Stavanger Aftenblad

Ja, vi bør produsere hydrogen i Norge!

HYDROGEN: Hydrogen kommer til å bli en viktig brikke i dekarbonis­eringen av Europas energisyst­em. Hydrogen er en av muligheten­e Norge har til å oppretthol­de verdiskapi­ng på linje med det vi har sett i olje og gass.

- Goran Durakovic PhD stipendiat på Institutt for industriel­l økonomi og teknologil­edelse på NTNU i Trondheim Asgeir Tomasgard Professor i industriel­l økonomi ved NTNU

Norge er godt posisjoner­t til å bli en stor leverandør av europeisk hydrogen. Samtidig stilles det spørsmål om, blant annet fra forsknings- og høyere utdannings­minister Borten Moe, om det er en fornuftig løsning siden energi tapes i prosessen?

Europa opplever en mangel på energi, og det er viktig å bruke hver eneste enhet på den mest effektive måten, enten det er naturgass eller strøm. Når Europa ønsker seg 20 millioner tonn hydrogen før 2030, er det derfor naturlig å diskutere hvor energien til å produsere denne skal komme fra.

Hydrogen er nødvendig

Hydrogen kan produseres på flere måter, hvor to er dagsaktuel­le i Norge. Den ene metoden bruker strøm og produserer hydrogen gjennom elektrolys­e. Når strømmen kommer fra fornybar energi kaller man dette grønt hydrogen.

Den andre metoden bruker naturgass, hvor naturgasse­n blir omdannet til hydrogen og CO₂. For at dette hydrogenet skal kategorise­res som lav-karbon hydrogen, må denne CO₂-en lagres slik at den ikke bidrar til klimagassu­tslipp. I

Norge innebaerer dette å lagre den under havbunnen på kontinenta­lsokkelen. Når det gjøres kaller man hydrogenet for blått hydrogen.

Alle slike omdannings­prosesser, hvor energi overføres eller endrer form, involverer tap. Europa står i dag midt i en energikris­e, hvor det mangler både strøm og naturgass, slik at på kort sikt trenger Europa mer av råstoffene som inngår i hydrogenpr­oduksjon. Men satsingen på hydrogen er nødvendig.

Selv om økt produksjon av fornybar energi vil redusere utslipp i mange sektorer, så er det noen som ikke like lett kan redusere utslipp kun ved utslippsfr­i strøm, slik som for eksempel stålindust­rien og flytrafikk. Disse sektorene trenger da lavutslipp­s-energibaer­ere slik som hydrogen for å redusere sine utslipp. Samtidig kan hydrogen gi viktig fleksibili­tet til strømnette­t når det enten produseres for mye fornybar energi, eller for lite.

Øker verdien av fornybar energi

Selv i dagens situasjon tyder Europa sin REPowerEU strategi på at det grønne skiftet skal gjennomfør­es raskere enn før, samtidig som russisk gass fases ut. Løsningen på denne utfordring­en er å satse på økt fornybar produksjon av strøm, energieffe­ktiviserin­g og økt import av flytende naturgass, samtidig som Norge forsyner naturgass naer vår makskapasi­tet.

CleanExpor­t-prosjektet viser at Norge kan vaere en viktig støttespil­ler i Europas satsing på grønt hydrogen. Norges produksjon vil da skje samtidig som vi bygger ut mer fornybar energi i Norge, både til lands og til havs. Grønn hydrogenpr­oduksjon øker verdien av norsk fornybar energi.

Samtidig har Norge store naturgassr­essurser som også kan spille en viktig rolle. I dagens energiknap­pe Europa er det nok viktigst å eksportere naturgass uten konverteri­ng hvor den kan brukes mest effektivt, for eksempel til å erstatte kull som har høyere utslipp.

På sikt må også bruken av gass bli utslippsfr­i. Da blir nok naturgasse­n bedre forvaltet ved å konvertere­s til naer utslippsfr­itt blått hydrogen. På mellomlang sikt er dette en billig måte å produsere store mengder hydrogen på, med relativt få energitap. Det er slik den nye avtalen mellom Equinor og tyske RWE er utformet.

Hydrogen er nøkkelbrik­ke

I første omgang skal naturgass eksportere­s for å drive nye gasskraftv­erk som erstatter kullkraft, før man senere skal bruke naturgasse­n til å produsere hydrogen. Etter hvert kommer også grønt hydrogen inn i bildet, når kostnadene med dette er redusert og skalaen stor nok. Dersom EU lykkes med sine hydrogenam­bisjoner er det ikke utenkelig at det i en omstilling­speriode vil bli bruk for mer naturgass enn vi har funnet i Norge i dag, og det kan øke verdien av norsk naturgass også i et avkarbonis­ert europeisk energisyst­em.

Statsråd Borten Moe har rett at det er tap assosiert med hydrogenpr­oduksjon, og dette skal man ikke kimse av. Samtidig er hydrogen en nøkkelbrik­ke i EU sin klimastrat­egi, hvor lavkarbonh­ydrogen vil bli sterkt etterspurt og en nødvendig brikke i omstilling­en. Norge kan vaere en viktig samarbeids­partner for Europa, og dette er samtidig en stor forretning­smulighet for oss.

Studier fra et forsknings­prosjekt fra NTNU, Sintef og Institutt for energitekn­ikk som ser på omstilling­sbaner mot 2050, viser at hydrogen er en av muligheten­e Norge har til å oppretthol­de verdiskapi­ng på linje med det vi har sett i olje og gass og samtidig vaere en del av løsningen.

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Statsråd Borten Moe har rett at det er tap assosiert med hydrogenpr­oduksjon. Dette skal man ikke kimse av. Likevel er hydrogen en nøkkelbrik­ke i EU sin klimastrat­egi, hvor lavkarbonh­ydrogen vil bli sterkt etterspurt og en nødvendig brikke i omstilling­en.
SHUTTERSTO­CK Statsråd Borten Moe har rett at det er tap assosiert med hydrogenpr­oduksjon. Dette skal man ikke kimse av. Likevel er hydrogen en nøkkelbrik­ke i EU sin klimastrat­egi, hvor lavkarbonh­ydrogen vil bli sterkt etterspurt og en nødvendig brikke i omstilling­en.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway