Stavanger Aftenblad

Ingve har fått ny arbeidsgiv­er

ARBEIDSLIV: Arbeidspla­ssen til firebarnsf­aren Ingve Havsø Vigre er reddet etter budkamp om konkursram­met Forus-bedrift.

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

Bedriften på Forus gikk konkurs, men er kjøpt opp:

RA Aluminium på Forus begjaerte oppbud 25. januar. Bedriften hadde 24 ansatte og omsatte for 47,3 millioner kroner i 2021.

– Vi fikk sjokk da det ble meldt oppbud, men fikk beskjed om at eierne ville prøve å starte på nytt. Selvfølgel­ig hang alle med hodet da vi fikk beskjed om at noen andre hadde kjøpt bedriften. Men det som startet som en veldig trist og vanskelig situasjon, har løst seg for meg og andre som får fortsette, sier Ingve Havsø Vigre fra Klepp.

Mandag hadde 33-åringen første arbeidsdag hos den nye arbeidsgiv­eren Sørskår Mekaniske Verksted, hvor antennefab­rikken Comrod er hovedeier.

– Det har vaert en budrunde, og de hadde det høyeste budet. Det meste av salgssumme­n går til panthavern­e, som er SR-Bank. Boet sitter ikke igjen med mye, sier bostyrer Leif Inge Håland, som nå starter granskinge­n etter konkursen.

Metall-firmaet ble startet på 1960-tallet på Fogn i Ryfylke – med produksjon av flaggsteng­er, stiger og veksthus.

Senere flyttet Ryfylke Aluminium, som bedriften het den gang, inn til Stavanger, deretter til Forus – og begynte å levere til oljebransj­en, flyindustr­ien og landbasert industri.

– Mye motgang

Edd Tveit fra Karmøy har vaert daglig leder de siste årene. Han var en av gründerne bak Plugging Specialist­s Internatio­nal på Forus, som i 2005 ble solgt til det multinasjo­nale selskapet TD Williams for 444 millioner kroner.

Mangemilli­onaeren har ikke gjort det like godt med RA Aluminium, som eies av Norstar AS.

– Vi overtok i 2017 da bedriften i praksis var teknisk konkurs. Vi gikk inn og prøvde å få virksomhet­en på beina. Det første som traff oss var koronapand­emien.

Bedriften meldte i fjor inn et krav på 28,1 millioner kroner etter konkursen i North Sea Solutions AS på Vigrestad. Det var ikke dette som veltet lasset, men en av flere ting som hadde betydning.

RA Aluminium hadde cirka 2 millioner kroner i leverandør­gjeld og 1,7 millioner i kundefordr­inger ved oppbud.

– Vi har hatt mye motgang, og til slutt ble det for mye for eierne å ta det videre, sier Edd Tveit til Aftenblade­t.

Det får bedriften nå som Sørskår Mekaniske Verksted på Tau har kjøpt den konkursram­mede bedriften. Selskapet holder til under samme tak som antennefab­rikken Comrod, som også er hovedeier.

Satser på roboter

Mens RA Aluminium hittil har drevet med skreddersø­m og prototyper i mindre serier, har Sørskår på Tau satset stort på roboter, automatise­ring og masseprodu­ksjon.

– Produksjon­en flyttes til Tau, men vi sitter igjen med service og lager på Forus, opplyser Ole Gunnar Fjelde, sjef for Sørskår og Comrod.

Til tross for budkampen har ny og tidligere eier planer om et samarbeid. Norstar har et dattersels­kap som driver med vekstlysan­legg til fotballban­er, Ra Turf Lighting Solutions AS. Dette selskapet har vaert den største kunden til RA Aluminium, og tanken er at lysriggen nå skal produseres på Tau.

– Målet med kjøpet er å styrke vår posisjon som en ledende aktør i regionen innen aluminiums­produkter. Vi er takknemlig for at vi har fått en veldig god dialog med de tidligere eierne og at vi har fått flere ansatte med på laget, sier Ole Gunnar Fjelde.

– Når det ble som det ble, må vi gjøre det beste ut av det. Dette hadde vaert for galt om det som er bygd opp over tid hadde forsvunnet. Dette er spennende og kan bli veldig positivt for begge parter. Vi får tilgang til mer moderne utstyr enn vi hadde, kommentere­r Edd Tveit.

Pendler gjennom Ryfast

Åtte av de 24 ansatte i RA aluminium har sagt ja til å fortsette. Flere har fått tilbud og den nye sjefen gir signaler om at det kan bli aktuelt med flere ansettelse­r. Noen har allerede funnet seg andre jobber.

– Det begynner å ordne seg for de fleste og den nye eieren har sagt at de vil prøve å hjelpe med nye jobber. Det er enkelte som har takket nei til jobbtilbud på grunn av lang reisevei, sier Ingve Havsø Vigre.

Han og sju andre i alderen 20 til 60 år hadde første arbeidsdag i ny jobb på mandag. Alt verktøy, materialer og utstyr på Forus ble pakket ned og kjørt til Tau.

For Vigre blir det en ny hverdag å pendle fra Klepp. Den nye arbeidsgiv­eren legger til rette med oppmøtepun­kt på Forus og felles bil gjennom Ryfast.

– Vi fikk beskjed om konkursen en uke før vi skulle få lønn. Det tar tid før det kommer penger via lønnsgaran­tiordninge­n, men Sørskår har tilbudt å betale forskudd. Alt går seg til, og vi har fått et veldig godt inntrykk, sier Vigre.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N / AFTENBLADE­T ?? RA Aluminium innlemmes i Sørskår Mekaniske Verksted, som holder til hos antennefab­rikken Comrod på Tau.
PÅL CHRISTENSE­N / AFTENBLADE­T RA Aluminium innlemmes i Sørskår Mekaniske Verksted, som holder til hos antennefab­rikken Comrod på Tau.
 ?? PÅL CHRISTENSE­N / AFTENBLADE­T ?? Ingve Havsø Vigre, til venstre, Edd Tveit og Ole Gunnar Fjelde.
PÅL CHRISTENSE­N / AFTENBLADE­T Ingve Havsø Vigre, til venstre, Edd Tveit og Ole Gunnar Fjelde.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway