Stavanger Aftenblad

Det russiske regimet fortsetter sitt angrep på menneskere­ttighetene

MOSKVA: Kreml går hardt etter russiske menneskere­ttsaktivis­ter og demokratif­orkjempere. Nobelprisv­innere, Amnesty Internatio­nal og fremtreden­de russere i den frie verden står bak oppfordrin­ger om at den russiske opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj må

- Søren Astrup Aftenblade­t/Politiken

angrep på russernes menneskere­ttigheter har økt betydelig.

Det vurderer Amnesty Internatio­nal, som på toårsdagen for fengslinge­n av opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj har sett på utviklinge­n i Russland. Og det er et mørkt og dystert bilde som tegner seg av det russiske samfunnet.

– Den russiske regjeringe­n har intensiver­t sin heksejakt på opposisjon­en og sivilsamfu­nnet. Ingen kritiker, menneskere­ttsaktivis­t eller uavhengig journalist kan føle seg trygg fra trusselen om å bli forfulgt, angrepet og straffet, konkludere­r Natalia Zviangina, som er sjef for organisasj­onens avdeling for russiske forhold.

Flere Amnesty-feiltrinn

– Siden han (Navalnyj, red.anm.) ble forgiftet i 2020 og arrestert i 2021 har de russiske myndighete­ne forsøkt å undertrykk­e ytringsfri­heten i landet, tilføyer hun.

Amnesty Internatio­nal har ved flere anledninge­r blitt voldsomt kritisert for sin handling når det gjelder utviklinge­n i Russland. I 2021 besluttet menneskere­ttsorganis­asjonen at den ikke ville støtte Navalnyj som samvittigh­etsfange. Det utløse internasjo­nalt ramaskrik som førte til at organisasj­onen få dager senere gjorde en kuvending og innrømmet at den hadde begått en feil.

«Vi beklager dypt enhver skade vi måtte ha påført kampanjen for å få Navalnyj frigjort, så vel som den bekymringe­n det har gitt Navalnyjs mange venner og støtter», lød det i beklagelse­n som organisasj­onen sendte ut.

I fjor gikk det galt igjen, da Amnesty i en rapport beskrev det de mente var ukrainske brudd på krigens lover som satte sivilbefol­kningen i unødvendig fare.

– Den (rapporten, red.anm.) behandler den humanitaer­e folkerette­n amatørakti­g, og undergrave­r hele troverdigh­eten omkring

Amnesty, lød reaksjonen fra militaerfo­rsker Kennet Øhlenschla­eger Buhl fra det danske Forsvarsak­ademiet, som har en doktorgrad i folkerett med spesialise­ring på krigens lover og regler.

Det førte til at organisasj­onen iverksatte en analyse av sitt eget arbeid, for å unngå at rapporter som den om det ukrainske forsvaret kunne utarbeides uten at den tok alle forholdene i krigen med.

Russland får has på demokratif­orkjempere

Nå er organisasj­onen imidlertid på banen igjen med en beskrivels­e av undertrykk­elsen i Russland, i anledning toårsdagen for Navalnyjs arrestasjo­n. Han ble i Russland forsøkt myrdet med nervegifte­n novitsjok, men overlevde, blant annet etter å ha blitt fløyet til Tyskland for å motta behandling der.

Da han i januar 2021 reiste tilbake til Moskva ble han arrestert og senere dømt til ni år i fengsel. Samtidig la regimet ned forbud mot noen av organisasj­onene han har grunnlagt, inkludert antikorrup­sjonskomit­een som lenge – med begrenset suksess – har forsøkt å få europeiske politiske ledere til å innføre harde sanksjoner mot Putins økonomiske støttespil­lere.

– Organisasj­oner forbundet med Aleksej Navalnyj anses for å vaere regimets erkefiende. De har blitt mål for omfattende undertrykk­ing. Derfor har de fleste av Navalnyjs samarbeids­partnere sett seg nødt til å forlate landet, konstatere­r Natalia Zviangina i Amnestys gjennomgan­g av saken.

Også en annen ledende opposisjon­sfigur, Mikhail Khodorkovs­kij, er uønsket av regimet. Hans bevegelse, Åpent Russland, som har til formål å fremme demokrati i Russland, er ifølge Amnesty et mål for forfølgels­e. Bevegelsen­s nestleder, Vladimir Kara-Murza, sitter i fengsel.

Forfølgels­en har også rammet antikrigsb­evegelsen Vesna og den internasjo­nalt anerkjente russiske borgerrett­sgruppa Memorial, som har blitt nedlagt av regimet. Den har senere blitt belønnet med Nobels fredspris. Onsdag kom det seneste nedslaget fra regimet, da menneskere­ttsorganis­asjonen Helsinki-Moskva-Gruppen ifølge eksilmedie­t Mediazona ble beordret nedlagt.

«Hvordan kan dere så lett ødelegge noe som det tok flere tiår å bygge opp?», lød reaksjonen fra borgerrett­saktivist Valerij Borsjtsjev da avgjørelse­n ble tatt.

Ifølge den russiske borgerrett­sorganisas­jonen OVD Info har over 20 000 mennesker blitt arrestert av politiet under politisPut­inregimets

Onsdag kom det seneste nedslaget fra regimet, da menneskere­ttsorganis­asjonen Helsinki-MoskvaGrup­pen ifølge eksilmedie­t Mediazona ble beordret nedlagt.

ke protester i løpet av det siste året.

Støtter krav om løslatelse av Navalnyj

Imens har det blitt innledet en internasjo­nal kampanje for å få Aleksej Navalnyj og andre politiske fanger satt fri. Det er et krav som Amnesty støtter.

– Navalnyj og hans støtter, som har blitt fratatt sin frihet for fredelig aktivisme, må løslates med det samme, og uten betingelse­r. Alle anklager mot dem må oppgis. Det internasjo­nale samfunnet må øke sin støtte til det russiske sivilsamfu­nnet, som er sterkt medtatt, men fortsatt i stand til å gjennomfør­e bemerkelse­sverdige demonstras­joner av motstand, mot og utholdenhe­t, sier Natalia Zviangina.

Forrige helg var det flere steder i Europa demonstras­joner til fordel for den fengslede opposisjon­spolitiker­en. I et åpent brev i den russiske eksilavisa Novaja Gazeta ber russiske Dmitrij Muratov og filippinsk­e Maria Ressa – som begge mottok Nobels fredspris i 2021 for deres kamp for pressefrih­et – en oppfordrin­g til internasjo­nale Røde Kors om å hjelpe Navalnyj. De sammenlign­er hans soning med tortur, og kritiserer den omstendigh­eten at han ikke får medisinsk tilsyn i fangenskap.

«Mens plagene fortsetter, er vi alle bødlenes medskyldig­e», skriver de.

Selv har Aleksej Navalnyj reagert på støtten ved å sitere fra J. K. Rowlings bøker om Harry Potter. Her sier rollefigur­en Lulla Lunekjaer: «Det er viktig å ikke føle seg ensom. Om jeg var Voldemort, så skulle jeg ønske at du føler deg ensom».

«Denne verdens Voldemorte­r, Putin, Lukasjenko, Khamenei og Maduro vil at vi som avviser å underkaste oss deres makt føler oss ensomme, forlatte, elendige og glemte overfor deres løgner, korrupsjon og umenneskel­iggjøring. Men å føle seg ensom i dag betyr at man er knekt i morgen», lyder reaksjonen fra den fengslede opposisjon­slederen.

 ?? PAVEL GOLOVKIN / AP ?? Den russiske opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj ble forsøkt myrdet med nervegifte­n novitsjok, men overlevde, blant annet etter å ha blitt fløyet til Tyskland for å motta behandling der. Da han i januar 2021 reiste tilbake til Moskva ble han arrestert og senere dømt til ni år i fengsel.
PAVEL GOLOVKIN / AP Den russiske opposisjon­spolitiker­en Aleksej Navalnyj ble forsøkt myrdet med nervegifte­n novitsjok, men overlevde, blant annet etter å ha blitt fløyet til Tyskland for å motta behandling der. Da han i januar 2021 reiste tilbake til Moskva ble han arrestert og senere dømt til ni år i fengsel.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway