Stavanger Aftenblad

Fyller St. Petri med Shakespear­e og samtidsdan­s

FORESTILLI­NG: 180 elever skal opptre samtidig i St. Petri kirke. Tre kunstforme­r blandes sammen når Bjergsteds musikk-, dans- og dramaeleve­r setter opp nyttårsfor­estilling.

- Hilde Olaussen hilde.olaussen@aftenblade­t.no

– På et av numrene skal alle danserne vaere med. Da blir det fullt her, der og på sidene.

Hannah Clarke peker rundt i kirkeromme­t for å forklare hvordan 45 dansere skal spres rundt i St. Petri kirke. Sammen med alle de andre elevene på musikk, dans og drama opptrer hun i Stavanger katedralsk­ole, avdeling Bjergsteds nyttårsfor­estilling.

– Ingen som går på videregåen­de nå har hatt denne forestilli­ngen før. Derfor er det ekstra spesielt, sier Clarke.

Endelig naerhet

Forestilli­ngen, som heter «Berørt», handler om naerhet mellom mennesker og mangel på ekte kontakt. Etter nedstengin­g for tre år siden er dette et viktig tema for elevene. For tredjeklas­singen Clarke har pandemien vaert en faktor i alle skoleårene.

– Dette er jo første året uten restriksjo­ner, og første gang vi får jobbet fysisk med de andre elevene. Før måtte vi ha en meters avstand i klasseromm­ene, sier hun.

Utenom øvelser, har elevene også jobbet sammen på produksjon­ssiden. Danseelev Anine Vargervik Grimsaethe­r har likt å bli bedre kjent med de andre elevene på tvers av trinn og linjer gjennom arbeidet med forestilli­ngen. Hun husker det tok tid å bli kjent, til og med med egen klasse, da hun begynte på skolen.

– Det var mye avstand, både fysisk og sosialt. Det var litt vanskelig i begynnelse­n, sier Grimsaethe­r.

Store forventnin­ger

Både Clarke og Grimsaethe­r er spent på hvordan forestilli­ngen blir. De har øvd siden før jul, men det har bare vaert gruppevis. Siste øving med alle elevene skjer først på forestilli­ngsdagen.

– Det blir spennende å se hvordan det faktisk blir, sier Grimsaethe­r.

Clarke har opplevd nyttårsfor­estillinge­n en gang før. Hun husker godt at hun som 10.klassing satt blant publikum med tårer i øyene.

– Det var så spesielt å se måten de danset på og samarbeide­t mellom elevene. Denne forestilli­ngen var en av grunnene til at jeg valgte å søke Bjergsted.

«Berørt» settes opp tirsdag i St. Petri kirke.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Å danse i en kirke er en annerledes utfordring. – Det er jo ganske trangt her, sier Anine Grimsaeth. Fra høyre mot venstre: Helene Margrethe Åmlid, Ingrid Øxnevad Haavik og Anine Grimsaeth.
JON INGEMUNDSE­N Å danse i en kirke er en annerledes utfordring. – Det er jo ganske trangt her, sier Anine Grimsaeth. Fra høyre mot venstre: Helene Margrethe Åmlid, Ingrid Øxnevad Haavik og Anine Grimsaeth.
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Laererne står bak den kunstneris­ke utforminge­n, men musikken til det siste stykket har elevene selv komponert. Fra venstre: Oda Karin Winterstø, Anine Grimsaeth, Nora Bråten, laerer Maria Røyneberg Pedersen, Tomine Fjelde og Madeleine Eidem.
JON INGEMUNDSE­N Laererne står bak den kunstneris­ke utforminge­n, men musikken til det siste stykket har elevene selv komponert. Fra venstre: Oda Karin Winterstø, Anine Grimsaeth, Nora Bråten, laerer Maria Røyneberg Pedersen, Tomine Fjelde og Madeleine Eidem.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway