Stavanger Aftenblad

– Det er fortvilend­e

NAERBØ: I Tyrkia og Syria er flere tusen mennesker savnet i ruinene etter det ødeleggend­e jordskjelv­et. På Naerbø sitter Ali Eren og savner svar.

- Christine Andersen Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

Ali Eren har savnede familiemed­lemmer etter jordskjelv­et i Tyrkia:

– Det er tøft. Jeg prøver å komme i kontakt med familien min, men alt er usikkert, sier Ali Eren på Naerbø.

Her har han bodd siden 2007 sammen med kone og døtre, men han kommer opprinneli­g fra Gaziantep i Tyrkia – ikke langt fra episentere­t for jordskjelv­et natt til mandag som har kostet flere tusen menneskeli­v.

Jordskjelv­et hadde sitt episenter ved den lille byen Pazarcik i Tyrkia, nord for Gaziantep naer grensen til Syria. Jordskjelv­et inntraff ved 2-tiden natt til mandag lokal tid.

Prøver å finne søsteren

Erens familie – mor, to søstre og to brødre – bor fremdeles i byen.

– Jeg har snakket med min mor og min søster. En av niesene mine sitt hus har rast, og de prøver å finne sønnen hennes, sier Eren.

Han vet ikke om den åtte år gamle gutten lever.

– Det er fortvilend­e for jeg ville vaert der og hjulpet familien, men det er ingenting å gjøre nå. Det er vanskelig å vaere så langt unna dem, sier Eren.

Han har brukt dagen på å følge med på tyrkiske nyheter for å få med seg siste nytt. Sist han besøkte hjembyen var i sommer. Da reiste han og familien på sommerferi­e til Gaziantep.

Dårlig telefonlin­je

Han sier at det er krevende å komme gjennom på telefon på grunn av dårlig kontakt på telefonnet­tet i området.

– Da jeg fikk snakket med familien tidligere i dag, fortalte de om kulde og snø, og at folk ikke klarer å gå ut, sier han, og legger til:

– Min mor er gammel og fryser, og vil ikke gå ut av huset sitt. Hun sitter alene hjemme og venter.

Resten av familien, Erens søstre og brødre, skal ha søkt seg til organisert­e hjelpetilb­ud på universite­ter, skoler og gymsaler.

– Etter jordskjelv­et i Istanbul i 1999 har de bygget om en del boliger i Tyrkia, og mor bor i et oppgradert hus. En av brødrene mine bor i et gammelt ett, og det har blitt litt skadet, så de tør ikke å gå inn. Han skulle også få bygget nytt hus, men sto på venteliste, sier Eren.

I tillegg har han hatt kontakt med tyrkiske venner på Whatsapp som sender sterke bilder fra byen.

– Det er ikke godt å se på at dette skjer og savne dem mens jeg sitter her i Norge, sier han.

Norunn opplevde skjelvet

Norunn Langøy fra Stavanger og forloveden befinner seg omtrent en time unna Pazarcik.

– Det har vaert helt forferdeli­g. Det går skjelv hele tiden, og husene her er ikke laget for så kraftige skjelv, sier Langøy på telefon fra Tyrkia.

Det var Dagsavisen som først skrev om Langøy.

– Jeg og forloveden min lå og sov da det skjedde, og jeg våknet først. Jeg trodde at jeg drømte at jeg var på et tog eller noe sånt, for det var en forferdeli­g lyd, sier hun til Aftenblade­t.

Så våknet hun ordentlig til, og tenkte jordskjelv. Da vekket hun forloveden.

– Han ropte «ut, ut med en gang!». Vi kom oss ut, og bakken og bygningene bevegde seg noe sinnssykt. Vi var helt i sjokk, og sjokket er ikke helt over ennå.

Langøy er fra Hellesøy i Stavanger, men flyttet til Alanya i Tyrkia i fjor høst. Siden har hun opplevd flere jordskjelv, men ikke i en sånn skala som nattens skjelv.

President Recep Tayyip Erdogan kaller jordskjelv­et den verste katastrofe­n i Tyrkia siden 1939 og sier man ikke kan spå hvor mange flere døde man kommer til å finne.

– Ingen hus er trygge

Da Aftenblade­t snakker med Langøy, forteller hun at hun er inne i huset til forloveden for å få fem minutter for seg selv.

Forloveden prøver å få henne med seg ut, for husene er ikke laget for sånne kraftige skjelv.

– Hvor skal dere gjøre av dere nå?

– Vi skal fyre opp noen bålpanner og sette oss til under et halvtak. Det er det tryggeste, for ingen hus er trygge, sier Langøy, og legger til:

– Hvor lenge det varer vet ingen, men det virker som det er noe stort på gang, siden etterskjel­vene kommer så hyppig. Dette er jo ikke normalt i det hele tatt, sier hun.

Ifølge det amerikansk­e jordskjelv­senteret USGS hadde skjelvet en styrke på 7,8. Det er meldt om over 40 etterskjel­v, hvorav det sterkeste hadde en styrke på 7,5.

 ?? ANDERS MINGE ?? Ali Eren er fra Gaziantep, en by like sør for Pazarcik som var episentere­t for det kraftige jordskjelv­et natt til mandag.
ANDERS MINGE Ali Eren er fra Gaziantep, en by like sør for Pazarcik som var episentere­t for det kraftige jordskjelv­et natt til mandag.
 ?? PRIVAT ?? Norunn Langøy befinner seg i Kozan, cirka en times kjøring fra episentere­t til jordskjelv­et. Hun og forloveden søker ly utendørs, fordi husene ikke er trygge.
PRIVAT Norunn Langøy befinner seg i Kozan, cirka en times kjøring fra episentere­t til jordskjelv­et. Hun og forloveden søker ly utendørs, fordi husene ikke er trygge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway