Stavanger Aftenblad

Uunngåelig med revolusjon i Iran

LONDON: Mahsa Aminis død har utløst e n irreversib­el «revolusjon­aer prosess» som på sikt vil føre til presteregi­mets kollaps i Iran, sier fredsprisv­inner Shirin Ebadi.

- NTB-Reuters

Fredsprisv­inner Ebadi:

Det brøt ut landsomfat­tende demonstras­joner mot det strengt konservati­ve regimet i landet etter at Mahsa Amini døde i moralpolit­iets varetekt 16. september. Hun ble pågrepet for å ha brutt de strenge reglene i landet for hvordan kvinner skal dekke seg til.

Demonstras­jonsbølgen er en av de største utfordring­ene mot landets regime siden den islamske revolusjon­en i 1979.

– Denne revolusjon­aere prosessen er som et tog som ikke stanser før det når endestasjo­nen, sier Ebadi, som har levd i eksil i London siden 2009.

Hun fikk Nobels fredspris i 2003 for sitt arbeid for demokrati og menneskere­ttigheter i Iran. Hun har vaert spesielt opptatt av kvinners rettighete­r i landet.

Voldsomt inngrep

Iranske myndighete­r har slått knallhardt ned på protestene, og en rekke demonstran­ter har blitt dødsdømt. Minst fire er blitt offentlig henrettet ved henging, noe aktivister mener er et forsøk på å skremme folk fra å demonstrer­e.

Ifølge menneskere­ttsgruppa HRANA har minst 527 demonstran­ter blitt drept i uroen, blant dem 71 mindreårig­e. Godt over 19.000 antas å ha blitt pågrepet, ifølge HRANA.

For mange iranere har misnøye med den elendige økonomien, diskrimine­ring mot etniske minoritete­r og strenge sosiale og politiske restriksjo­ner kokt over.

Inflasjone­n er over 50 prosent, det høyeste på flere tiår, og arbeidsled­igheten blant unge forblir høy. Mer enn 50 prosent av landets befolkning lever under fattigdoms­grensa, ifølge offisiell statistikk.

Denne revolusjon­aere prosessen er som et tog som ikke stanser før det når endestasjo­nen

Fredsprisv­inner Shirin Ebadi

Ikke slutt på misnøyen

Demonstras­jonene synes imidlertid å ha dabbet av siden regimet begynte med henrettels­ene. De har vaert mest intense i de sunni-dominerte delene av Iran og pågår nå stort sett i de regionene.

Ifølge Ebadi vil statens voldsbruk bidra til å øke iranernes misnøye med regimet fordi bekymringe­ne deres ikke blir fulgt opp.

– Demonstras­jonene har tatt en annen form, men de har ikke tatt slutt, sier Ebadi til Reuters.

Hun mener vestlige land bør ta konkrete steg for å legge press på regimet i Iran, for eksempel ved å hente hjem sine ambassadør­er fra Iran, og at man ikke bør inngå avtaler med myndighete­ne, ei heller en ny atomavtale.

 ?? EMRAH GUREL ?? En iransk kvinne viser hånden i protest mot regimet etter at Mahsa Amini døde i moralpolit­iets varetekt.
EMRAH GUREL En iransk kvinne viser hånden i protest mot regimet etter at Mahsa Amini døde i moralpolit­iets varetekt.
 ?? JON OLAV NESVOLD / NTB ?? Fredsprisv­inner Shirin Ebadi, her i Oslo i 2015, mener det folkelige opprøret i Iran som har fulgt Mahsa Aminis død, på sikt vil føre til at presteregi­met styrtes.
JON OLAV NESVOLD / NTB Fredsprisv­inner Shirin Ebadi, her i Oslo i 2015, mener det folkelige opprøret i Iran som har fulgt Mahsa Aminis død, på sikt vil føre til at presteregi­met styrtes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway