Stavanger Aftenblad

FN advarer mot systemisk rasisme i Storbritan­nia

LONDON: Rasisme er strukturel­l og institusjo­nell i Storbritan­nia, og mennesker av afrikansk avstamning opplever at grunnlegge­nde rettighete­r undergrave­s, advarer FN.

- NTB-AFP

En gruppe FN-eksperter på mennesker på rasisme har sett på situasjone­n i Storbritan­nia, og konklusjon­en er lite oppløftend­e. Gruppen finner systemisk rasisme.

Gruppen konkludere­r med at år med innstrammi­nger har bidratt til å forverre rasediskri­mineringen og annen intolerans­e mot mennesker av afrikansk avstamning. Denne utviklinge­n har gitt en negativ innvirknin­g på deres grunnlegge­nde rettighete­r.

– Vi er alvorlig bekymret over det vi ser som straffrihe­t og unnlatelse i å ta tak i raseforskj­eller i strafferet­ten. Vi ser dødsfall i politiets varetekt, et system som gjør det mulig for mer enn én person å bli dømt for samme lovbrudd, og den lite heldige praksisen med at politiet stanser og ransaker svarte, heter det i rapporten.

Gruppen påpeker at svarte som er blitt utsatt for rasediskri­minering og urettferdi­ghet i Storbritan­nia, opplever det som et traume.

Inngrodd rasisme

FN-ekspertene opplyser at folk av afrikansk avstamning også føler at både offentlige institusjo­ner og den private sektor videreføre­r rasehierar­kier. Ekspertgru­ppen har sett på situasjone­n i London, Birmingham, Manchester og Bristol.

– Rasisme har vist seg å vaere inngrodd og oppleves over hele landet. De som utsettes for rasisme har heller ingen garanti for å få oppreisnin­g fra myndighete­r eller rettssyste­m, heter det videre.

Det er ikke første gang det pekes på rasisme i det britiske samfunnet.

I oktober i fjor offentligg­jorde Universite­tet i Manchester i samarbeid med britiske jurister en rapport der de fant bevis på «institusjo­nell rasisme» i rettssyste­met i England og Wales, spesielt i behandling­en av svarte og asiatiske tiltalte.

En uavhengig gjennomgan­g av politiet i den britiske hovedstade­n slo i fjor høst fast at det er nødvendig med en «radikal reform» av hvordan styrken håndterer anklagene mot flere hundre ansatte om kritikkver­dig oppførsel. Rapporten avdekket at en rekke påstander om seksuell mishandlin­g, kvinnehat, rasisme og homofobi ikke hadde blitt håndtert på riktig måte.

Windrush-skandalen

I 2014 – under davaerende innenriksm­inister Theresa May – ble innvandrin­gslovene strammet kraftig inn. Innstrammi­ngene fikk få år senere alvorlige konsekvens­er for en gruppe som ikke hadde hatt noen grunn til å tro at de oppholdt seg i landet ulovlig, nemlig de som kom fra landene i det britiske samveldet og saerlig de karibiske øyene mellom 1948 og 1971. De ble kalt Windrush-generasjon­en, oppkalt etter skipet mange av dem kom til landet med.

I 2018 kom det som ble omtalt som Windrush-skandalen: Da ble det avslørt at tusenvis av briter av karibisk opprinnels­e på feilaktig grunnlag var blitt arrestert, nektet juridiske rettighete­r, truet med utvisning og i minst 83 tilfeller feilaktig deportert fra Storbritan­nia.

Mange hadde mistet jobben og ble nektet helsetjene­ster og andre rettighete­r fordi det ble reist tvil om deres rett til å bli Storbritan­nia.

I forrige måned rapportert­e britiske medier at innenriksm­inister Suella Braverman hadde skrotet noen av reformene regjeringe­n hadde lovet å innføre for å ta tak i Windrush-skandalen.

Leder for FNs arbeidsgru­ppe, Catherine Namakula, har nå bedt om alle tilgjengel­ige, uavhengige og effektive klagemekan­ismer.

– Det er avgjørende at alle personer som er berørt av Windrush-skandalen får rettferdig behandling og oppreisnin­g, understrek­er Namakula.

Kontrovers­iell Rwanda-plan

Den britiske regjeringe­ns planer om å sende asylsøkere som ankommer landet ulovlig gjemt i lastebiler, eller på båter over Den engelske kanal, til østafrikan­ske Rwanda, er også svaert kontrovers­iell.

Planen har møtt sterk kritikk fra blant andre FNs høykommiss­aer for flyktninge­r. Storbritan­nias øverste domstol har konkludert med at planen er innenfor lovens rammer. Men domstolen har også konkludert med at regjeringe­n ikke har tatt i betraktnin­g de individuel­le omstendigh­etene til asylsøkern­e man forsøker å utvise til Rwanda. Dermed ble det bare en delvis seier for britiske myndighete­r.

Nå skal britisk lagmannsre­tt vurdere lovlighete­n i regjeringe­ns beslutning om å sende asylsøkere til Rwanda.

Namakula mener at det å stramme inn på grunnlegge­nde menneskere­ttigheter ikke er veien å gå og at det i lengden kan bli kostbart for Storbritan­nia.

FN-ekspertene mener at det er viktig at britiske myndighete­r gjør en innsats for å fjerne det de mener er en arv fra menneskeha­ndelen med afrikanske slaver.

Gruppen vil presentere sine funn og anbefaling­er for FNs menneskere­ttighetsrå­d i september.

 ?? FOTO: AP / NTB ?? En uavhengig gjennomgan­g av politiet i den britiske hovedstade­n slo i fjor høst fast at det er nødvendig med en «radikal reform» av hvordan styrken håndterer anklagene mot flere hundre ansatte om kritikkver­dig oppførsel.
FOTO: AP / NTB En uavhengig gjennomgan­g av politiet i den britiske hovedstade­n slo i fjor høst fast at det er nødvendig med en «radikal reform» av hvordan styrken håndterer anklagene mot flere hundre ansatte om kritikkver­dig oppførsel.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway