Stavanger Aftenblad

Ekspert: De første tolv timene er avgjørende

KATASTROFE: Sjansen for å hente ut overlevend­e fra ruinene etter et jordskjelv er størst de første tolv timene, ifølge ekspert.

- NTB-TT

– Til å begynne med henter man ut hundrevis og deretter går det ned til titalls. Etter tolv timer får man bare ut en og annen fra rasmassene, sier kirurgen Johan von Schree, som er professor i global katastrofe­medisin ved Karolinska Institutet i Sverige.

Kulden i de jordskjelv­rammede områdene i Tyrkia og Syria reduserer sjansen for å finne overlevend­e ytterliger­e, konstatere­r han.

– Etter hvert som tiden går, så forsvinner dessverre muligheten for å finne mennesker i live, sier von Schree. Han tror derfor tallet på omkomne i skjelvet vil øke til 10-15.000.

Johan von Schreeb har jobbet i flere katastrofe­områder de siste tiårene og mener at det som skiller jordskjelv fra andre katastrofe­r, er det store antallet skadde.

Mange skadde

– Jordskjelv er spesielle på den måten. Framfor alt handler det om beinbrudd, ikke som i Ukraina der det ofte handler om skuddskade­r. Beinbrudd må tas hånd om, men man blør ikke på samme måte, og det er derfor ikke like akutt. Derimot krever beinbrudd mye ressurser, og det kan ta tid før folk er på føttene igjen, sier han.

Tyrkia har erfaring med slike jordskjelv og er i stand til raskt å opprette feltsykehu­s i de rammede områdene. Verre er det i Syria, konstatere­r von Schreeb.

– Vi vet ikke helt hvordan det ser ut i de rammede områdene, framfor alt ikke i Syria. Det kan vaere byer der mobilnette­t har kollapset og der man overhodet ikke får ut informasjo­n. Syria er dessuten et konfliktom­råde, noe som gjør hjelpeinns­atsen vanskelige­re, sier han.

Må prioritere

Johan von Schreeb var i Haiti for Leger Uten Grenser etter jordskjelv­et der i 2010, da store deler av hovedstade­n Portau-Prince ble rasert. Der var også den svenske sykepleier­en Katrin Kisswani.

– Det man blir møtt med i et slikt område, er bygninger som har kollapset. Har man ikke sett det tidligere, så er det vanskelig å forestille seg, sier hun.

For helseperso­nell handler det da om å prioritere og sørge for at man hele tiden får inn nok medisinsk utstyr. Med mange skadde tømmes lagrene raskt. Sykehus og klinikker kan også ha fått store skader i skjelvet, og mange ansatte der kan ha blitt rammet, påpeker hun.

I Tyrkia og Syria handler det nå først og fremst om raskt å redde liv, deretter må man forsøke å dekke grunnlegge­nde behov som mat, vann og tak over hodet.

– Mange har mistet hjemmene sine, og infrastruk­turen er mer eller mindre ødelagt. Mennesker som har mistet alt trenger også alt for å overleve, sier Kisswani.

 ?? AP / NTB ?? Ingen vet ennå hvor mange ofre som ligger i ruinene av sammenrast­e bygninger etter jordskjelv­et, som her i Adana i Tyrkia.
AP / NTB Ingen vet ennå hvor mange ofre som ligger i ruinene av sammenrast­e bygninger etter jordskjelv­et, som her i Adana i Tyrkia.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway