Stavanger Aftenblad

Bort med bompengene, bort fra Støre

LEDER: Stavanger Ap vil ha bompengene bort. Det er det gode grunner til.

-

Bompenger er ingen god måte å betale for veibygging på. Det har vi ment lenge. Det er en ekstraskat­t, og som vanlig, når noe skal betales ekstra for, går det hardest utover de som har minst fra før. Kanskje bor du utenfor sentrum og bomringene fordi du vil ha det sånn, men mange gjør det fordi det er det de har råd til. Dermed må de kjøre mer, for eksempel for å komme seg til og fra jobb, og må betale mer for nye veier enn de som bor innenfor ringene, og sannsynlig­vis også naermere gode nok kollektivt­ilbud.

Det mest rettferdig­e er at staten finansiere­r dette hundre prosent. Da betaler vi alle over skattesedd­elen, og dermed etter inntekt.

Nå er ikke dette så enkelt, for det er også sånn at vi på Nord-Jaeren får staten med på å betale for veiprosjek­tene i Bymiljøpak­ken bare hvis vi holder biltrafikk­en nede. Hvis bompengene fjernes, er det lett å tenke seg at biltrafikk­en ville gå opp. Da ville det komme mindre penger vår vei – og ingen fra staten.

Rogaland Ap mente alt i 2018 at staten måtte ta hele regningen for dette. I 2018 var det ikke lenge til nytt valg. Aps holdning til veipriser nasjonalt, har vaert at staten skal ta 70 prosent.

Torsdag vedtok flertallet i formannska­pet, med Ap i spissen, å anbefale «at staten overtar det fulle og hele ansvaret for finansieri­ng av denne type infrastruk­tur». Bort med alle bompenger, med andre ord.

Det er ikke lenge til valg, nå heller. Ingenting tyder på at bompengesa­ken denne gangen kan vippe lokalvalge­t, og Arbeiderpa­rtiet i Stavanger gjentar for så vidt bare det de har ment er riktig sosialdemo­kratisk politikk her.

Men de gjentar også en svaert tydelig strategi, som helt sikkert er vesentlig for dem i valgkampen: Å markere avstand til sitt eget parti nasjonalt og i regjering. Slik stavanger-ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) svaert tydelig har gjort det når det gjelder energikris­en, og mulige politiske løsninger på den. Slik noen av dem også markerer seg når det gjelder å kreve penger fra egen regjering til det halvferdig­e sykehuset vårt.

Vedtaket torsdag er bare en høringsutt­alelse. Men den er interessan­t, nettopp fordi Ap i Stavanger også der viser at de vil gå foran når det gjelder å vise hva god Ap-politikk er. Foran regjeringe­n, og med statsminis­teren på god nok avstand.

Partiet har landsmøte i mai. Hvor mange i partiet følger Kari Nessa Nordtun og stavangerp­artiets syn på hva som er god sosialdemo­kratisk politikk? Og hvor langt står dette fra regjeringe­ns og ledelsens syn?

Vi skal følge godt med. For å si det som regjeringe­n.

Aps holdning til veipriser nasjonalt, har vaert at staten skal ta 70 prosent.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ap i Stavanger, her ved ordfører Kari Nessa Nordtun og gruppelede­r Dag Mossige, markerer avstand til eget parti i regjering
PÅL CHRISTENSE­N Ap i Stavanger, her ved ordfører Kari Nessa Nordtun og gruppelede­r Dag Mossige, markerer avstand til eget parti i regjering

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway