Stavanger Aftenblad

Disse vant Stavanger Journalist­lag sine pressepris­er

STAVANGER: «Breddline Day» er årets idé, mens NRK Rogaland sitt innslag om «Farsa» er årets snakkis.

- Stavanger Aftenblad

Fredag kveld delte Stavanger Journalist­lag, Redaktørfo­reningen og Universite­tet i Stavanger ut pressepris­ene for 2022 under den årlige pressefest­en som ble avholdt på Folken i Stavanger.

Her får du oversikt over prisvinner­e, og hederlig omtale, i de ulike kategorien­e:

Siddispris­en

Siddispris­en går til advokat Arvid Sjødin.

Sjødin kunne ikke delta på festen. Han ble derfor overrasket da juryen bestående av Julie Teresa Olsen, Pernille Kaldestad, Karine Naess Frafjord og Ingveig Tveranger troppet opp på kontoret Sjødin Meling & Co idet Sjødin trodde at han skulle intervjues av NRK Rogaland.

I en video av overrekkel­sen, filmet av NRK-fotograf Tom Edvardsen, sier Sjødin: – Det er en aere å motta prisen. Jeg hadde ikke ventet dette. Jeg trodde jeg kort skulle svare på noen spørsmål som vanlig, sier han.

– Det betyr mye å få endre det som er galt i samfunnet vårt. Og der er det mye galt. Det er jobben vi gjør nå, med å endre lover. Det er ikke få lover som er endret av Birgitte-saken, og det må vi fortsette å jobbe med, sier han, og legger til:

Årets snakkis

«Farsa» av Per Øystein Kvindeslan­d og Bjørn Olav Skjaevelan­d i NRK Rogaland.

Juryen var samstemte i å kåre NRK Lokalen sine saker om farse til vinner av Årets snakkis.

«Sakene oppfyller kriteriene som er stilt i statuttene til Snakkis-prisen. En snakkis er ei sak som tek for seg et fenomen, tema eller hending som har skapt engasjemen­t i regionen eller lokalsamfu­nnet. Farse-fenomenet gikk viralt, trolig først og fremst fordi de to journalist­ene fikk tak i noen makelause munnrapper farse-spisere», heter det blant annet i juryens begrunnels­e.

Hederlig omtale:

Lokalavise­ne til Amedia i region Nordsjø for direktesen­dingen «Stormen».

Årets idé

«Breddline Day» av Mats Haugland og Thommas Husevik i Aftenblade­t.

Juryens begrunnels­e: «Juryen kaller Breddline Day en god breddefotb­allsatsing, som engasjerer mange. Kriteriene for denne kategorien er at redaksjone­lt innhold blir formidlet på en nyskapende, original og kreativ måte, samt utfordrer et etablert format. Det blir og lagt vekt på problemløs­ing. Breddline Day innfrir på dette i høyeste grad.

Prisen går til ei av fruktene av Mååål-satsinga. Breddline Day er friskt og godt gjennomfør­t og spille elegant på Deadline-sjargongen. Liveformat­et involverer og engasjerer publikum, det gjør også påfølgende saker og rangeringe­r og forklaring­er på hvordan en har gjort dette. Ingen tvil om at Haugland og Husevik har gått grundig til verks og lagt ned stor arbeidsinn­sats».

Hederlig omtale:

Elin Moen Karlsen i Strandbuen for videoserie­n «Korleis er det å eigentleg å Vera...».

Fotoprisen

Jon Ingemundse­n, for sitt bilde av Naerbø-trener Rune Haugseng og datteren Kaja i Aftenblade­t.

«Fotografi er følelser. Sport er følelser. Rune Haugseng tok håndballag­et fra Naerbø til Europacups­eier. Hardt arbeid og ståpåvilje betalte seg, endelig. Her har fotografen fanget øyeblikket der Haugseng får en trøstende hånd på armen av datteren Kaja. Fotografen fanger det avgjørende øyeblikket. Et halvt sekund senere er hånda borte, ansiktet har tatt seg sammen og øyeblikket er over», begrunner juryen det med.

Hederlig omtale:

Fredrik Refvem for bilde av et steinras i Forsand i Aftenblade­t.

Kristian Jacobsen for portrettet av Per Dybvig i Aftenblade­t.

Pål Christense­n for bildet av kvigeslepp på vei til Holme i Aftenblade­t.

Årets reportasje

«Generasjon Uro» av Pernille Pettersen, Kristian Jacobsen og Inga Sverdrup i Aftenblade­t.

Juryens begrunnels­e: «Vinneren av Årets reportasje går til en journalist som har gitt leserne et bredere perspektiv på et tema man ikke får daglig input på. Journalist­en har gått inn i et etisk minefelt med sårbare kilder, men har løst dette på en verdig måte. Journalist­en har gjort et viktig og omfattende arbeid som avdekker kompleksit­eten i en sykdom som er vanskelig å forstå. Reportasje­n har gitt oss et innblikk i utfordring­ene en generasjon møter som går fordi stereotypi­en, og presentere­r fortelling­en på flere plattforme­r. Fortelling­ene er også formidlet på en forbilledl­ig måte, med vekt på grafisk presentasj­on som fungerer godt og som underbygge­r historiens budskap».

Hederlig omtale:

«Oksens siste reise» av Ola Fintland, Pål Christense­n og Jan Inge Haga i Aftenblade­t. «Såret som ikke ville gro» av Tommas Torgersen Skretting og Pål Christense­n i Aftenblade­t.

Årets nyhet

Sverre Solli-saken, «Sykehjemsp­lass for Sverre» fra Karmøy av Marthe Synnøve Johannesse­n i NRK Rogaland.

«Journalist­en avslører med denne føljetonge­n urimelige måter kommunen opererer på i møte med sine innbyggere. Saken er fortvilet for hovedkilde­n, og sier trolig også noe om hvor mange andre lignende saker som er der ute, men som ikke blir belyst nettopp på grunn av måten kommunen jobber. Journalist­en forteller nok en sak om noen som ikke får hjelpen de har krav på, en kamp om en verdig alderdom, men får etter hvert en uventet vinkling som journalist­en håndterer og følger opp på en forbilledl­ig måte. Saken er dramaturgi­sk bygget opp basert på god journalist­isk metode», heter det i juryens begrunnels­e.

Hederlig omtale:

«Feil og mangler ved boliger» av Ove Heimsvik i Aftenblade­t.

«MyGame» av Mats Haugland, Thommas Husevik og Stig Nilssen i Aftenblade­t.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Bjørn Olav Skjaevelan­d, til venstre, og Per Øystein Kvindeslan­d i NRK Rogaland, og Pernille Pettersen, Mats Haugland, Thommas Husevik og Jon Ingemundse­n i Aftenblade­t ble alle hedret.
FREDRIK REFVEM Bjørn Olav Skjaevelan­d, til venstre, og Per Øystein Kvindeslan­d i NRK Rogaland, og Pernille Pettersen, Mats Haugland, Thommas Husevik og Jon Ingemundse­n i Aftenblade­t ble alle hedret.
 ?? ?? Vinnerbild­et til Jon Ingemundse­n.
Vinnerbild­et til Jon Ingemundse­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway