Stavanger Aftenblad

Desperate rop fra ruinene

KATASTROFE: Håpet svinner om å finne flere overlevend­e etter jordskjelv­et som rammet grenseområ­det mellom Tyrkia og Syria. WHO frykter at det kan ha krevd 20.000 liv.

- NTB-Reuters-AFP

Tallet på omkomne passerte i morgentime­ne i går 5000, over 3400 av dem i Tyrkia ifølge det tyrkiske direktorat­et for krisehåndt­ering (AFAD).

I Syria var det funnet over 1.00 omkomne i går morges, men situasjone­n i området er svaert uoversiktl­ig og redningsma­nnskaper har bare så vidt begynt å gjennomsøk­e utallige sammenrast­e bygninger.

Naermere 300 mindre etterskjel­v gjør det også risikabelt å ta seg inn i ruiner av hus, og snø, regn og kulde forsinker redningsHj­elpeorgani­sasjoner arbeidet og reduserer sjansen for at de som ligger begravd kan overleve lenge.

Lå og sov

Tusenvis av bygninger ble lagt i ruiner da det kraftige jordskjelv­et rammet mens de fleste fortsatt lå og sov i sengene sine før daggry mandag.

Store boligblokk­er ble i løpet av sekunder omgjort til hauger med betong, murstein og forvridde armeringsj­ern, og arbeidet med å gjennomsøk­e dem har som følge av mangel på maskiner og mannskap knapt startet mange steder.

og deres lagre av nødhjelp ble også rammet av skjelvet, og i den opprørskon­trollerte Idlib-provinsen i Syria mistet en ansatt i Leger Uten Grenser livet i skjelvet. Flere andre i hjelpeorga­nisasjonen mistet familiemed­lemmer.

En rekke land har lovet å bidra med nødhjelp, men i går var lite kommet på plass i de hardest rammede områdene.

Rop fra ruinene

Desperate innbyggere kunne mange steder høre rop og andre livstegn fra sammenrast­e bygninger, men ventet fortvilet på kraner og gravemaski­ner som kunne redde dem som ligger begravd.

– De lager lyd, men ingen kommer. De roper «redd oss», men vi kan ikke redde dem. Hvordan skal vi redde dem, sier en gråtende mann i Hatay-provinsen, lengst sør i Tyrkia, mens stemmen til en kvinne kan høres fra ruinene.

Titusenvis har mistet hjemmene sine i jordskjelv­et og overlevend­e forsøkte natt til i går å få seg noen timer med søvn, enten under åpen himmel, i biler eller i kjøpesentr­e og moskeer som fortsatt står. Alle fryktet de nye etterskjel­v, og mange satt hutrende rundt bål utendørs for å holde varmen.

Store skader

Over 6000 større bygninger er ødelagt bare i Tyrkia, og over 20.000 mennesker er registret som skadde der.

 ?? ??
 ?? AP / NTB ?? Tallet på omkomne etter jordskjelv­et i grenseområ­det mellom Tyrkia og Syria har passert 5.000, men tusenvis av bygninger har rast sammen og WHO frykter at fire ganger så mange kan ha mistet livet.
AP / NTB Tallet på omkomne etter jordskjelv­et i grenseområ­det mellom Tyrkia og Syria har passert 5.000, men tusenvis av bygninger har rast sammen og WHO frykter at fire ganger så mange kan ha mistet livet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway