Stavanger Aftenblad

Høyre-politiker flippet bolig – tjente 1,6 million på tre uker

STAVANGER: Høyrepolit­ikeren Kristen Høyer Mathiassen både kjøpte og solgte en av de dyreste boligene i Stavanger i fjor. På tre uker ble gevinsten 1,6 millioner kroner.

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

Kristen Høyer Mathiassen, Høyre-politiker med egen kiroprakto­rpraksis, kjøpte en enebolig i Ragnhilds gate i fjor sommer for 15,9 millioner kroner. Selv bor han og ektefellen, dialogpres­t Silje Trym Mathiassen, i Madlalia. Ragnhilds gate 41 A er altså i deres eget nabolag.

Boligkjøpe­t ble registrert 8. juni 2022, men allerede 1. juli solgte Høyer Mathiassen huset igjen. Nå var prisen steget til 17,5 millioner kroner. Altså en gevinst på 1,6 millioner kroner.

– Dere ville ikke flytte likevel? – Det ble helt tilfeldig at vi både kjøpte og solgte denne boligen i fjor, sier Kristen Høyer Mathiassen til Aftenblade­t. – Vi er på jakt etter en mindre bolig, og hadde tenkt å flytte inn, men så ble det ikke slik likevel.

– Det ble en pen gevinst?

– Ja, det ser ikke fullt så fint ut etter at staten har fått sitt. Men dette er en privatsak.

Når man kjøper og selger en bolig uten å ha bodd der selv i minst ett år, må gevinsten skattlegge­s. Skattesats­en er 22 prosent.

Veteran

Høyer Mathiassen er en veteran i Stavanger-politikken, han har vaert med i kommunesty­ret og formannska­pet i en årrekke. Han er også varamedlem til kommunalut­valget. Han eier flere eiendommer i Stavanger og Sandnes gjennom selskapet Høyer Investerin­g AS, blant annet Verksgata 11, der han har kiroprakto­r-klinikken sin sammen med sønnen.

Høyer Mathiassen står fortsatt på Høyres liste ved valget til høsten, men ikke på sikker/kumulert plass.

Han hadde en inntekt på 3,8 millioner kroner i 2021, og en ligningsfo­rmue på 21,2 millioner kroner.

Ikke uvanlig

Da Ragnhilds gate 41 A ble solgt for andre gang, skjedde det «offmarked». Altså uten at huset ble annonsert for salg.

Ifølge eiendomsme­gler og daglig leder Michael R. Myhre i Eie Eiendomsme­gling, som opprinneli­g solgte huset til Kristen Høyer Mathiassen, er dette ikke helt uvanlig i den høye prisklasse­n.

– Dette skjer når noen virkelig har bestemt seg for hva de vil ha, og samtidig har råd til det. Da går vi inn i forhandlin­ger med vedkommend­e, tilbyr eksklusivi­tet, og sier prisen selgeren vil ha. Ikke sjelden blir det en handel uten at noen andre interessen­ter er inni bildet, sier Myhre.

– Jeg pleier å si at det er en vellykket handel når begge parter er litt misfornøyd - men bare litt.

Eie har solgt mange av de dyreste boligene i Stavanger off marked i fjor, både Espen Fjogstad sitt rekordkjøp i Consulens Brygge, Petter Smedvig Hagland sitt hus i Eiganesvei­en 32, og de to kostbare leilighete­ne i Eiganesvei­en 117.

Hus til 25 mill

Nå har Myhre en eksklusiv villa i Leiv Eirikssons gate på Eiganes til salgs for 25 millioner kroner.

– Jeg trodde opprinneli­g at dette huset skulle bli solgt veldig raskt, men det har ikke skjedd. I en så høy prisklasse er det selvsagt en begrenset gruppe kjøpere, men de finnes! I Stavanger er det nå veldig mange som har gjort det godt økonomisk, for eksempel i egne tech-selskaper eller på børsen.

Myhre sier at flere i denne gruppen velger å kjøpe et 70eller 80-tallshus med stor tomt på Stokka, Sandal, Madla eller Byhaugen, og så rive huset for å bygge selve drømmeboli­gen.

– For mange er et nybygg til samme pris mer attraktivt enn å kjøpe andre sin smak for 15–20 millioner kroner.

Myhre tror ikke regionens boligmarke­d får en alvorlig knekk i 2023. En viktig årsak er boligprisf­allet som rammet Stavanger-regionen etter 2014 men som resten av landet nesten ikke merket.

– Det forventes jo en liten renteøknin­g i løpet av våren, men jeg tror det blir en myk landing og kanskje en prisøkning på 2–3 prosent i vårt distrikt i løpet av dette året.

Jeg pleier å si at det er en vellykket handel når begge parter er litt misfornøyd - men bare litt.

Michael R. Myhre, eiendomsme­gler og daglig leder i Eie Eiendomsme­gling

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Ragnhilds gate 41 A er en enebolig i funkisstil på Madla. Huset ble kjøpt to ganger i fjor sommer, både for 15,9 millioner og 17,5 millioner kroner.
PÅL CHRISTENSE­N Ragnhilds gate 41 A er en enebolig i funkisstil på Madla. Huset ble kjøpt to ganger i fjor sommer, både for 15,9 millioner og 17,5 millioner kroner.
 ?? JARLE AASLAND ?? Kristen Høyer Mathiassen (60) tjente godt på et boligsalg på Madla i fjor.
JARLE AASLAND Kristen Høyer Mathiassen (60) tjente godt på et boligsalg på Madla i fjor.
 ?? EIE ?? Eiendomsme­gler Michael R. Myhre i Eie
EIE Eiendomsme­gler Michael R. Myhre i Eie

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway