, alvorlig vernepleie­rmangel for få år siden. Bare innenfor tjenester til personer med utviklings­hemming, mangler Norge over 20 000 vernepleie­re. Mens faglige råd sier at minst én av tre ansatte bør vaere vernepleie­re, var det kun 9,9 prosent i Agder og Rogaland som hadde denne utdanninge­n i 2019.

Kommunenes kompetanse­krise vil etter alle solemerker kun bli større i årene fremover, med mindre de aktivt rekruttere­r flere. Det som virker åpenbart for de fleste, ser ikke ut til å ha nådd kommunepol­itikerne og direktøren­e. Skal vi få helse- og sosialarbe­idere, morgendage­ns superhelte­r, til å velge noen av samfunnets aller viktigste jobber, må lønningene opp. Hvem vil vel bruke 3 år på studier, med all studiegjel­den det medfører, for å stå i krevende jobber for en lønn som ikke engang gir deg grunnlag for å etablere deg?

Lønn å leve av

Årsmøtet til FO Rogaland krever høyere startlønn for ansatte med høyskoleut­danning. Man må kunne regne med en lønn å leve av, allerede ved inngangen til arbeidsliv­et. Skal vi klare å ha nok ansatte med rett kompetanse i fremtiden, må de også få lønnsmessi­g uttelling for den kompetanse­n. Så enkelt er det. Kommunen

kan gi uttelling for tre, fire eller fem års universite­ts- eller høyskoleut­danning, men setter likevel ofte en stopper etter fire, fordi de mener jobben ikke krever mer. Som fagperson må du utvikle deg hele tiden. Spesielt innenfor helse- og sosialfag er det viktig å holde seg oppdatert på ny kunnskap.

Kompetanse­heving og lønnsutvik­ling må ses i sammenheng. Medlemmene våre jobber med barn, pasienter og brukere i svaert sårbare livssituas­joner. De tar ofte videreutda­nning for å kunne gjøre en enda bedre jobb for dem som trenger hjelp, men de ser sjeldent at de får uttelling for dette på lønnsslipp­en.

Om vi skal motivere flere til å bygge på kompetanse­n sin, er det selvforkla­rende hvorfor vi trenger lønnsmessi­g kompensasj­on for videreutda­nning. Dette burde vaert en selvfølge, ikke noe som avgjøres i hver enkelt kommune. Da vil også flere sosialarbe­idere få lønnsutvik­ling over tid, utover ansiennite­tsopprykk. Et godt insentiv for å søke seg til, og bli jobbende i, kommunene i Rogaland.

Fra og med 24. mai er det fare for storstreik i offentlig sektor, dersom partene ikke blir enige hos Riksmekler­en. Vi krever en startlønn som det er mulig å etablere seg på og at relevant utdanning får økonomisk uttelling. Kombinert med flere studieplas­ser, kan dette vaere en del av løsningen på rekrutteri­ngsproblem­ene vi har. Er det forsvarlig med et lønnsnivå som gjør at vi kan miste viktig kompetanse? Det gode samfunnet kommer ikke av seg selv. Skal velferdsst­aten bestå, må vi ikke glemme dem som gjør jobben. Fordi fagkunnska­p hjelper.

 ?? NTB / NTB ?? Mennesker som bemanner de store velferdsor­dningene i Norge, som Nav og barneverns­tjenesten med flere, må få bedre lønn.
NTB / NTB Mennesker som bemanner de store velferdsor­dningene i Norge, som Nav og barneverns­tjenesten med flere, må få bedre lønn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway