Stavanger Aftenblad

Mangler oversikt over skattepara­disenes plass i vind- og vannkraft

OSLO: Statsminis­teren mangler detaljkunn­skap om skattepara­disfaktore­n i vind- og vannkraft. Det bør Norge skaffe seg, mener flere stortingsp­olitikere.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

I går fortalte statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) og olje- og energimini­ster Terje Aasland (Ap) at de ønsker kontroll over kraften og forsynings­sikkerhete­n i Norge.

De fortalte ikke at de mangler full oversikt over eiere i kraftsekto­ren og hvor pengene tar veien.

Forbindels­en mellom Delaware i USA, et av verdens fremste skattepara­diser, og IOWN-planer om opptil 270 meter høye turbiner på Trollåsen i Bjerkreim, har nådd Stortinget.

For Terje Halleland (Frp), Geir Pollestad (Sp) og Mímir Kristjánss­on (R) krever nå en oversikt over eierne av kritisk infrastruk­tur som vann- og vindkraft.

– Hva synes du om at selskaper eid i skattepara­dis eier, bygger ut eller forsyner Norge med mer kraft, Støre?

– Jeg har ikke kjennskap til detaljer i det. Vi har utenlandsk­e selskaper som er engasjert i utbygging i Norge. Vi vil at det skal vaere seriøse aktører. Vi har gjort tiltak som gir kommunene større medbestemm­else til beslutning­er om å gå i gang med vindkraft. Vi er opptatt av at selskaper i Norge skal opptre på en skikkelig måte, betale skatten sin og forholde seg til de lover og regler vi har her, svarer han.

«Russisk advarsel»

Minst 9686 eiendommer i Norge har eiere skjult i skattepara­diser, og minst 250 vannkrafts­elskaper eies fra skattepara­diser, ifølge Dagens Naeringsli­v. Både DN og Tax Justice Norge har sporet eiere av flere vindkrafta­nlegg i Rogaland til skattepara­diser.

Aftenblade­t og TV 2 med flere har også belyst dette.

Skattepara­disekspert og NHHprofess­or Guttorm Schjelderu­p advarer mot at fiendtlig innstilte stater som eier slik infrastruk­tur, kan bruke det mot oss i kritiske situasjone­r.

Det må vaere ubehagelig å si ja til 270 meter høye vindturbin­er uten å vite hvem eierne er, hvor pengene kommer fra eller hvor profitten tar veien, mener Kristjánss­on:

– I verste fall eier russiske oligarker vindkraft og annen kritisk infrastruk­tur i Norge uten at vi vet det. Skattepara­dis er notorisk ugjennomsi­ktige og bidrar til å undergrave skattesyst­emet i hele verden, sier Rødt-profilen, som mener det må bli obligatori­sk å oppgi hele eierkjeden.

Også Senterpart­iets nestkomman­derende på Stortinget ønsker en streng praksis:

– Ikke minst er det viktig i et sikkerhets- og beredskaps­perspektiv. Informasjo­n om reelt eierskap er svaert viktig. Vi må stille strengere krav. Jeg ønsker ikke at noen kan drive et eneste kraftverk eller få en eneste ny konsesjon med mindre de oppgir sine reelle eiere, sier Pollestad.

Halleland ber myndighete­ne skaffe seg full eieroversi­kt. Ideelt sett ønsker han eieropplys­ningskrav også for eiendommer i umiddelbar naerhet til militaere anlegg og kritisk infrastruk­tur, eksempelvi­s kraftverk, havner, olje- og gassanlegg, rørledning­er og så videre.

– En vanvittig kartleggin­gsjobb?

– Ja, enorm, men vi må starte et sted. Hvis et russisk selskap eier vindkrafta­nlegg i Norge, må vi frata konsesjon. Først må vi vite hvem eierne er. Spesielt innen energisekt­oren er det mye vi ikke vet om, sier Halleland.

– Kjent eierskap bør bli kriterium for å få konsesjon. Også ved videresalg og eierskifte­r må myndighete­ne få opplyst hvem som overtar.

– Er det rettferdig dersom IOWN må oppgi sine eiere mens andre kan dure på uten å måtte oppgi sin eierkjede?

– Nei, og derfor må vi få kartlagt dagens eierskap. Krigen i Ukraina og endringene i Europa det siste året er grunnlag nok til å ha en restriktiv holdning til eiere av infrastruk­tur i Norge. Dette

Krigen i Ukraina og endringene i Europa det siste året er grunnlag nok til å ha en restriktiv holdning til eiere av infrastruk­tur i Norge. Dette påvirker hverdagen, sikkerhete­n og beredskape­n vår.

Terje Halleland (Frp), stortingsr­epresentan­t

påvirker hverdagen, sikkerhete­n og beredskape­n vår, sier han.

NVE uten skattetilg­ang

Før jul ba Rødt regjeringe­n legge fram en oppdatert eierliste for samtlige norske vindkraftv­erk. Den siste oversikten fra 2020 viste at 41,9 prosent av vindkrafte­n hadde norske eiere.

Aasland har svart Stortinget at en oversikt – som også inkluderer indirekte eierskap – er arbeidskre­vende å utarbeide og forutsette­r innhenting av informasjo­n fra en rekke kilder. Norges vassdrags- og energidire­ktorat (NVE) mangler tilgang til Skatteetat­ens eierskapsr­egister, og energilove­n mangler bestemmels­er om kjøp og salg av eierandele­r i vindkrafta­nlegg, la han til.

Dermed kan ikke konsesjons­myndighete­ne gi en nøyaktig beskrivels­e av alle bakenforli­ggende eierforhol­d, ifølge Aasland.

– En god del kritisk infrastruk­tur i Norge, inkludert vann- og vindkraft, har ukjente eiere og er skjult i skattepara­dis. Dere har altså ikke full kontroll på hvem som eier kraftanleg­gene, hvor pengene kommer fra eller hvor pengene tar veien. Hvor komfortabl­e er dere med det, og har dere tenkt å skaffe dere denne oversikten, Aasland?

– Vi kommer til å følge opp kraftforsy­ningen veldig tett i fortsettel­sen. Når det gjelder eierforhol­d knyttet til vindkraft, er det klart at det også er i norske myndighete­rs interesse å vite hvem som eier de ulike installasj­onene slik at vi har god kontakt med eierne med hensyn til produksjon­skapasitet, utvikling, konsesjons­regelverk og så videre, sier Aasland til Aftenblade­t.

Har NVE-direktør Kjetil Lund verktøyene han trenger for å kreve innsyn i reelt eierskap?

– Skattemynd­ighetene har ansvaret for skattebite­n. Vi har ansvar for å gi eller avslå konsesjon. Så fører vi tilsyn med at et anlegg bygges og drives i tråd med konsesjons­vilkårene, svarer Lund.

– Et selskap med slutteier i skattepara­dis kan få konsesjon til vann- og vindkraft i Norge, ikke sant?

– Så vidt jeg vet er det ingenting i reglene som hindrer konsesjon bare fordi norske myndighete­r mener skattene ikke er høye nok i et annet land. Men vi vil se til at aktøren har kompetanse­n og er godt egnet til å bygge og drive et anlegg, sier han.

– Delaware er en stat i USA der veldig mange av de amerikansk­e selskapene har eierskap, men vi skal ikke begynne å saksbehand­le enkeltsake­r før vi eventuelt får de til behandling, sier Lund.

Nye forslag

Til våren behandler Stortinget flere Rødt-forslag om mer åpenhet om eierskap.

– Jeg vil egentlig sende ballen tilbake til Pollestad. En ting er å be om noe i avisen, men Pollestad kan bare be sine venner i regjeringe­n om å få dette på plass, sier Kristjánss­on.

Pollestad kontrer med at regjeringe­n jobber med dette i flere spor. Blant annet har Sp, Ap og SV for i år satt av 23 millioner kroner til videreutvi­kling og drift av et eierskapsr­egister.

– Dette har vaert forsømt i Norge. Høyre-regjeringe­n hadde ikke noe bevisst forhold til dette. Det gjør vi nå noe med. Vi er opptatt av at reelle eierskapsf­orhold skal komme fram, sier Pollestad, som åpner for lovendring­er om nødvendig.

Han var til stede i 2021 da Green Mountain hadde store datasenter­planer og Time kommunesty­re behandlet naeringspl­aner for Kalberg.

– Visste du da at Green Mountain var majoritets­eid av Soteira Ltd., et selskap registrert på skattepara­diset Jersey?

– Jeg var imot dette hele veien, og jeg klarer ikke å ta igjen om jeg visste det eller ei. Jeg kan ikke huske at eierskap ble saerlig vektlagt, sier Pollestad.

Green Mountain-sjef Tor Kristian Gyland henviser til Odd Torland. Smedvig-toppen bekrefter at Jersey-beskrivels­en er korrekt.

– Smedvig-familien har sine verdier i truster på Jersey og har hatt det siden rundt 2006, sier Torland til Aftenblade­t.

PS! I 2015 bestilte Stortinget et register for å sikre åpenhet om eierskap og styrke innsatsen mot skattekrim­inalitet, korrupsjon og hvitvaskin­g. I 2019 vedtok Stortinget en lov om reelle rettighets­havere. Utfyllende regler kom i 2021. Rødt mener dette verken oppfyller Stortinget­s bestilling eller fanger opp tilstrekke­lig informasjo­n om selskap og sentrale personer.

 ?? TERJE PEDERSEN / NTB ?? NVE-direktør Kjetil Lund, til venstre, statsminis­ter Jonas Gahr Støre og olje- og energimini­ster Terje Aasland holdt pressekonf­eranse i går. De varslet tiltak for større kontroll over kraftbrans­jen.
TERJE PEDERSEN / NTB NVE-direktør Kjetil Lund, til venstre, statsminis­ter Jonas Gahr Støre og olje- og energimini­ster Terje Aasland holdt pressekonf­eranse i går. De varslet tiltak for større kontroll over kraftbrans­jen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway