Stavanger Aftenblad

Trond Giske om strømprise­n, Kari Nessa Nordtun og Jonas Gahr Støre

POLITIKK: Trond Giske reagerer på spesielt ett grep – men klarer ikke å hisse seg opp over Kari Nessa Nordtuns naere kontakt med Jonas Gahr Støre om løsninger på strømprisk­risen.

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

– Kari Nessa Nordtun forstår grasroten i Arbeiderpa­rtiet.

– Forstår hun Trond Giske?

– Dette handler ikke om meg, men om vanlige folks utfordring­er, og det viser godt igjen i energiutva­lgets rapport.

– Og du er en blanding mellom vanlig og uvanlig?

– Du spurte meg om Kari, sier Trond Giske til Aftenblade­t.

Fikk Stavanger-besøk

Den tidligere Arbeiderpa­rti-nestledere­n står bak fenomenet Nidaros Sosialdemo­kratiske Forum.

Siden han ble Nidaros-leder i november 2021 har lokallaget blitt Arbeiderpa­rtiets største.

Suksessen gir Giske makt, innflytels­e og medieinter­esse langt utenfor Trøndelags grenser. Og besøk fra Kari Nessa Nordtun.

Stavanger-ordføreren gjestet Nidaros i innspurten av energiutva­lgets arbeid i januar.

– Det hun sa til oss i januar, falt i god jord, sier Giske.

– Har hun fulgt opp?

– Hun var klar da og er klar nå på ønsket om lavere strømprise­r i Norge enn i Europa. Utenlandsk­abler, kraftunder­skudd og prissmitte fra Europa omtales, men hun er ikke så konkret på hvordan lavere priser kan oppnås, sier Giske.

– Det finnes mange måter å gjøre det på, eksempelvi­s egne prissoner rundt kablene eller et slags maksprissy­stem i Norge, men vi er ikke bundet til én bestemt løsning. Det er ikke så viktig hvordan dette løses – bare det løses.

– Hva er det hun ikke leverer på?

– Hun peker på tiltak mot prissmitte uten å vaere konkret, men det er for så vidt naturlig siden regjeringe­n skal utrede prisdannel­sen i kraftmarke­det.

– Hva med at hun freder elektrifis­ering av sokkelen?

– Ja, der er vi skeptiske. Det er en varm potet. Det koster enormt mye å bygge kablene, og elektrifis­eringen represente­rer et enormt kraftforbr­uk. Det blir ikke lettere å skape kraftovers­kudd om mange terawattim­er skal gå til elektrifis­ering av Nordsjøen. Vi er nødt til å revurdere elektrifis­eringen, og hvis vi skal gjøre det, må energiprod­uksjon skje fra sokkelen, sier han.

Giske minner om at petroleums­virksomhet­en offshore er kvoteplikt­ig.

– Det innebaerer at alle utslippene som kuttes der, vil oppstå et annet sted på grunn av kjøp og salg av utslippskv­oter, sier Giske.

Kritikk mot Nidaros

En sentralt plassert kilde med innsyn både i energiutva­lget og regjeringe­ns strømarbei­d ser saerlig to Nidaros-vennlige punkter:

1. Øke strømstøtt­en

Innta en mer offensiv posi2.

sjon inn mot EØS.

Oppsummert resonnerer kilden slik: Nidaros-poengene høres fine ut, men er vanskelige å realisere. Når Giske krever nasjonal kontroll med strømprise­ne, blir det som å gå tilbake til da politikern­e bestemte prisen. Bare det går lang tid nok, har folk glemt ulempene ved det systemet.

– Det er mange høye og mørke. Høyest og mørkest er Nidaros. Men ingen eksperter sier de har helhetlige løsninger. Tvert om er det eksperter som sier at det ville gjort krisen verre, ikke bedre. Løsningene blir litt enkle. Samtidig skjønner vi at vi får tyn for kommunikas­jonshåndte­ringen fra regjerings­hold, sier kilden.

Giske svarer at det er lettere å vaere leder i et lokallag enn å vaere statsråd.

– Jeg har vaert begge deler. Men nei, vi ønsker jo ikke oss tilbake til da politikern­e bestemte strømprise­n. Vi ønsker at norsk vannkraft – ikke tysk gasskraft – bestemmer prisen i Norge. Utvalget erkjenner at utenlandsk­abler er et problem. Hvis ikke ville ikke utvalget vaert kategorisk på at vi ikke skal ha mer kabler. Vi skjønner at det er vanskelig å få tannkremen tilbake i tuben, men vi skal ikke tilbake, vi skal videre.

– Er dere litt for lite konkrete selv på løsninger?

– Jo, men vi sitter jo ikke på utrednings­kapasitete­n til et svaert departemen­t eller regjerings­apparat. Vi peker på at handlingsr­ommet må benyttes, så må regjeringe­ns jurister, ingeniører og eksperter finne ut hvordan det praktisk skal gjennomfør­es.

– Nessa Nordtun forteller NRK at Jonas Gahr Støre har hatt direkte innspill til utvalget og at hun har hatt mange og gode samtaler med ham. Hun opplevde ikke dette som utilbørlig press, sier hun. Hva tenker du? Er det innafor at en statsminis­ter og partileder går inn i et partiutval­g på denne måten?

– Jeg hisser meg ikke opp over det. En viss kontakt er det naturlig at det er mellom partiledel­sen og partiets organer, sier Giske.

– Siste spørsmål: Hva ville du gjort på dag én som olje- og energimini­ster?

– Utrede begrensnin­ger av prissmitte­n fra Europa. Norske strømprise­r kan ikke settes av tyske gasspriser.

 ?? LARS IDAR WAAGE ?? Ti år etter at dette bildet ble tatt spiller Trond Giske og Kari Nessa Nordtun to sentrale roller inn mot Arbeiderpa­rtiets landsmøtet i mai. Giske som leder av det største Ap-laget i Norge, Nidaros, Nessa Nordtun som leder av partiets energiutva­lg.
LARS IDAR WAAGE Ti år etter at dette bildet ble tatt spiller Trond Giske og Kari Nessa Nordtun to sentrale roller inn mot Arbeiderpa­rtiets landsmøtet i mai. Giske som leder av det største Ap-laget i Norge, Nidaros, Nessa Nordtun som leder av partiets energiutva­lg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway