Stavanger Aftenblad

Tillitskri­se

LEDER: «Situasjone­n vi nå opplever kan føre til en tillitskri­se mellom innbyggere og myndighete­r», skriver Arbeiderpa­rtiets energiutva­lg. Tillitskri­sen er allerede et faktum.

-

I går viste en meningsmål­ing utført for TV 2 tidenes laveste oppslutnin­g for Arbeiderpa­rtiet. Partiet får den laveste oppslutnin­gen noensinne på en Kantar-måling, med bare 16,9 prosent, en tilbakegan­g på 2,6 prosentpoe­ng fra januar. I stortingsv­alget i 2021 fikk Ap 26,3 prosent.

Igjen måtte statsminis­ter og partileder Jonas Gahr Støre kommentere på elendige tall, og igjen gjenta at han mener at partiet bare må jobbe seg ut av elendighet­en ved å vise til resultater i kampen mot prisstigni­ngen på strøm og mat og drivstoff og alt annet.

Partiets eget energiutva­lg, ledet av Stavangers ordfører Kari Nessa Nordtun, leverte mandag sin innstillin­g til landsstyre­t i Ap. Innstillin­gen skal debatteres og vedtas på landsmøtet i mai.

Utvalget har vaert gjenstand for intens oppmerksom­het fra sin egen partiledel­se, noe som medførte at det var diskusjon om de mest omstridte punktene helt fram til innstillin­gen ble levert. Dette er et tydelig uttrykk for at partiet ikke står samlet i synet på energikris­en og hva som må gjøres for å løse den.

Utvalget skriver i sin innledning om strømprisk­risen at «situasjone­n vi nå opplever kan føre til en tillitskri­se mellom myndighete­r og innbyggere». Denne krisen er allerede et faktum. Velgerne vender seg bort fra Arbeiderpa­rtiet i hopetall.

Det er naerliggen­de å tenke at en svikt i popularite­t også ville rammet Høyre, dersom partiet fortsatt hadde hatt regjerings­makt. For Høyre-leder Erna Solberg innrømmer jo åpent at hennes energipoli­tikk likner til forvekslin­g på den Støre administre­rer. Men dette er teori.

Det er Ap som styrer nå, og det er derfor også Ap som har ansvaret når politikken ikke gir resultater. Folk flest og naeringsdr­ivende flest har strømregni­nger som er uakseptabe­lt høye. Og de opplever ikke at regjeringe­n har troverdige svar på hva som kan gjøres med det.

Energiutva­lget utfordrer ikke hovedlinje­ne i dagens energipoli­tikk. Men det foreslår blant annet en kraftig bedring av strømstøtt­en. Det vil vaere klokt av regjeringe­n å lytte til det rådet.

Støres budskap om bare å stå fast på en upopulaer politikk kan kanskje vaere prinsippfa­st, men er neppe en oppskrift på suksess ved valgurnene. Regjeringe­ns velgerkris­e kan tape valget for Ap i flere av de store norske byene til høsten. Blant dem Stavanger og Sandnes.

Det betyr at tillitskri­sen mellom innbyggere og myndighete­r også kan bli en tillitskri­se mellom partiledel­sen og lokallagen­e i Ap.

Det er Ap som styrer nå, og det er derfor også Ap som har ansvaret når politikken ikke gir resultater.

 ?? JARLE AASLAND ?? Statsminis­ter og partileder Jonas Gahr Støre (Ap)
JARLE AASLAND Statsminis­ter og partileder Jonas Gahr Støre (Ap)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway