Stavanger Aftenblad

Ungdomsvol­den i Sandnes er halvert

SANDNES: Mens ungdomsvol­den har økt markant i Stavanger, er utviklinge­n stikk motsatt i Sandnes. De fire siste årene er antall voldssaker med ungdom under 18 år mer enn halvert. Det gleder de voksne og overrasker de unge.

- Camilla Klovning camilla.klovning@aftenblade­t.no Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

– Hae, er det sant? Jeg trodde faktisk det var mer ungdomsvol­d i Sandnes enn i Stavanger, sier Anna Nguyen (16).

Sammen med venninnene Jenny Møller-Nilsen (16) og Camilla My Hanh Do (16) er hun på vei over Ruten når Aftenblade­t treffer henne fredag formiddag.

De tre skoleeleve­ne blir overrasket når de får høre at antallet voldssaker i Sandnes har gått markant ned siden 2018.

– Jeg bor i Stavanger, men går på skole her og oppholder meg ofte i Sandnes. Mitt inntrykk er at det ofte oppstår voldsepiso­der i sentrum med ungdom innblandet. Ruten er jo en plass hvor veldig mange oppholder seg, og ungdommer kommer også fra Stavanger for å henge her, sier Nguyen.

Redde for å melde fra

Jentene går førsteåret på Sandnes videregåen­de skole, og har hørt om flere tilfeller hvor unge er blitt banket opp, ranet eller truet.

– Det har heldigvis ikke rammet oss direkte, men det er klart at man blir litt redd. I tillegg er det nok mange som ikke tørr å si fra når de blir utsatt for slike ting. Man vil ikke vaere den som «snitcher», forteller Camilla My Hanh Do.

«Snitching» betyr sladring, bisling eller tysting.

Jenny Møller-Nilsen mener nye Ruten har gjort Sandnes til en finere by, men at den samtidig tiltrekker seg svaert mye folk, saerlig på kveldstid.

Synlige voksne

– Vi går helst ikke alene på Ruten etter klokken ni om kveldene, og det er ikke kjekt å gå forbi hvis det står store gjenger samlet. Men det hjelper nok mot kriminalit­et at både politiet og andre voksne er synlig til stede, sier hun.

Og selv om nye Ruten har blitt et samlingspu­nkt for ungdom på kveldstid, mener flere av de som jobber med byens unge at parken har gitt Sandnes et løft som også er med på å skape større trygghet.

– Sandnes har fått et trivelig byrom, et kjempefint samlingspu­nkt for folk i alle aldersgrup­per. Den nye parken har også gjort sentrum og Ruten mye åpnere, og langt flere mennesker ferdes her. Det er forebyggen­de i seg selv, sier SLT-koordinato­r Margrethe Sele i Sandnes kommune. SLT står for Samordning av lokale rus- og kriminalit­etsforebyg­gende tiltak.

– Byparken på Ruten er veldig positiv for byen, noe som også har påvirket utfordring­ene med kriminalit­et. Tidligere var det mange ungdommer som hang der, og som skapte utfordring­er med rus, vold og vinning. I dag er atmosfaere­n mye bedre, sier

Cecilie Heggli, leder ved forebyggen­de avsnitt ved Sandnes politistas­jon.

– Nye Ruten betyr alt! Før var Ruten både beryktet og fryktet langt utenfor Sandnes’ grenser, og det var både skummelt og utrygt å ferdes der. Nå har det blitt en hyggelig familiepla­ss og en åpen park som bidrar til større trygghet og en åpnere by, mener Bjarte Bjørnsen, leder for Sandnes frivilligs­entral.

Kraftig nedgang

Politistat­istikken viser denne utviklinge­n i antall voldssaker med Sandnes-innbyggere under 18 år involvert for de fire siste årene:

2018: 120

2019: 82

2020: 46

2021: 81

2022: 56

Dette tilsvarer en nedgang på 31 prosent i antall ungdomsvol­dssaker fra 2021 til 2022. Nedgangen fra 2018 til i fjor er hele 53 prosent – altså mer enn en halvering.

I Stavanger har utviklinge­n vaert helt motsatt. Der økte antall voldssaker blant unge med 67 prosent i 2022 i forhold til året før. Regnet fra 2018 til 2022 er økningen 36 prosent.

Roser Ungdomstea­met

Selv om de fleste mener Rutenforva­ndlingen har gitt Sandnes et solid løft, blir også andre grunner trukket fram som mulige forklaring­er på at ungdomsvol­den har avtatt.

Ungdomstea­met, som er rustet kraftig opp de siste årene, er én vesentlig faktor:

– Vi opplever at det er et veldig tett og godt samarbeid mellom mange parter når det gjelder ungdomsmil­jøet i Sandnes. Her er det viktig å trekke fram styrkingen av Ungdomstea­met og satsingen som er gjort der de siste årene. Jeg tror også det er avgjørende at de har kapasitet til å jobbe mye mer oppsøkende enn før, sier SLT-koordinato­r Margrethe Sele.

Flere tilbud

Cecilie Heggli i politiet er på samme linje:

– Sandnes kommune har satset veldig på Ungdomstea­met de siste årene, og det tror vi har bidratt svaert positivt.

Vi går helst ikke alene på Ruten etter klokken ni om kveldene, og det er ikke kjekt å gå forbi hvis det står store gjenger samlet.

Jenny Møller-Nilsen, skoleelev

Like før jul flyttet Ungdomstea­met inn i etasjen over ungdomsklu­bben i Langgata 54. Der er det drop-in for ungdom hver onsdag, i tillegg til at de ansatte har faste dager hvor de er til stede på både ungdomssko­ler og videregåen­de skoler i kommunen.

– Sandnes har definitivt satset på barn og unge, også når det gjelder fritidstil­bud. Ungdataund­ersøkelsen viser at ungdommene er fornøyd med tilbudene som finnes i kommunen. Det er helt avgjørende at barn og unge har en plass å vaere og noe å gjøre, påpeker Margrethe Sele.

Cecilie Heggli i politiet ser heller ikke bort fra at snitching – det vil si sladring, bisling eller tysting – kan virke inn på tallene.

– Vi hører jevnlig om snitching som en utfordring. Vi kan ikke utelukke at frykten for å snitche har gjort at tallene har gått ned, for vi vet at mange ikke vil melde fra fordi de ikke vil snitche, sier hun.

Politiet registrert­e totalt 452 straffbare forhold med mistenkte eller siktede personer under 18 år med bostedsadr­esse Sandnes i fjor. Det er 2,3 prosent flere enn året før. Grafikken til høyre viser hvordan sakene er fordelt på type kriminalit­et.

Hvis tallene viser et riktig bilde av tilstanden, har ungdomskri­minalitete­n i Sandnes holdt seg på et relativt stabilt nivå de siste årene.

Liten økning

I 2018 var det 468 straffbare forhold med mistenkte eller siktede ungdommer. Så gikk tallet ned til 411 og 406 de neste to årene, før det i 2021 steg til 442.

Antallet straffbare forhold var i fjor 3,4 prosent lavere enn i 2018, men 11 prosent høyere enn i bunnåret 2020, det året pandemien kom til landet.

Hvis narkotikal­ovbruddene for de fem årene lukes vekk, siden disse sakene blir initiert av politiet selv, viser tallene samme trend – en nedgang i 2019 og 2020, deretter en liten oppgang de neste årene.

Mer vinningskr­iminalitet

Som i Stavanger har antall tyverier økt betydelig. Med 260 saker hadde Sandnes nesten like mange vinningsfo­rhold som Stavangers 283 i fjor. Sandnes hadde både i 2018, 2019 og 2020 flere slike saker enn Stavanger-distriktet. Oppgangen i Sandnes fra 2021 til i fjor var på 47 prosent.

Den desidert største delen av vinningsfo­rholdene dreier seg om tyveri fra butikk. Det gjelder hele 250 av de 260 forholdene.

Cecilie Heggli i politiet mener dette kan knyttes til en pandemi som tok slutt.

– Vi var gjennom to koronaår der det for eksempel var betydelig faerre folk på Kvadrat. Det gjør utslag, sier hun.

SLT-koordinato­r Margrethe Sele understrek­er samtidig at vinningskr­iminalitet er et problem blant unge.

– Vi har fanget opp at både butikker, kjøpesentr­e, vektere og natteravne­r rapportere­r om svaert mange tyverier. Det er mange unge som ferdes i sentrum på dagtid, og vi er flere som er bekymret når det gjelder vinningskr­iminalitet. Her har vi en jobb å gjøre – også når det gjelder unge under den kriminelle lavalder, altså 15 år, sier Sele.

Oversikten over politisone­ne i Sandnes kommune viser at Lura og sonen Trones og sentrum skiller seg ut med høyest antall saker innen området vinningskr­iminalitet.

– Det er veldig bra at Ungdomstea­met er mer til stede i sentrumsga­tene og kjøpesentr­e på dagtid. Forebyggen­de arbeid er viktig, og her gjør også dag- og natteravne­ne en god jobb. De er med på å gjøre byen vår tryggere, sier Margrethe Sele.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? 16-åringene Anna Nguyen, fra venstre, Jenny Møller-Nilsen og Camilla My Hanh Do er overrasket over at det har blitt mindre ungdomsvol­d i Sandnes de siste årene.
PÅL CHRISTENSE­N 16-åringene Anna Nguyen, fra venstre, Jenny Møller-Nilsen og Camilla My Hanh Do er overrasket over at det har blitt mindre ungdomsvol­d i Sandnes de siste årene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway