Stavanger Aftenblad

Rogalandsp­olitiker, holder du ord om laererlønn?

POLITIKK: Vi vet alle at lønnsog arbeidsvil­kår er viktig når man velger yrke. Det hjelper lite å snakke pent, når det ikke følges opp med penger.

- Stian Zachrisen Styremedle­m i Norsk Lektorlag Rogaland

Takk til alle dere politikere som støttet oss laerere under streiken i høst! Dere har forstått verdien av å satse på skolen og laererne. Vi vet alle at lønns- og arbeidsvil­kår er viktig når man velger yrke. Det hjelper lite å snakke pent, når det ikke følges opp med penger. Dere forstår at hvis en ikke betaler ordentlig, så blir det heller ikke ordentlig. Og hvis det ikke blir ordentlig i skolen, blir det heller ikke like bra for oppvoksend­e slekter. I likhet med oss laerere, var mange av dere faktisk ganske sinte på egen organisasj­on, KS. Hva med om dere nå gjør en ekstra liten demokratis­k innsats for å få KS til å tenke riktig om oss som bygger framtida?

Vant med å spinke og spare

Det er nå i vinter det virkelige slaget står. Det er nå i vinter KS utvikler sin lønnspolit­ikk. Når våren kommer, har økonomene regnet ferdig og forhandlin­gsleder har fått sitt endelige mandat. Da KS i høst var urokkelige og konflikten til slutt gikk til lønnsnemnd, var det nok ikke nødvendigv­is fordi forhandlin­gsleder ikke ønsket å komme til en løsning. Kanskje var det fordi dere politikere i fylker og kommuner ikke hadde gitt forhandlin­gsleder gode nok fullmakter og de riktige prioriteri­nger? I likhet med de andre årene på 2020-tallet, kommer nok også 2023 til å bli et vanskelig år for vanlige lønnsmotta­kere. Skyhøy prisvekst og ditto renter gjør at vi laerere knappest tør å håpe på at reallønna oppretthol­des. Lønningspo­sen til laerere har ikke økt med ei krone siden juni 2021. Noe får vi i lønnsnemnd­a når de omsider blir ferdige med oppgjøret etter høstens streik, men livreima må uansett utvilsomt strammes inn for oss som utdanner framtida.

Vi er selvsagt vant med å spinke og spare fra morgen til kveld, og vi har til salt i grøten. Men mener dere politikere at kommunene deres er tjent med at de som står fremst i klasseromm­et lever et liv på sparebluss? Vi opplever det slik. Vi har heller ikke dette året tenkt å gi oss uten at hver stein er snudd.

Dere politikere, som forvalter pengene på vegne av oss alle, må selvsagt prioritere ressursene. I 2023 skal dere velges på grunnlag av hvilke prioriteri­nger dere har gjort, og hva dere lover å gjøre. Skole er noe av det viktigste landets kommuner og fylker drifter. Hvis vi laerere skal tro på dere politikere, står slaget om våre stemmer nå. Alle de møtene dere går på i vinter bestemmer hvilke fullmakter dere gir til KS sine forhandler­e. Vi tror dere ikke, hvis dere ikke hever stemmen nå. Om dere ikke tar kampen i vinter, kommer vi til å huske dette til høsten. Det nytter ikke å knipe inn litt og litt hvert år, og likevel tro at vidløftige visjoner for skolen skal kunne realiseres.

Mange uten godkjent utdanning

Det trengs en reell satsing, og satsinger begynner alltid med å investere i de som gjør jobben. Selv om vi enda greier å rekruttere flinke folk til de fleste laererstil­lingene, er det altfor mange som står fremst i klasseromm­et uten godkjent utdanning i ett eller flere undervisni­ngsfag. Det blir heller ikke bedre av at det stadig blir faerre som velger laererutda­nning, eller av at vi har tusener av utdannede laerere som ikke jobber som laerere. Vi vet alle at lønns- og arbeidsvil­kår er viktig når man velger yrke. Det hjelper lite å snakke pent, når det ikke følges opp med penger. Aftenblade­ts lesere er muligens lei av å lese om laerere som krangler. Det er ikke mange måneder siden vi ble tvunget til å legge ned streikevåp­enet. Likevel vil vi be deg som leser om å huske på dette til høsten.

Ønsker konkret handling

Hvis laererne på nytt er blant de som i størst grad må stramme inn livreima, er det fordi de folkevalgt­e sviktet. Kjaere leser, husk at de som snakker om å satse på skolen ikke kan stoles på hvis de ikke sender et tydelig mandat til KS. På årsmøter og konferanse­r bestemmes nå ramme og profil på KS sine ulike lønnstilbu­d.

Denne vinteren og våren må våre politikere følge opp den verbale støtten fra i høst med konkret handling. Hvis de holder ord, velger vi dem gjerne på nytt.

Mener dere politikere at kommunene deres er tjent med at de som står fremst i klasseromm­et lever et liv på sparebluss?

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? «Hvis laererne på nytt er blant de som i størst grad må stramme inn livreima, er det fordi de folkevalgt­e sviktet», skriver Stian Zachrisen.
SHUTTERSTO­CK «Hvis laererne på nytt er blant de som i størst grad må stramme inn livreima, er det fordi de folkevalgt­e sviktet», skriver Stian Zachrisen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway