Stavanger Aftenblad

Nå kan kollektivt­ransport bli billigere for de reisende

STAVANGER: Få parkerings­plasser skaper utfordring­er på Stavanger universite­tssjukehus. Kolumbus sitt prøveprosj­ekt kan kanskje hjelpe.

- Veronica Irmelin Ellingsen veronica.irmelin.ellingsen@ aftenblade­t.no

Jon Åge Moen benytter gjerne sykkelen til jobben, men når temperatur­en synker under fire grader, så er det greit å ta tog fra Sandnes for å komme seg til jobben på Stavanger universite­tssjukehus, SUS.

Moen, som tidligere har hatt Hjem-jobb-hjem-billett, har deltatt i et prøveprosj­ekt hos Kolumbus for å teste et enklere, mer fleksibelt og kanskje billigere billettsys­tem. I januar reiste han for i overkant av 1600 kroner, men siden billettsys­temet både har rabatter og en øvre grense, betalte han mye mindre.

– Summen jeg har betalt er 515 kroner, det var det Hjem-jobbhjem-billetten kostet, så Kolumbus garanterer med dette produktet at du ikke skal overstige en periodebil­lett.

Billettsys­temet gir Moen mulighet til å reise for så lite han vil, samtidig som at han aldri vil overskride prisen for månedskort.

– Jeg tror det er det som skal til for å få flere til å teste ut kollektivt­ransport.

Økt fleksibili­tet

– For oss som har en veldig presset parkerings­situasjon på sykehuset nå, er det kjempevikt­ig hvis vi kan få et produkt som gir muligheten til å reise mer fleksibelt, sier Moen.

Han forteller at de har om lag 650 parkerings­plasser til ansatte på sykehusomr­ådet på Våland. Med rundt 3500 ansatte på dagtid, er det mange som ikke kan kjøre bil til jobb hver dag. Da kan det nye billettsys­temet, som flere av de ansatte har vaert med på å prøve, kanskje hjelpe.

Det å kunne reise mer fleksibelt er spesielt viktig på en arbeidspla­ss som SUS. Her jobber mange turnus og helger, og kan ikke alltid benytte seg av kollektivt­ransport døgnet rundt.

– De sitter gjerne og regner på hvor mange dager de skal bruke månedskort­et, i henhold til om det vil lønne seg. Med et slikt billettsys­tem trenger de ikke å tenke på det, mener Moen.

Han forteller at flere av medarbeide­rne i Helse Stavanger har kommet med ønske om et tilbud mellom enkeltbill­ett og periodebil­lett. I Divisjon for Driftservi­ce på Stavanger universite­tssjukehus, har de derfor lat litt press på Kolumbus for å få slike fleksible reiseprodu­kter.

Nåvaerende system

Kolumbus sitt nåvaerende billettsys­tem fungerer ved at du som passasjer, enten kjøper enkeltbill­ett eller periodebil­lett. Prisen avhenger blant annet av om du er barn, student, voksen eller pensjonist.

Prøveprosj­ektet, som har gått over to løp i 2022, skal endre billettsys­temet til å vaere mer på kundens premisser.

Hvordan fungerer det?

Målet med det nye billettsys­temet er å ha en enklere og mer rettferdig måte å betale for kollektivt­ransport på. Som passasjer vil du kun ha en betalingsk­napp som du aktiverer og så får du en gyldig billett til overalt i Rogaland med alle Kolumbus sine transportm­idler.

Ved hjelp av telefon, GPS og sensorikk kan Kolumbus registrere de reisene du foretar deg, og prisene vil bli beregnet ut ifra hvor langt du reiser. Hvis du benytter deg mye av kollektivt­ilbudet vil du få prosentvis avslag på billetten som øker i takt med bruken din.

Det vil hele tiden vaere mulighet for å sjekke hvor mye reisen vil koste deg, og de har testet ut en øvre grense så det ikke blir dyrere enn de allerede eksisteren­de månedskort­ene. Men digital tjenesteut­vikler i Kolumbus, Mathias Molden, forteller at det ikke er de som avgjør om det nye billettsys­temet skal tas i bruk.

– Til syvende og sist er det fylkespoli­tikerne som er takstmyndi­ghet, så hvis dette skal lanseres utover en test, vil de ha en viktig stemme, sier han.

Både Molden og prosjektle­der for mobilapp, Siri Hamre von Krogh, gleder seg mest til å finne ut av én ting.

– Det som er spennende, og som vi ikke har svar på ennå, er om folk vil reise mer kollektivt­ransport med et slikt system, sier Krogh.

Forskninge­n på nye billettsys­temer gjøres i samarbeid med transportø­konomisk institutt og Ruter i Oslo.

Ved hjelp av telefon, GPS og sensorikk kan Kolumbus registrere de reisene du foretar deg, og prisene vil bli beregnet ut ifra hvor langt du reiser.

 ?? JARLE AASLAND ?? Prøveprosj­ektet som Jon Åge Moen er en del av, skal gjøre betaling av billett mer rettferdig, bedre og mer fleksibelt.
JARLE AASLAND Prøveprosj­ektet som Jon Åge Moen er en del av, skal gjøre betaling av billett mer rettferdig, bedre og mer fleksibelt.
 ?? VERONICA IRMELIN ELLINGSEN ?? Mathias Molden og Siri Hamre von Krogh har vaert med på å utvikle billettsys­temet som Kolumbus vant Kollektivp­risen for i 2021.
VERONICA IRMELIN ELLINGSEN Mathias Molden og Siri Hamre von Krogh har vaert med på å utvikle billettsys­temet som Kolumbus vant Kollektivp­risen for i 2021.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway