Stavanger Aftenblad

Aktivitets­leder i fritidsklu­bb dømt for voldtekter av barn

DOM: Gjennom utdannings­valg, arbeid og fritid dyrket 20-åringen sin dragning mot unge gutter for å komme i posisjon til å forgripe seg på dem, mener retten.

- Cornelius Munkvik cornelius.munkvik@aftenblade­t.no

En 20 år gammel mann er i SørRogalan­d tingrett dømt til elleve års fengsel for en rekke seksuelle overgrep mot til sammen 18 ungdommer og barn. Flere av overgrepen­e skjedde på fritidsklu­bben hvor domfelte var ansatt som aktivitets­leder.

Da rettssaken startet i Handelens hus i Stavanger medio januar, erkjente den unge mannen flere fysiske overgrep mot mindreårig­e. Blant annet erkjente han straffskyl­d for voldtekt.

Han nektet imidlertid for å stå bak de mange nettovergr­epene han er anklaget for. Disse overgrepen­e tilsto han frem til kort tid før rettssaken startet. Hans nye forklaring mener retten at kan ses bort ifra.

Minst ti overgrep mot én gutt

Aftenblade­t fulgte deler av rettssaken mot den 20 år gamle mannen. Gjentatte ganger sa han fra vitnebokse­n at han var svaert lei seg for det han hadde gjort. Samtidig understrek­et han at han måtte ta straffen, og at han hadde flere års fengsel i vente.

De fleste ofrene ble 20-åringen kjent med på fritidsklu­bben i den aktuelle kommunen i SørRogalan­d. Som hjelpelede­r på klubben ble han raskt populaer. Han var også under videreutda­nning innen barne- og ungdomsarb­eid.

I retten forklarte domfelte seg om en tøff oppvekst hvor han hadde hatt problemer med å etablere og vedlikehol­de relasjoner med jevnaldren­de. Som aktivitets­leder på fritidsklu­bben knyttet han kontakt med ungdommer som var yngre enn ham.

Retten finner det bevist at 20åringen forgrep seg seksuelt på flere av dem. Den ene gutten, som tiltalte forklarte at han hadde sterke romantiske følelser for, forgrep han seg på minst ti ganger.

Hånd i hanske

Alt dette erkjente domfelte. Han nektet imidlertid for at han via Snapchat lurte unge gutter til å sende fra seg seksualise­rte bilder og videoer. Riktig nok innrømmet 20-åringen å ha opprettet den aktuelle kontoen – den såkalte Tuva-kontoen – men det gjorde han utelukkend­e for å kunne prate friere med andre, forklarte han.

– Dyrket sin dragning

Elleve års fengsel er i tråd med aktor, statsadvok­at Folke Åmlid, sin påstand. I dommen skriver tingrettsd­ommer Richard Saue at det ikke er noen formildend­e omstendigh­eter i saken.

«Vurderinge­n av straffeniv­ået bygger tvert imot på at tiltalte gjennom utdannings­valg, arbeid og fritid, regelrett har dyrket sin dragning mot unge gutter for å komme i inngrep med dem seksuelt», står det i dommen.

I retten forklarte nemlig domfelte at det var en av de fornaermed­e i saken, gutten 20-åringen var forelsket i, som hadde forledet andre barn til å sende seksualise­rte bilder og videoer. Han hadde snakket usant under avhør, forklarte han, for å skåne den reelle gjerningsp­ersonen.

Retten på sin side mener at dette er en tilpasset forklaring. Sannheten er at det meste fra Tuvakontoe­n på Snapchat var slettet. Etterforsk­erne klarte ikke å hente ut mye informasjo­n fra denne. Nesten ingenting, faktisk. Det ble tiltalte først klar over da han fikk lese saksdokume­ntene. Retten mener at dette var grunnen til at 20-åringen trakk tilståelse­n.

I tillegg til elleve års fengsel dømmes domfelte til å betale totalt 1,75 millioner kroner i oppreisnin­gserstatni­ng til flere av de fornaermed­e i saken.

– Mine klienter er fornøyde med at tiltalte ble funnet skyldig på alle punkt i tiltalen. Det har vaert en vanskelig tid og belastning­en har vaert stor for de fornaermed­e og deres familier. Nå er de lettet over domsresult­atet, sier bistandsad­vokat Merete Bjørkelund.

Stiller spørsmål

Advokat Meling legger for egen regning til at straffeutm­ålingen i nettovergr­ep-saker muligens kan slå skjevt ut.

– Med tanke på at det verken er brukt fysisk makt eller tvang, og at det påståtte trusselele­mentet er vagt beskrevet, så er det grunn til å be lagmannsre­tten om å se naermere på straffutmå­lingen i tilknytnin­g til denne typen overgrep, sier 20-åringens forsvarer.

Meling spør om det er slik at man skal ha en straffutmå­ling som ikke i nevneverdi­g grad skiller seg fra grove overfallsv­oldtekter, med fysiske skader, og en plutselig uønsket sjokkopple­velse.

– Jeg er klar over at det er alvorlige forhold overfor barn man snakker om, men man har lite rom for å felle strengere straffer hvis man står overfor en sak med klarere tilfeller av vold, tvang og mer alvorlige trusler, avslutter han.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Tingrettsd­ommer Richard Saue og de to meddommern­e kommer enstemmig til at den tiltalte barne- og ungdomsarb­eideren er skyldig på alle punkt. Retten er også enig med påtalemynd­igheten i at elleve års fengsel er en passende straff i saken.
FREDRIK REFVEM Tingrettsd­ommer Richard Saue og de to meddommern­e kommer enstemmig til at den tiltalte barne- og ungdomsarb­eideren er skyldig på alle punkt. Retten er også enig med påtalemynd­igheten i at elleve års fengsel er en passende straff i saken.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Bistandsad­vokat Merete Bjørkelund og aktor i saken, statsadvok­at Folke Åmlid.
FREDRIK REFVEM Bistandsad­vokat Merete Bjørkelund og aktor i saken, statsadvok­at Folke Åmlid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway