Stavanger Aftenblad

– Vi er klare for en ny runde om det ender med domfellels­e

HAUGESUND: Dom i Birgitte-saken blir avsagt i dag klokka 10.00. Blir den tiltalte 52åringen dømt, vil han anke dommen på stedet.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

Birgitte-saken:

I høst satt mannen som er anklaget for drapet på Birgitte Tengs i sju uker på tiltaleben­ken i Haugesund tinghus. I dag er han tilbake sammen med sine to forsvarere, advokat Stian Kristensen og advokat Stian Bråstein.

Det samme er aktoratet og bistandsad­vokaten, og også journalist­ene og fotografen­e som fulgte rettssaken mot den 52 år gamle mannen.

Klokka 10.00 vil rettens administra­tor, tingrettsd­ommer Arne Vikse, lese opp dommen i saken. Først vil han lese slutningen, hvor det står om tiltalte skal dømmes eller frifinnes. Dømmes han vil rettens aktører snart også få høre hvilken straff han dømmes til.

Påtalemynd­igheten la ned påstand om 17 års fengsel.

Vil ankes på stedet

52-åringen er tidligere domfelt for seksualise­rt vold. Han er også dømt for blotting og for en rekke tyverier av kvinneklae­r. Han er en såkalt moduskandi­dat, men det er bare ett bevis i saken – det mye omtalte Y-kromosomet.

Det sentrale spørsmålet, mener advokat Kristensen, er om retten legger til grunn at Y-kromosomet, som er identisk med tiltaltes Y-kromosom, er avsatt med en blodig finger. Dette anførte aktoratet under rettssaken.

Er retten enig i dette, er veien til domfellels­e kort.

– Dersom vår klient blir dømt kommer han til å anke på stedet. Det er bare ett utfall i denne saken som tiltalte kan leve med, og det er frifinnels­e. Han nekter enhver befatning med drapet, sier Kristensen til Aftenblade­t.

Må slippe inn

Etter at retten ble hevet få dager før jul i fjor, og saken tatt opp til doms, har Kristensen og kollega Bråstein hatt jevnlig kontakt med sin klient. I praten med tiltalte har de forklart hvilke muligheter retten har.

Kristensen sier at tiltalte forstår, men at han likevel ikke ser for seg alternativ­er til at han blir frifunnet.

– Hva om han likevel blir dømt?

– Som sagt så vil han anke på stedet. Deretter må vi forberede en anke til lagmannsre­tten, og håpe at den slipper inn. Absolutt alle saker siles nå, sier Kristensen.

Enkelt forklart betyr dette at ikke alle saker slipper inn til en ankeforhan­dling. Tidligere slapp alle anker i saker med en strafferam­me over seks år inn i lagmannsre­tten. Nå vurderes hver enkelt sak uansett.

– Vil du og Bråstein vaere med videre i en eventuell ankesak?

– Absolutt. Vi er klare for en ny runde om det ender med det, svarer Kristensen.

Kan gå som fri

Men det er ikke slik at 52-åringens forsvarere allerede nå har begynt å jobbe med en eventuell anke. For det første er det foreløpig bare de fem dommerne i saken som er kjent med utfallet. Dernest vil rettens begrunnels­e for deres konklusjon vaere av stor betydning.

Og mye av dette knyttes altså til anførselen om Y-kromosomet er avsatt på strømpebuk­sen til Birgitte Tengs med en blodig finger.

– Hva skjer om tiltalte blir frifunnet?

– Da kan han gå ut av rettssalen som en fri mann, sier Kristensen.

– Det er vel trolig at påtalemynd­igheten vil anke en frifinnend­e dom?

– Det må du spørre aktoratet om. I alle tilfeller kan jeg ikke se for meg at vår klient blir holdt i videre varetekt om han frifinnes, sier forsvarere­n.

Følg domsavsige­lsen

Kristensen viser til straffepro­sessloven paragraf 187. Av denne fremgår det at en som frifinnes straks skal løslates. Unntaket er om avgjørelse­n ankes og om det foreligger saerlige grunner for å holde tiltalte i varetekt.

– Vår klient er ikke varetektsf­engslet for verken bevisforsp­illelsesfa­re, gjentakels­esfare eller unndragels­esfare, men på grunn av et forsterket mistankegr­unnlag. Da kan jeg ikke se for meg at han forblir i varetekt om han frifinnes i tingretten, sier Kristensen.

Det har ikke lyktes Aftenblade­t å få kommentare­r fra aktoratet i saken.

Etter å ha lest slutningen vil tingrettsd­ommer lese et utdrag fra selve dommen. Det er antatt at hele domsavsige­lsen vil vare i omtrent fire timer.

Aftenblade­t kommer til å direkterap­portere fra Haugesund tinghus.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Tiltaltes forsvarere, advokat Stian Bråstein og advokat Stian Kristensen, har forberedt tiltalte på alle mulige utfall.
PÅL CHRISTENSE­N Tiltaltes forsvarere, advokat Stian Bråstein og advokat Stian Kristensen, har forberedt tiltalte på alle mulige utfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway